7 NEJVĚTŠÍCH KOSMETICKÝCH MÝTŮ

PRAVDA NEBO MÝTUS - 7 NEJVĚTŠÍCH KOSMETICKÝCH MÝTŮ, KTERÉ NAJDETE NA INTERNETU

Není pochyb o tom, že dokonalá a krásná pleť je snem každé ženy (a nejednoho muže 😉 ). Každým rokem se do popředí dostávají nové a nové trendy v pleťové péči a spolu s nimi se samozřejmě pravidelně objevují nejrůznější dezinformace ze světa skincare. Které mýty jsou ale založeny na pravdě a které můžeme s klidným svědomím ignorovat? Podívejme se společně na zoubek hned 7 populárním beauty faktem.

1. Způsobuje nošení make-upu akné?
Možná se i vám stalo, že po dlouhých dnech nošení make-upu se na vaší tváři objevily vyrážky či akné. Co způsobuje? Může make-up přispívat ke vzniku akné? Inu, ano i ne. Samotný make-up jako takový totiž nebývá spouštěčem akné, podle dermatologů však vaše oblíbené make-upy mohou obsahovat látky, které ucpávají póry. Právě to vede ke vzniku pupínků. V závislosti na typu a citlivosti vaší pleti mohou problém představovat umělé přídavné vůně, silikony, minerální oleje...

Podle tipů odborníků jsme si v případě nošení make-upu měli osvojit jednoduchou skincare rutinu, která představuje ideální způsob, jak předejít vzniku akné. Principem „skin first“, jak tuto praktiku dermatologové označují, je v první řadě důkladná péče o samotnou pleť. Před nanesením make-upu bychom proto rozhodně neměli zapomínat pleť důkladně vyčistit, tonizovat a také hydratovat a chránit před slunečním zářením. Teprve následně, na takto ošetřenou pleť, je dovoleno aplikovat make-up dle vašeho výběru. Zlaté pravidlo zní: Nikdy nechoďte spát nalíčená!
Při výběru a aplikaci správného make-upu se vyplatí kromě konkrétních složek zohlednit také způsob aplikace. Nečisté prsty či zanedbané kosmetické štětce se ve velké míře podílejí na vzniku následných problémů. Dbejte také na dobu použitelnosti a to platí zejména, pokud se líčíte jen občas a tak produkty nestíháte spotřebovat.

V případě, že se obáváte vzniku vyrážek v důsledku aplikace silikonů či minerálních olejů, které běžné make-upy často obsahují s cílem „vyhladit“ pleť, vsaďte na přírodní makeupy či bb krémy, které se kromě krásně sjednoceného tónu pleti postarají také o hydrataci a ochranu před sluníčkem.
 
2. Může dělání domácích obličejových cvičení zpevnit váš obličej?
Pokud aktivně sledujete sociální sítě, určitě znáte nejen obličejovou gymnastiku, ale také různé pomůcky pro masáž obličeje jako gua sha či minerální válečky. Na internetu naleznete tisíce recenzí a videí, které tvrdí, že gua sha a masáže obličeje jim zredukovaly vrásky, vyformovaly jim čelist a celkově zpevnily pokožku. Ale je to opravdu tak?

Uskutečnilo se jen velmi málo výzkumů o účinnosti masáže obličeje a gua sha (můžeme očekávat, že se to změní v příštím desetiletí), takže jakýkoli důkaz o této změně je neoficiální.
Používáte-li masáže obličeje na zeštíhlení obličeje, můžete si sice všimnout okamžitého rozdílu v důsledku prokrvení obličeje po masáži, neexistuje však způsob, jak lokálně zredukovat tuk (stejně jako je nemožné zmenšit velikost zápěstí nebo prsty bez ztráty hmotnosti).

Pokud jde o vrásky, použití svalu je to, co způsobuje záhyby a jemné linky, ne naopak. To je důvod, proč botox funguje: Paralyzuje svaly, takže se vyhnete projevům, které vedou k vráskám. Neznamená to ovšem, že vám botox doporučujeme. Existuje totiž velké množství přírodních aktivních látek, které zapracováváme i my do našich zázračných sér, a které dokážou známky stárnutí eliminovat přirozeně bez zásahu do funkčnosti svalů. Takže dělat obličejová cvičení na odstranění vrásek je sice, zdá se, zbytečné, nicméně na druhé straně, masáž obličeje (klidně i samotnými prsty) je rozhodně příjemná záležitost. Lze říci, že masáže obličeje redukují vrásky? Ne, ale nebolí to a je to dobrý pocit, takže jsme pro.
 

