Ovesný protein v kosmetických produktech

Ovesný protein v kosmetických produktech

Oves znali již staří Egypťané snad 2000 let před Kristem, v tomto období však nebyl účelově pěstován ani nijak kultivován. S prvním užitným pěstováním ovsa přišli údajně Skotové, kteří z něj vyráběli whisky, pekli chléb a každé ráno snídali ovesnou kaši. Dnes už se oves setý, nebo Avena sativa, pěstuje téměř po celém světě. Daří se mu v chladnějších a deštivějších oblastech. Více než vliv teplých slunečních paprsků je pro něj totiž důležitý přísun vláhy.

Z kuchyně ke kosmetickému průmyslu

Oves, ovesné vločky a protein tedy známe zejména z kuchyně, mnohé proto může překvapit informace, že své zastoupení má také v kosmetice. Toto místo si rozhodně zaslouží, v lidovém léčitelství se ovesné koupele využívají už od pradávna. Oves obsahuje širokou řadu minerálů, vitamínů a bílkovin. Jeho obsah hořčíku je trojnásobný v porovnání s jinými obilovinami, draslíku a křemíku dokonce desetinásobný v porovnání s pšenicí. Obsahuje také dvakrát tolik zinku jako jablka či hrušky a mnohé další stopové prvky jako železo, fosfor, vápník, atp.

V kosmetických produktech oves najdeme nejčastěji ve formě oleje či jemně namletých ovesných vloček. Jako surovinu jej můžeme objevit zejména v produktech pro péči o citlivou, ekzematickou a problematickou pokožku, koupelových produktech a mýdlech. Jemně namleté ovesné vločky či otruby se používají také jako abrazivní složka pleťových peelingů.

Vzácné vlastnosti

Oves působí jako antioxidant, absorbent a jeho výjimečné účinky ocení zejména lidé trpící kožními problémy jako ekzémy, alergie či zánětlivá onemocnění kůže. Zmíněná koupel s ovesným odvarem dokáže přímo zázračně uklidnit podráždění jakéhokoli typu či původu a také pomáhá při revmatu, ischiasu či omrzlinách. Zmírňuje svědění, díky čemuž pokožku pomůže uklidnit i po štípnutí hmyzem či poprhlením.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:

 

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se