Jak si udržet zdravé vlasy: 7 tipů pro péči o vlasy, které si zamilujete

Jak si udržet zdravé vlasy: 7 tipů pro péči o vlasy, které si zamilujete

Dosáhnout skutečně zdravé vlasy nebylo nikdy jednodušší! Tyto jedinečné tipy pro péči o vlasy si vás získají a váš režim péče o vlasy už nikdy nebude stejný.
Kondicionér – ano nebo ne? Olej - ano nebo ne? Pokud jde o vaše vlasy, naleznete různé rady.

Maminky a babičky vám poradí na vlasy používat oleje, zatímco váš kadeřník vám doporučí vlasové koupele, marocký olej či spoustu dalších moderních vychytávek. Než si vyberete svou cestu, musíte vědět několik věcí.

Prvním krokem v péči o vlasy je vaše strava a dvě nejdůležitější věci ve vaší stravě jsou železo a bílkoviny. Vlasové buňky jsou nejrychleji rostoucí buňky v těle, ale jsou také první, které jsou ovlivněny tím, že nepřijímáte dostatek živin. Zkuste proto do svého jídelníčku zařadit potraviny bohaté na železo, jako je listová zelenina, ryby, dýňová semínka, fazole, cizrna, sójové boby a obiloviny. Lékaři doporučují konzumovat přibližně 12 mg železa denně. Potřebujete také protein, neboť právě ten posiluje vaše vlasy. Zahrňte kompletní bílkoviny, které jsou také bohaté na aminokyseliny: sýr, mléko, sója, čočka, hrášek, quinoa a jogurt.

 

Jak si udržet zdravé vlasy: Několik základních tipů



1. Je normální ztratit 100 až 150 vlasů denně, takže nepropadejte panice při pohledu na podlahy, polštáře či sprchový kout, kde na vypadlé vlasy narazíte nejčastěji.

2. Mokré vlasy by se neměly česat. Vlasy si rozčešte před mytím a následně po vysušení. Pokud však potřebujete česat vlasy i za mokra, rozčesávejte je mimořádně opatrně, protože jsou křehké a náchylné k lámání. Vezměte hřeben se širokými zuby a co nejjemněji jím přejděte od kořínků ke konečkům vlasů. Buďte opatrní i při běžném česání vlasů. Netrhejte hřebenem či kartáčem a nedělejte příliš prudké pohyby, abyste vlasy zbytečně neoslabili či nepolámali.

3. Zastřihněte si vlasy každých pár týdnů, abyste se zbavili roztřepených konečků. Odstřihněte si přibližně 1cm vlasů každých 6 až 8 týdnů, abyste se vyhnuli opětovnému třepení konečků.
 


4. Nemyjte si vlasy každý den. Pokud máte pocit, že se vaše vlasy příliš mastí, může to být paradoxně způsobeno právě příliš častým mytím. Vlasovou pokožku při mytí zbavujete přirozeného mazu a tak si při častém mytí pokožka maz vytváří rychleji. Zkuste používat vhodné přípravky a postupně prodlužovat čas mezi mytími. Vždy po mytí vlasů naneste na konečky nějaký kondicionér. Doporučujeme používat kondicionér se stejnými nebo podobnými účinnými složkami, které se navzájem podporují a vaše požadované výsledky se tak mohou dostavit dříve.

5. Opláchněte vlasy v závěru mytí studenou vodou. Příliš horká voda vlasy a pokožku vysušuje. Abyste zabránili tomuto negativnímu dopadu, umývejte si vlasy vlažnou vodou a na závěr je opláchněte tak studenou vodou, jakou snesete. Tím spláchnete z vlasů jakékoli zbytky šamponu, kondicionéru či masky a zároveň tak pomůžete uzavřít povrch vlasu, výsledkem čehož bude hladší účes bez rozlétaných vlásků a krepovatění.

6. Na rozdíl od štítků na zadní straně našich potravin zůstávají štítky na zadní straně našich šamponů většinou nepřečtené. Přitom právě to, co vaše vlasová kosmetika obsahuje, je nejdůležitější aspekt, kterým byste se při výběru měli řídit. Co jsou sírany? Jsou důvodem, proč váš šampon pění. Čistí vaši pokožku hlavy a vlasy a odstraňují z nich nečistoty. Někteří vědci ovšem také naznačují, že zbavují vaše vlasy esenciálních olejů. Jsou také důvodem, proč vás štípou oči, když vám šampon stéká po tváři. Abyste se vyhnuli podráždění na pokožce hlavy nebo zjištění, že vaše vlasy časem vysychají, vyzkoušejte šampon bez sulfátů.

7. Máte-li suché vlasy, je nejlepší se barvení vyhnout. Pokud však nemůžete odolat nádhernému odstínu hnědé s přirozenými odlesky, zvláště pod zimním sluncem, použijte citron, heřmánkový čaj nebo med, protože fungují jako skvělé zesvětlovače vlasů. Můžete přidat citrónovou šťávu do vody a nastříkat si ji na vlasy, když jdete ven. Vlasy si můžete po umytí šamponem opláchnout uvařeným heřmánkovým čajem nebo přidat med do vody, kterou používáte k mytí vlasů. Pokud se přece neobejdete bez barev, používejte přírodní směsi na vlasy z henny, která vlasy nejen krásně tónuje, ale také vyživuje.