3. Funguje domácí chemický peeling?
Existuje důvod, proč chemický peeling podávají pouze profesionálové. Profesionální chemické peelingy lékařské kvality jsou určeny pro salonové prostředí, protože musí být aplikovány kontrolovaným způsobem, při kterém se vyhledávají specifické koncové body, aby bylo možné vyhodnotit, kolik vaše pokožka snese. Odborníci v této oblasti souhlasně varují, že experimentování na vlastní pěst může mít za následek výrazné popáleniny obličeje a dokonce i jizvení. Proto cokoli v rámci domácí péče o pleť děláte, nepokoušejte se vytvořit svépomocný domácí chemický peeling – je to recept na katastrofu.

Namísto toho dermatologové vřele doporučují mini peelingy, jako AHA/BHA sérum nebo masku, která velmi jemně a šetrně odlupuje svrchní vrstvu pokožky, díky čemuž vede k rozjasněnému a přitažlivému vzhledu.

4. Mohu používat pleťové oleje, pokud mám mastnou pleť?
To, že máte mastnou pleť, neznamená, že byste ji neměli hydratovat a opravdu hloubkově vyživovat. Úroveň vlhkosti, kterou vaše pokožka potřebuje, je ovšem pravděpodobně jiná, než u lidí se sušším typem pokožky. Překvapivě proto může být právě olej opravdu lepší volbou pro mastnou pleť. Olej přitahuje mastnotu, takže často i sám o sobě dokáže vyvážit tvorbu mazu a zároveň pleť hloubkově vyživuje. Stačí si vybrat ten správný olej, který zacílí přesně na vaše potřeby. Vyhýbat byste se v každém případě měli minerálním olejům, které pokožku nevyživují, ale naopak, mohou jí z dlouhodobého hlediska vážně uškodit.
Rozhodněte se pro nekomedogenní zvlhčovače a oleje, které jsou vyrobeny pro mastnou pleť.

5. Je čistě přírodní a netoxická kosmetika pro vaši pokožku vždy lepší volbou?
Péče o pleť je velmi subjektivní a mnohdy také citlivou záležitostí: To, co funguje pro vaši pokožku, nemusí fungovat pro pokožku vašeho nejlepšího přítele nebo dokonce pro pokožku vaší mámy. Z tohoto důvodu nelze v zásadě tvrdit, že je ten či onen produkt zaručeně lepší než ostatní. Na jedné straně, všechno je o tom, co funguje pro vás. Na druhé straně komerční kosmetika obsahuje častokrát i složky, které pro pleť nejsou zcela vhodné – jako například silikony, ropné deriváty, sulfáty, parabeny, glykoly, stopy těžkých kovů a mnoho, mnoho dalších... Zatímco někteří lidé najdou skutečnou lásku k netoxické, „čisté“ kráse, jiní se mohou spokojit is komerčním krémem, který sice obsahuje složky, které našemu zdraví zcela neprospívají, avšak v daném období jejich pleti zkrátka vyhovují. Velkou výhodou a pokrokem je, že i přírodní kosmetika již v dnešní době pracuje s řadou aktivních látek jako je retinol či vitamín C a mnoho dalších, které beauty milovnice znají z komerčních produktů. A co víc, díky šetrnému složení podporujícímu jejich účinnost, mohou vést k ještě lepším výsledkům.


6. Je možné zmenšit póry kosmetikou?
Všechny ty produkty, které jsou primárně a zaručeně zaměřeny na „zmenšení“ vašich pórů, jsou ve skutečnosti jen promyšleným marketingovým tahem. Velikost vašich pórů, jako většina aspektů vaší pokožky, totiž souvisí s genetikou a nikoli s výrobky, které používáte. Vaše póry skutečně nemohou natrvalo změnit velikost, ale vhodný výběr šetrných prodtřídků, jejich exfoliace a důkladné vyčištění může způsobit, že se póry po určitých produktech krásně stáhnou a budou dočasně menší, jelikož nebudou ucpané. Ideální prevencí před rozšířenými póry, které nejsou dány geneticky, je tedy důkladná péče a poctivé pravidelné čištění pleti.


7. Opravdu je nutné používat opalovací krém v interiéru?
To, že se zrovna nevystavujete přímému polednímu slunci na vaší oblíbené pláži neznamená, že slunce nyní neovlivňuje vaši pokožku. Škodlivé UVA paprsky stále pronikají na vaši pokožku z oken. Kromě toho je také nesmírně důležité připomenout, že ani modré světlo, které vyzařuje z našich telefonů nebo notebooků, není pro pleť zrovna prospěšné a ukázalo se, že přispívá ke zhoršení hyperpigmentace a také urychluje stárnutí pleti.

Proto, pokud nejste celý den v tmavé místnosti bez přirozeného slunečního světla, začněte používat krém s SPF v rámci každodenní pleťové rutiny nebo vsaďte na víceúčelové produkty, které vás díky speciálnímu anti-blue light komplexu ochrání také před zářením z elektronických zařízení.


Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- What You Should Know About Chemical Peels
- Non-Toxic vs Toxin-Free: What’s the Difference?
- Exposing Effects of Blue Light On Skin

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se