Strie: Proč se vyskytují a jak se s nimi naučit žít

Strie: Proč se vyskytují a jak se s nimi naučit žít

Strie nebo jizvy podobné čarám, které se objeví, když se kůže rychle natáhne a stáhne, jsou velmi časté. Údaje skutečně naznačují, že až 90 procent lidí má strie. Strie se často objevují po těhotenství, pubertě a kolísání hmotnosti. Strie jsou naprosto neškodné a není třeba je léčit. Některým lidem strie zcela vyhovují a rozhodnou se je přijmout. To je skvělé! Ale jiným se nemusí líbit jejich vzhled a snaží se je zbavit. Bez ohledu na váš vztah ke striím, čtěte dál a zjistěte, co je způsobuje, kdo je ohrožen a (pokud se rozhodnete), jak je léčit.


Jak vypadají strie

Ne všechny strie vypadají stejně. Mohou se lišit v závislosti na tom, kde se na vašem těle objevují, jak dlouho je máte a co je způsobilo. Strie mohou být růžové, červené, modré, fialové nebo tmavě hnědé v závislosti na barvě pleti. Mohou se objevit jako světlé pruhy nebo pásy na kůži, které vyblednou do světlejší barvy. Někdy se strie zdají být vroubkované nebo vpadlé. Když se strie poprvé objeví, mají tendenci být mírně vyvýšeny a můžete v jejich oblasti pociťovat svědění.

Mohou se objevit na břiše, prsou, bocích, hýždích nebo jiných místech těla. Je běžné, že strie časem vyblednou. Nikdy však nemusí úplně zmizet.
 

Strie: Příčiny a rizikové faktory


Strie jsou výsledkem prudkého natahování a zmenšování kůže. Strie se mohou vyskytnout, když se pokožka natáhne tak rychle, že se kolagen a elastin, esenciální proteiny, které dodávají pokožce pevnost a pružnost, zlomí. Během procesu hojení pokožky se mohou objevit strie.

Běžné rizikové faktory pro strie zahrnují:
Těhotenství
Růstové skoky během puberty
Rychlý nárůst nebo ztráta hmotnosti
Kulturistika nebo vzpírání
Užívání steroidů
Operace na zvětšení prsou

Určité genetické poruchy mohou také zvýšit riziko strií. Strie jsou běžné u lidí s Cushingovým syndromem, poruchou, při které tělo produkuje příliš mnoho stresového hormonu kortizolu. Dlouhodobě zvýšené hladiny kortizolu mohou oslabit elastická vlákna v kůži, což vede ke striím. Marfanův syndrom a Ehlers-Danlosův syndrom, jsou dvě poruchy pojivových tkání těla, které obě oslabují pokožku, což může vést ke vzniku strií.
 


Léčba strií


Strie jsou neškodné pro vaše fyzické zdraví a často časem vyblednou bez jakékoli léčby. Pokud vám však strie způsobují nepříjemné pocity z vašeho vzhledu, je důležité si uvědomit, že neexistuje žádná zázračná metoda, jak se jich zbavit. Přesto, pokud chcete minimalizovat výskyt strií, možná budete chtít vyzkoušet následující možnosti.

Domácí léky na strie


Panuje všeobecné přesvědčení, že kakaové máslo, kokosový olej, olivový olej a mandlový olej zmenšují výskyt strií. Není na škodu je vyzkoušet, chcete-li. Pokud se tak rozhodnete, doporučuje se použít je hned po objevení se strií a vmasírovat přípravek do pokožky každý den po dobu několika týdnů. Velmi efektivně se v tomto směru také ukazuje bambucké máslo. Nic však pokožce nepomůže tak, jako samotná prevence.

Prevence strií

Doporučuje se hydratovat pokožku hydratačním krémem každý den – zejména během těhotenství – aby se pokožka stala pružnější k natažení. Přemýšlejte o pokožce jako o plastelíně. Když je nová a je hydratovaná, je poddajnější a snadno se roztahuje. Když však vyschne, není tak pružná a začne praskat. Je to stejný koncept.

V mnoha případech, zvláště když se pokožka rychle natahuje, hydratace pravděpodobně striím nezabrání. Existuje však důvod se domnívat, že to může přinést určité výhody. Technicky jsou strie atrofické jizvy v důsledku narušení a poškození pojivové tkáně v kůži. Často používáme změkčovadla na pomoc při hojení ran, což umožňuje lepší pohyb epidermálních buněk po spodině rány. Uvažujeme-li o striích jako o ranách na kůži, pak mohou změkčovadla potenciálně pomoci alespoň některým léčebným mechanismům udržet krok.

Zatímco výzkum je omezený, některé studie naznačují, že kyselina hyaluronová, látka, která se přirozeně nachází v těle, může předcházet striím. Kyselina hyaluronová se přidává do mnoha volně prodejných pleťových vod a krémů.

Jedna studie zjistila, že Centella asiatica, také známá jako gotu kola, bylina používaná v některých kosmetických výrobcích, může zabránit vzniku strií během těhotenství. Vědci však poznamenávají, že důkazy jsou omezené a je zapotřebí dalšího výzkumu.

Protože rychlé přibírání a hubnutí mohou způsobit strie, zaměřte se na zdravou výživu a pravidelné cvičení, abyste předešli rychlým výkyvům hmotnosti. Pokud vám byly předepsány topické steroidy, používejte je pouze přerušovaně a obecně se vyhýbejte dlouhodobému nebo nepřetržitému používání. Pokud vám byly předepsány systémové steroidy na zdravotní stav, cílem bude zůstat na nejnižší možné dávce a podle potřeby co nejdříve přestat. Promluvte si se svým lékařem, pokud máte nějaké dotazy týkající se léků, které užíváte, a jejich možných vedlejších účinků.

Nakonec, pokud používáte anabolické steroidy k budování svalů, přestaňte je užívat. Nejsou zdravým způsobem budování svalů.
Jak dosáhnout míru se striemi

Někdy není možné striím zabránit nebo se jich zbavit. Kromě lékařských procedur, které ne vždy přinesou dokonalé výsledky, můžete udělat jen málo, abyste minimalizovali jejich vzhled. Naštěstí strie mají tendenci časem vyblednout a zbělet nebo se přibližovat barvě tónu vaší pokožky. Časem budou méně nápadné.

Pokud jsou vám strie nepříjemné, zvláště na začátku, když jsou červené, doporučujeme je zakrýt oblečením. Zkuste si například na pláži nebo u bazénu obléknout sluneční košili nebo lehké sluneční kalhoty.

V některých případech může být užitečné přeformulovat způsob, jakým si myslíte o svých striích. Pokud jde o strie související s těhotenstvím, hrdě se na ně dívejte jako na čestný odznak mateřství.

Nakonec, i když to může být někdy náročné, snažte se na strie příliš nevnímat. Pamatujte, že strie mohou být pro vás osobně výraznější než pro lidi kolem vás.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Stretch marks
- Everything You Need to Know About Stretch Marks
- Who do stretch marks affect?

 

 
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se