Typ pleti a stav pleti

Typ pleti a stav pleti 

Pokud správně pochopíte svůj typ pleti, pomůže vám to zjistit, které produkty, složky a ošetření jsou pro vás osobně nejvhodnější, takže můžete plně využít potenciálu své pleti. Co ale v případě, že váš typ pleti ovlivňuje také její stav? Jaký je vlastně rozdíl mezi typem a stavem pleti?

Typ pleti je struktura naší pokožky, kterou do značné míry určuje genetika. Váš typ je založen buď na velikosti pórů a jedinečné produkci oleje (podle čeho typy pleti dělíme na normální, mastný, suchý a kombinovaný/smíšený typ) nebo na zvýšené reaktivitě pokožky (na základě čehož různí jedinci svůj typ pleti charakterizují jako citlivý a aknózní typ ). Typ pleti zůstane obvykle stejný po celý život. Jen několik faktorů, jako je chemoterapie, těhotenství či vážné hormonální problémy mají potenciál změnit váš typ pleti.

Na druhé straně, stav vaší pleti je její reálný stav v současnosti – berouce v úvahu faktory jako počasí, strava, stres, znečištění a reakce na produkty péče o pleť. Stavy pleti se definují také jako kožní problémy a zahrnují dehydrataci, zánět, hyperpigmentaci, černé tečky, vyrážky, jemné linky, drsnou strukturu a ztrátu elasticity, ale také mnohé další, které vás mohou potrápit.
 
Typy a stavy pleti jsou často zaměňovány, což způsobuje, že daný problém přeháníte nebo neléčíte adekvátně jeho vážnosti. Například, pokud se na vaší tváři znenadání objeví vyrážky, můžete si myslet: "Ach, musím mít aknózní typ pleti." Ale ve skutečnosti byste mohli mít jen vyrážku jako dočasný stav pleti. Klíčový rozdíl je v tom, že aknózní typ pleti bude potřebovat působit ke zklidnění akné na denní bázi, zatímco někdo s vyrážkami jako kožním onemocněním či dočasným problémem může potřebovat pouze několik produktů k léčbě tohoto stavu, když se objeví.
 


Jaký je váš typ pleti?

První čtyři typy pleti se vyznačují velikostí pórů a tvorbou mazu:

- Normální typ pleti má jednotné malé, ale viditelné póry po celém obličeji a uprostřed dne/na konci dne může získat mastný lesk ve středu obličeje.

- Mastný typ pleti má velké póry, které jsou viditelné po celém obličeji až po linii vlasů. Tato hrubší a odolnější pokožka obvykle získává mastný lesk ráno a/nebo krátce po vyčištění.

- Suchý typ pleti má velmi jemné, téměř neviditelné póry bez mastného lesku na pleti. Tato tenká, jemná pokožka je náchylnější k odlupování, drsné struktuře a jemným liniím.

- Smíšený typ pleti má vlastnosti buď kombinace typů pleti mastná/normální nebo normální/suchá. Velikost pórů může být viditelná přes T-zónu a přes střed obličeje se může vyvinout mastný lesk.

Poslední dva typy pleti nelze určit čistým pozorováním a vyžadují další zkoumání předtím, než někoho zařadíte do jedné kategorie:
- Citlivý typ pleti je takový, kterému byla diagnostikována rosacea nebo trpěl od dětství dvěma nebo více z následujících stavů: astma, ekzém a senná rýma (sezónní alergie).

- Aknózní typ pleti je charakteristický tím, že se identifikujete alespoň se dvěma z následujících tří


(1) výskytem vyrážek, které se vyskytují ve vaší rodině,
(2) s výskytem akné na začátku puberty a
(3) máte tendenci pociťovat vyrážky na zádech nebo hrudi. .

Pokud si stále nejste jisti, jaký je váš typ pleti, objednejte se na kosmetiku a poraďte se o dalším ošetření s odborníkem. Typy pokožky a její stavy jsou často zaměňovány, což může způsobit, že budete přehánět nebo nedostatečně léčit to, co se děje s vaší pokožkou.


Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:

- 5 Different Types Of Skin And How To Take Care Of Each Type
- What’s Your Skin Type?
- What type of skin do I have?

 
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se