MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ

MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ

Egypťané používali měsíček jako omlazující prostředek, možná proto byly mnohé ženy starého Egypta tak krásné. Ve velké úctě mají měsíček i hinduisté, jehož květinami zdobí oltáře svých chrámů. Květy měsíčku můžeme přidat do vařené rýže, obarví ji žlutě a dodají jí pikantní chuť. Lidové názvy jsou kalendula, měsíček, nahátka léčiva. Měsíček patří k rostlinám, které účinně zasahují proti rakovině a rakovinovým nádorům. Protože lidé poznali jeho léčivost, nacházíme ho nejen v zahradách, ale také na polích. Měsíček dorůstá výšky 30 až 60 cm. Měsíček představuje letničku, neboli jednoletou bylinu. Jeho původním domovem byla jižní Evropa. Plodem je prohnutá drsná nažka. Květy se objevují v červnu až říjnu. Měsíček má mnoho odrůd a všechny jsou léčivé. Využívá se také hodně v kosmetice, obzvlášť do krémů, mýdel, pleťových mlék, šamponů, opalovacích krémů a olejů, protože dokáže zvláčnit, zjemnit, léčit a posilovat pokožku.

Je mnoho možností jak měsíček využít. Květy můžete využít k dozdobení salátů či pomazánek. Díky jeho nahořklé pikantní chuti se s ním dá částečně nahradit koření do polévek, pokud chcete připravit žlutou rýži, lze použít měsíček. Chuť, která připomíná šafrán, lze docílit přidáním nasekaných okvětních lístků. Jelikož látky obsažené v měsíčku povzbuzují tvorbu žluči, stimulují činnost žlučníku a dopomáhají k lepšímu trávení, je dobré přidávat čerstvé listy i na kuřecí či vepřové maso. Lupene měsíčku se používají v potravinářském průmyslu již dlouhá léta. V mnoha zemích Evropy se jím přibarvují másla, sýry, pekárenské produkty jako jsou sušenky, koláče. Přibarví nádherně také pudink či polévku. V Gruzii se používají spolu s česnekem, chilli, vlašskými ořechy jako základní koření do kořeninových směsí.
 
Měsíčkový čaj se pije neslazený, koupíte ho buď v nálevových sáčcích, nebo si jej připravíte sami. Pijí se 3-4 šálky denně. Tento čaj se pije hlavně při již menstruačních problémech, uvolňuje křeče hladkého svalstva, ale má také příznivý vliv na žaludeční problémy nebo záněty v dutině ústní. Čaj z měsíčku pomáhá zlepšovat trávení, příznivě působí na játra, žlučník, ledviny, zklidňuje, zlepšuje činnost srdce a mírně snižuje krevní tlak. Také zklidňuje centrální nervovou soustavu a zlepšuje činnost srdce.


Měsíčková mast je základním lékem na všechny těžce hojící se rány, vředy, otoky, opruzeniny, proleženiny, omrzliny a popáleniny. Zevně se užívá i čerstvá šťáva nebo tinktura při rakovině kůže, na pihy, stařecké skvrny, pohmožděná čerstvá droga na křečové žíly. Je dobrou přísadou do sedacích lázní. Má výrazné antibakteriální, antiseptické a protizánětlivé účinky. Používá se také na lupénku a různé formy ekzémů či na popraskané paty.
 

Měsíčková tinktura je vyrobena z lupínků oranžových květů měsíčku lékařského. Používá se jako kosmetický prostředek ke zjemnění, čištění a zkrášlení pokožky, k péči o ústní dutinu a nehty. Na pokožku lze měsíčkovou tinkturu použít přímo nebo zředěnou.


Měsíčkový olej má výrazné protizánětlivé a regenerační účinky. Urychluje hojení hnisavých a špatně se hojících ran. Zklidňuje a zvláčňuje citlivou a popraskanou pokožku. Vhodný na pooperační jizvy, popáleniny, křečové žíly, krevní podlitiny, otoky, bércové vředy. Vhodný k ošetření hemoroidů. Svými dezinfekčními a antiseptickými účinky potlačuje kožní záněty, plísně a ekzémy. Pomáhá při léčbě chrastavosti v nose a hnisavých vřídků. Přináší úlevu i při únavě svalů a šlach nebo mykózách nehtů.


Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Anti-Inflammatory Activity of Calendula officinalis L. Flower Extract
- Calendula for Skin: Benefits and How to Use It
- How To Use Calendula In Skin Care?

 

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se