Jak předcházet vzplanutí ekzému u dětí a jak pečovat o ekzematickou dětskou pokožku

 

Děti s ekzémem (atopická dermatitida) mají tendenci mít skvrny suché, svědící kůže. Svědění může být tak nepříjemné, že narušuje spánek, takže vaše dítě zažívá velké nepohodlí. Navíc škrábání může způsobit infekci vyrážek a celkový stav ještě daleko zhoršit.
I když není znám žádný zaručený lék na ekzém, tento stav se dá dostat pod kontrolu natolik, aby se vaše dítě cítilo lépe. Existují také způsoby, jak pomoci dítěti vyhnout se vzplanutí ekzému.
Léčba ekzému se obvykle zaměřuje na čtyři běžné problémy: suchost, svědění, podrážděnou pokožku (zánět) a infekci.

 

Suchost: Oprava kožní bariéry
U dětí s ekzémem kožní bariéra slábne a pokožce chybí hydratace. V důsledku toho se pokožka stává suchou a popraskanou a je pravděpodobnější, že se infikuje. Suchá kůže také velmi svědí. Jemná každodenní péče o pokožku je důležitá pro zlepšení kožní bariéry. V rámci tohoto:
      Dopřejte dítěti koupel (nebo sprchu) každý den nebo každý druhý den po dobu 5-10 minut ve vlažné vodě. Není potřeba žádné mýdlo, ale na zpocená místa (podpaží, krk, slabiny) a na ruce a nohy lze použít jemný nemýdlový čistící prostředek. Používejte pouze hypoalergenní čistící prostředky bez parfemace. Vyhněte se drhnutí pokožky vašeho dítěte něčím drsným. Nepoužívejte perličkovou koupel ve vodě ke koupání.
      Po koupeli nebo sprše osušte pokožku vašeho dítěte. Pokud vám lékař předepsal nějaké topické léky, aplikujte je na místa s vyrážkou (PŘED aplikací jakýchkoli zvlhčovačů).
      Naneste hydratační krém na celé tělo bezprostředně po koupání (když je pokožka ještě vlhká) každý den. To pomáhá „uzamknout“ vlhkost v pokožce. Čím je hydratační krém mastnější, tím lépe bude působit. Dobrou volbou jsou oleje a másla nebo hydratační KRÉMY bez vůně. A co je nejdůležitější, najděte hydratační krém, který vaše dítě rádo používá. Hydratační krémy by se měly aplikovat jednou nebo dvakrát denně, i když vyrážka zmizí.
      Oblékněte své dítě do měkkých látek, jako je 100% bavlna. Používejte jemné prací prostředky bez vůně. Nepoužívejte aviváže ani na povlečení. Minimalizujte vystavení dítěte věcem, o kterých je známo, že běžně dráždí citlivou pokožku. To zahrnuje například vůni v produktech a ve vzduchu, jakož i kouř, prach, vlnu a zvířecí srst.

 
Úleva od svědění
Jemná péče o pokožku, jak je popsána výše, je prvním krokem k tomu, aby pokožka méně svědila. Další způsoby, jak pomoci snížit svědění:
      Zabraňte poškrábání. Snažte se, aby se vaše dítě neškrábalo, protože škrábání může způsobit, že pokožka bude ještě více svědit. Škrábání může také vést k otevřeným ranám, které mohou vést k infekcím kůže. Udržujte nehty dítěte ostříhané nakrátko a čisté. Pomoci může také nošení bavlněných rukavic v noci.
      Ošetření mokrým zábalem. Aplikujte vlhké zábaly PO koupání a aplikaci lokálních léků a zvlhčovačů. Zde je postup:
          Naneste předepsaný lék na oblasti vyrážek a na okolní pokožku naneste zvlhčovač.
          Namočte pyžama nebo tílka do teplé vody.
          Vyždímejte pyžamo, dokud není vlhké a nekape.
          Navlhčené pyžamo oblečte na své dítě se suchým pyžamem nahoře.
          Ujistěte se, že je v místnosti teplo nebo poskytněte teplou přikrývku, aby vašemu dítěti nebyla zima.
          Mokré zábaly nechte na sobě alespoň půl hodiny nebo je nechte působit přes noc.
          Po odstranění mokrých zábalů znovu naneste hydratační krém.
      Antihistaminové léky, jako je difenhydramin a hydroxyzin, mohou pomoci vašemu dítěti cítit se ospalo, takže snáze usne namísto poškrábání pokožky. Antihistaminika však obvykle neodstraní svědění. Při jakémkoli podávání léků dítěti vždy dodržujte pokyny týkající se věku a hmotnosti vašeho dítěte a pokud máte dotazy, promluvte si se svým lékařem nebo lékárníkem.

