VITAMÍNY SKUPINY B

VITAMÍNY SKUPINY B

Skupina vitamínů B se skládá z osmi vitamínů B. Běžně je rozpoznáváme jako skupinu a často v těle spolupracují. Každý z vitamínů B plní své jedinečné a důležité funkce. My jsme si pro Vás připravili šikovného poradce, který Vám pomůže této skupině vitamínů správně porozumět.

Co to je a proč ho máme rádi?

Vitamin B slouží jako efektivní činidlo ke zjemnění kůže. Při běžném používání můžete vidět snížení hyperpigmentace. Také napomáhá při léčbě akné, růžovky a jiných kožních defektů. Také chrání před škodlivým slunečním UV zářením, které dokáže způsobit rakovinu kůže. Vitamin B má několik přínosů i pro vlasy. Zabraňuje jejich vypadávání a podporuje nový růst vlasů. Zahrnutím vitamínu B do stravy či kosmetické péče na denní bázi můžete výrazně zlepšit kvalitu, zdraví a lesk vlasů či stav pokožky. Vitamin B je také důležitý pomocník při tvorbě melaninu. Tak pomáhá udržovat přirozenou barvu vlasů. Biotin v vitamínu B zabraňuje vypadávání vlasů. Antioxidant vitamínu B pomáhá při vylučování mazu v pokožce hlavy. Reguluje tok mazu ve vlasových folikulech, udržuje vlasovou pokožku hydratovanou a zabraňuje tvorbě lupů.

Skupiny Vitaminu B


Thiamin = vitamin B1

Pomáhá produkovat buněčnou energii z potravin, které jíme, a také podporuje normální funkci nervového systému. Thiamin pomáhá zlepšovat krevní oběh pokožky hlavy. To urychluje proces růstu vlasů a dodává kyslík vlasovým folikulům. Nachází se v široké škále potravin, od čočky po celá zrna a vepřové. Lze ho nalézt také v kvasnicích, ořechách, slunečnicových semenech, hrášku, mléce, květáku, špenátu a luštěninách.

Riboflavin = vitamín B2

Vitamin B2 podporuje buněčnou výrobu energie. Udržuje pleť zdravou a pomáhá předcházet akné. Dostatečný příjem riboflavinu udržuje vaše nehty, vlasy a pokožku zdravé. Také posiluje imunitní systém tím, že zvyšuje tvorbu různých protilátek. Nachází se v potravinách, jako jsou obiloviny, mléko, vejce, špenát a brokolice.

Niacin = vitamín B3

Niacin podporuje produkci buněčné energie. Niacin pomáhá chránit buňky před poškozením slunečním zářením a to bez ohledu na to, zda jej přijímáte ústy jako doplněk stravy nebo společně s potravou nebo zda jej aplikujete přímo na pokožku jako součást krémů. Dobré zdroje niacinu zahrnují i celozrnný chléb, arašídy a čočku.
 
Kyselina pantotenová = vitamín B5

Je široce dostupná v rostlinných a živočišných potravinových zdrojích a podporuje produkci buněčné energie v těle. Prokázal schopnost snižovat tvorbu oleje a tím snižuje tvorbu akné. Také se stal velmi populárním v péči o pleť, neboť je schopen pomoci udržovat vlhkost. Pomáhá hydratovat a hydratovaná pokožka je vypnutější, zdravější a vykazuje příznaky stárnutí mnohem pomaleji. Je také potřebný pro zdravý růst a produkci v boji proti ekzému. Bohaté zdroje zahrnují celá zrna, avokádo, ořechy kešu, arašídy, čočka, sója, hnědou rýže, brokolice a mléko.

Pyridoxin = vitamín B6

Podílí se na několika celulárních reakcích v celém těle a pomáhá při udržování různých funkcí těla. Je potřebný k metabolizaci aminokyselin a glykogenu a je také potřebný pro funkci normálního nervového systému a tvorbu červených krvinek. Snižuje tvorbu dihydotestosteronu, což je hormon, který způsobuje plešatost u mužů a žen. Vitamin B6 je ve stravě poměrně bohatý a nachází se v potravinách jako vejce, banány, obilné obiloviny a vařený špenát.

Biotin = vitamín B7

Podporuje metabolismus uhlohydrátů, proteinů a tuků a je nezbytný pro zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Pomáhá také při léčbě specifických kožních onemocnění, jako je seborea, akné a ekzém. Biotin se běžně vyskytuje v potravinách, jako jsou pivovarské kvasnice, jahody, sýry a sóji.
 

Kyselina listová = vitamín B9

Je nejčastěji známá svým úkolem ve zdraví a vývoji plodu, protože hraje rozhodující roli při správném vývoji nervového systému dítěte. je také důležitý pro zdraví a růst nehtů, neboť to pomáhá při vývoji nových buněk. Najdeme ji v obohacených potravinách jako chléb a obiloviny. Dalšími dobrými zdroji jsou tmavě zelená listová zelenina, jako například chřest a špenát, jakož i pivovarské kvasnice, fortifikovaný pomerančový džus, řepa, avokádo.

Kobalamin = vitamín B12

Hraje důležitou roli v cestách těla, které produkují buněčnou energii. Je také potřebný pro syntézu DNA, pro správnou tvorbu červených krvinek a pro normální funkci nervového systému. Vitamin B 12 pomáhá tělu absorbovat základní minerály železa, které je zapotřebí pro zdravé a silné nehty. Vitamin B12 je převážně přítomen v potravinách živočišného původu, jako jsou kuřata, hovězí maso, ryby, mléko a vejce.

 

Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- B Vitamins
- The ABCs of Beauty: Skincare Experts Explain Vitamin
- Top 5 Vitamin B Complex Benefits For Your Skin
 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se