Kromě těchto základních tipů vám přinášíme také několik domácích receptů, které se vyplatí na cestě za krásnými zdravými vlasy vyzkoušet.

Výjimečná kondicionační kúra

I když si vlasy upravujete po každém umytí, nic nefunguje tak dobře jako hloubková úprava. Jednou za čas si umyjte vlasy šamponem, vymačkejte přebytečnou vodu a jemně vysušte ručníkem. Potom vezměte velké množství kondicionéru a naneste jej přímo ke kořínkům vlasů. Použijte hřeben se širokými zuby a přejeďte si jím vlasy, aby se kondicionér dostal všude. Nechte kondicionér působit 10 minut až hodinu. Důkladně opláchněte vlasy čistou vodou a užívejte si hedvábně hladký účes.

Vyhýbejte se zdrojům tepla

Pokud vás čeká důležitá událost a chcete si na ni vykouzlit nádherné kudrny nebo dokonalé vlny, existuje několik způsobů, jak je získat bez pomoci fénu, žehličky nebo kulmy. Pokud musíte použít žehličku nebo kulmu, pořiďte si výživné sérum či balzám na vlasy, nebo máte-li čas, udělejte si jej doma.
Vezměte si mandlový olej, kokosový olej, vlasový kondicionér, 250 ml vody a malou prázdnou lahvičku s rozprašovačem. Do rozprašovače nalijte 200 ml vody a přidejte do ní 2-3 kapky kokosového a 4 až 5 mandlového oleje. Přidejte dvě opravdu malé kapky kondicionéru. Nepoužívejte jej příliš mnoho, protože může pěnit. Pokud chcete, můžete přidat levanduli nebo nějaký voňavý olej. Přidejte zbylou vodu a dobře protřepejte. Nechte pěnu usadit a vaše sérum připraveno k použití.

Vsadit můžete také na másla. Vezměte 100g bambuckého másla, 100g kakaového másla a 20 kapek jakéhokoli esenciálního oleje dle vašeho výběru. Zahřejte máslo, dokud není tekuté a nechte ho vychladnout. Esenciální olej přidejte do prázdné sterilizované nádoby a nalijte máslo. Nádobu necháme vychladnout, dokud máslo opět nezíská tuhou formu.

Domácí masky na vlasy

Některé mohou být dost chutné a doslova k snědku, jiné mohou, řekněme si upřímně, nepříjemně zapáchat. Ale skvělé je, že všechny ingredience snadno naleznete ve vaší spíži.

1. Vejce, tvaroh a hořčičný olej – Pokud máte suché vlasy podobné senu, tady je odpověď na všechny vaše problémy. Vejce jsou bohatá na vitamin A, B12, D a E, mastné kyseliny a bílkoviny. Protein pomáhá posilovat kořínky, mastné kyseliny z něj dělají přirozený vlasový kondicionér a B12 pomáhá dodat objem.

2. Avokádo a mátový olej - Avokádo, označované také jako máslová hruška, je krémové, bohaté a jediné ovoce v sobě spojuje bílkoviny z masa, tuk z másla, vitamíny a minerály zelené zeleniny a oříšková příchuť. Rozmačkejte trochu avokáda, přidejte kapku nebo dvě mátového oleje a naneste tuto masku na vlasy. Nechte působit 15-20 minut a omyjte.

3. Olivový olej, kokosový olej a vejce –Dokonalá maska pro rychlý růst vlasů. Zahřejte 2 polévkové lžíce kokosového oleje, nechte jej vychladnout, přidejte jedno nebo dvě vejce a dvě polévkové lžíce olivového oleje a naneste.

Oleje jsou odpovědí na všechny vlasové problémy!

Kondicionér může dělat zázraky, ale olej vlasům dodává určité minerály, vitamíny a esenciální mastné kyseliny, které nejen posilují vaše kořínky, ale také zlepšují celkové zdraví vašich vlasů. Kokosový olej je nejvíce doporučen odborníky na vlasy a babičkami! Dokáže chránit vaše vlasy před poškozením sluncem, lupy a odstraňuje kožní maz z vlasových folikulů, čímž urychluje růst vlasů. Můžete také uvařit několik kari listů v kokosovém oleji, olej přecedit a aplikovat. Namísto kari listů můžete použít i květiny ibišku čínského.

Pokud trpíte vypadáváním vlasů, lepším řešením by byl olivový olej. Můžete jej kombinovat se spoustou dalších ingrediencí. Zde je několik našich nejlepších:

1. Olivový olej s medem a skořicovým práškem (jak navrhuje Americký atletický institut) – Vmasírujte tuto pastu do pokožky hlavy, nechte 15 minut působit a omyjte.

2. Nejprve použijte trochu vody a poté použijte lehký olej jako kokosový, olivový nebo mandlový. Následujte s bambuckým máslem nebo jakýmkoli krémovým kondicionérem dle vašeho výběru. Nechte chvíli působit a poté důkladně omyjte.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Experts share their 7 tips for incredible hair
- Tips for healthy hair
- 9 Helpful Natural Hair Care Tips for a Healthy Hair Regimen

 

 
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se