SPRÁVNÝ VÝBĚR SPF VÝROBKŮ

Jak se neztratit při výběru fotoprotektivní kosmetiky?

Není ochrana jako ochrana, proto při výběru svého ochranného přípravku není třeba sledovat pouze číselný údaj o SPF, ale také na to, před jakým typem UV záření nás daný výrobek reálně ochrání. Zopakujme si v krátkosti, jaké typy UV záření známe a proč bychom měli dbát na dostatečnou ochranu před jejich vlivem:

1. UVA, které má nejdelší vlnovou délku, nepřehřívá, ale proniká hlouběji do buněk a způsobuje okamžité spálení a zarudnutí lidské kůže. Může za její předčasné stárnutí, nadměrné vysoušení, vyvolává včasnou kožní pigmentaci a je hlavní příčinou vzniku rakoviny kůže.

2. UVB, které má nejvýraznější biologické účinky. Pomáhá tělu vytvářet vitamín D, ale na druhé straně způsobuje erytém, t.j. mírné zarudnutí kůže, zarudnutí až spálení, úpal, přímo poškozuje DNA a podporuje vznik některých typů rakoviny kůže. Záření může dokonce poškodit ochranné vrstvy oka jako je rohovka.

3. UVC záření, které je pohlcováno v ozonové vrstvě a zaniká ve stratosféře. Na Zemi nedopadá, avšak vlivem freonů, výfukových plynů a jiných exhalátů se ozonová vrstva narušuje a tím UVC paprsky přecházejí a pronikají do lidské kůže, čehož důsledkem může být genomutace a vznik rakovinotvorných buněk.
 
Chemické UV filtry pronikají pokožkou a přeměňují UV záření na infračervené záření, tedy na teplo. Zapracovávají se do různých textur, čili je najdeme v ochranných mléčkách až po olej. Nezanechávají povlak na pokožce. Nejvíce využívané filtry jsou Oxybenzone, Octylcrylene, Avobenzone, Octinoxate, Octisalate či Homosalate a diskutabilnější je také jejich průnik do kůže, narušení endokrinního systému, fotonestabilita a v neposlední řadě vyšší riziko vzniku alergické reakce.

Na druhé straně, fotoprotektivní přírodní kosmetika je založena na minerálních filtrech z přírodních pigmentů. Anorganické UV filtry, jako je oxid zinečnatý (ZnO), oxid titaničitý (TiO 2 ) nebo méně používaný oxid hořečnatý (MgO) odrážejí a/nebo absorbují sluneční záření. Mikrokrystaly filtru po rozetření vytvoří na kůži souvislou vrstvu, která funguje jako zrcadlo – odrazí dopadající paprsky a zabrání proniknutí nebezpečného UV záření do kůže. Z toho vyplývá, že přípravky s jejich obsahem jsou běžně hustší, díky čemuž se mírně obtížněji roztírají a zanechávají povlak na pokožce. Je to však záměrně!
 

V poslední době se otázka správného výběru ochranných přípravků stála velmi důležitou. Fakt, že chemické - neboli syntetické UV filtry pronikají pokožkou, nezůstává bez následků. V USA v roce 2009 volaly odpovědné úřady na poplach po zjištění, že více než 97% Američanů je zatíženo chemickým filtrem Oxybenzone. Chemikálie je mezi jiným zodpovědná i za nedostatečně vyvinutá novorozeně.

U mnohých byl prokázán jejich hormonální vliv a také to, že se nacházejí v mateřském mléce. Dnes už se píše nová dekáda. Co se týče fyzikálních filtrů, také se musíme začíst do složení, abychom se přesvědčili, zda výrobek neobsahuje tyto filtry v nano formě. Ty sice poskytnou ochranu bez vytvoření bílého povlaku, nicméně právě kvůli jejich miniaturním částečkám mohou proniknout do organismu i působit karcinogenně při nadechnutí.

Zachraň planetu!

Další otázkou, kterou bychom si měli při výběru fotoprotektivní kosmetiky položit, je její dopad na životní prostředí. Podle statistik se předpokládá, že se každoročně vmyje do oceánů až !14 000 tun! opalovacích přípravků a !82 000 tun! chemikálií z výrobků osobní péče. Tato čísla, znečištění a rapidní oteplování vod mají společně za následek, že přibližně 80% korálů vymizelo za posledních 50 let jen v Karibské oblasti. Za tuto kontaminaci můžeme totiž právě my, lidé, ale dokážeme tyto křehké ekosystémy také chránit, tak proč jim ubližovat? Pokud se před osvěžujícím letním koupáním natřeš výrobkem s obsahem blokátoru jménem Oxybenzon, stejně jako korály, i další živočichové a vodní organismy „pohlcují“ tuto škodlivinu.

V důsledku obsahu nanočástic mohou tyto látky narušit reprodukční a růstové cykly korálů, což nakonec vede k jejich vybělení a následné smrti. Havaj a Palau již hlásají velké stopy pro škodlivé kosmetické výrobky. 1. května 2018 zákonodárci souostroví Havaj schválili zákon zakazující prodej opalovacích krémů obsahujících Oxybenzon a Oktinoxát.

Havaj se tak stal prvním státem, který přijal taková opatření s účinností od 1. ledna 2021. 1. listopadu 2018 ohlásil ostrov Palau také možný zákaz prodeje nebo používání opalovacích krémů obsahujících chemikálie škodlivé pro korálové útesy. Palau je totiž nedotčené souostroví známé také díky jedné z největších mořských rezervací na planetě. Že Ti tyto destinace nic neříkají? Nemusíme cestovat tak daleko, i na Slovensku se přece koupeme ve volné přírodě. Přestože téma znečišťování vodních toků vlivem kosmetických přípravků u nás ještě není tak horké, je jen na nás, jak dlouho to tak zůstane!



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:


- Update About the Effects of the Sunscreen Ingredients Oxybenzone and Octinoxate on Humans and the Environment

 

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se