Hojení podrážděné pokožky
      Lokální steroidní léky ("steroidy" nebo "kortizony") se aplikují na kůži k hojení podrážděných ekzémových vyrážek (zánětů). Tyto léky na předpis se obvykle používají dvakrát denně, když se vyrážka šíří. Topické steroidy přicházejí v různých silách a formách (jako jsou pleťové vody, masti, krémy, gely a oleje). Váš lékař vám pomůže nalézt správnou kombinaci pro pokožku vašeho dítěte. Při správném používání jsou lokální steroidy velmi bezpečné a účinné.
Pokud však upřednostňujete léčbu bez takových léků, existují možnosti. Nesteroidní léky na ekzém také pomáhají při hojení podrážděných ekzémových vyrážek pomocí jiných účinných látek než steroidy. Mohou být nápomocné při mírném ekzému a na jemných oblastech pokožky, jako jsou oční víčka, podpaží a slabiny.
Dobrou volbou je i pravidelné promašťování pokožky jednoduchými, ale velmi účinnými přírodními balzámy, které lépe vážou vlhkost v pokožce. Pro ekzematickou pokožku se zvláště hodí používání konopného oleje. Řešením může být také kosmetika s obsahem CBD, která pokožku aktivně regeneruje a zbavuje suchosti.

Prevence a řešení kožních infekcí
Bakterie a viry mohou ekzémové vyrážky zhoršit, proto je důležité sledovat příznaky infekce. Hledejte na pokožce mokvání, strupy, hnisavé hrbolky, puchýře nebo zhoršující se vyrážku, která se nezlepšuje při vaší běžné léčbě. Pokud si myslíte, že je pokožka vašeho dítěte infikována, určitě si promluvte se svým lékařem. Infekce musí být řádně léčeny. Na infikovanou pokožku, zvláště pokud pozorujete otevřené ranky, nikdy nenanášejte dráždivé krémy. Můžete tak pokožce podstatně přihoršit.



 


Kdy můžu ukončit léčbu ekzémové pokožky?
Když už pokožka vašeho dítěte nesvědí a oblasti vyrážek jsou hladké a měkké, můžete začít užívat léky méně často. Po zahojení vzplanutí vyrážky je běžné, že pokožka změní barvu, ale barva se časem přirozeně normalizuje. Jelikož je však ekzém přetrvávajícím kožním problémem, je důležité pokračovat v každodenní jemné péči o pokožku a používání zvlhčovačů, abyste minimalizovali budoucí vzplanutí a infekce. Denně proto pokožku ošetřujte vyživujícími balzámy, které výrazně sníží riziko opětovného vzplanutí nejhorších stavů. Mějte však na paměti, že ekzematická pokožka je extrémně citlivá na všechny podněty a snažte se vyhýbat jakýmkoli zdrojům dráždění.




Jak mohu zabránit budoucím vzplanutím ekzému?
Jemná každodenní péče o pokožku, jak je popsána výše, je jednou z nejdůležitějších věcí, které můžete udělat, abyste předešli budoucím vzplanutím ekzému. Nastavte dítěti vhodný denní režim. Vyhnout se spouštěčům je také důležité, abyste předešli budoucím vzplanutím ekzému. Spouštěče ekzému jsou u různých dětí různé. Někteří rodiče a lékaři mohou zvážit testování alergie na další identifikaci spouštěčů, kterým se lze vyhnout. Některé spouštěče zahrnují:
Roztoči
Vůně (včetně parfémů, kolínských vod, osvěžovačů vzduchu, svíček, kadidla)
Teplo a pot
Hormony
Uštípnutí a bodnutí hmyzem
Srst domácích zvířat
Pyl
Tabákový kouř
Vlna a syntetické tkaniny
Ve vzácných případech mohou být příčinou ekzému některé potraviny. Pokud si myslíte, že by to mohl být tento případ, poraďte se se svým lékařem dříve, než vyzkoušíte jakékoli omezující změny stravování.




Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Eczema Treatment For Children
- Kids Health Information - Eczema
- Eczema in Children: Skin Care Dos and Don'ts

 

 





Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se