Malý kosmetický slovník - 9 populárních aktivních složek pleťové péče

Co je aktivní složka? Aktivní složka v produktu péče o pleť nebo farmaceutickém léku je složka, která je biologicky aktivní. Biologicky aktivní nebo farmakologicky aktivní složka je taková, která může mít příznivé nebo nepříznivé účinky na živou bytost. Pro srovnání, neaktivní složky (ve farmaceutickém průmyslu nazývané také pomocné látky) slouží jako prostředek k dodání aktivní složky do těla. V jednom produktu může být několik aktivních nebo neaktivních složek. Aktivní složky se objevují v produktech péče o pleť, jako jsou čistící prostředky, zvlhčovače, séra, pleťové masky a opalovací krémy – vše v různých dávkových formách a účinnosti. Dermatolog může potřebovat předepsat specifické produkty péče o pleťv závislosti na účinnosti a specifickém typu aktivní složky.

9 populárních aktivních složek v péči o pleť

Péče o pleť je přeplněná ingrediencemi – některé aktivní, některé neaktivní, některé konzervační látky – a může být obtížné vědět, jakou službu vykonávají pro vaši pokožku. Před přidáním nových produktů péče o pleť nebo aktivních složek do vaší rutiny byste se měli poradit se svým lékařem nebo dermatologem. Zde je devět nejpopulárnějších aktivních složek, které naleznete v produktech péče o pleť:

Alfa hydroxykyseliny
Alfa hydroxykyseliny, také nazývané AHA, jsou běžné v produktech proti stárnutí, jako jsou ty k ošetření jemných linek a vrásek, hyperpigmentace a stařeckých skvrn (tmavé skvrny). Citlivost na slunce je vedlejším účinkem AHA, takže pokud používáte produkty s AHA, možná budete chtít přidat SPF vyšší než 45 do vaší rutiny péče o pleť. Kyselina glykolová, exfoliační činidlo a kyselina mléčná jsou příklady AHA.

Benzoylperoxid
Běžný v čisticích prostředcích zaměřených na boj proti akné, benzoylperoxid někdy vyžaduje předpis; jindy jsou produkty dostupné volně. Benzoylperoxid je specifická látka, která pleť vysušuje a může dráždit, proto je důležité pokožku často hydratovat po použití benzoylperoxidu. Z uvedených důvodů tato látka také není využívána v přírodní kosmetice.

Beta hydroxykyseliny
  Kyselina salicylová je běžná beta hydroxykyselina nebo BHA. Lidé používají kyselinu salicylovou k prevenci nebo odstranění skvrn, pupínků a černých tečekak vyrovnání tónu pleti. Čistící prostředky s vysokou koncentrací kyseliny salicylové mohou vyžadovat předpis od dermatologa.

Ceramidy
Soubor voskových lipidů nebo mastných kyselin, které se přirozeně vyskytují v kůži, ceramidy, mohou zlepšit kožní bariéru prostřednictvím hydratace. Ceramidy spojují kožní buňky a vytvářejí silnou bariéru proti poškození. Šampony, deodoranty a některé make-upy mohou obsahovat ceramidy, populární jsou také čistící gely či pěny s obsahem ceramidů.

Kyselina hyaluronová
Látka kyselina hyaluronová se přirozeně vyskytuje v lidském těle, s nejvyššími koncentracemi v mladé pokožce, kloubních tekutinách a jiných zdravých tkáních. Postupem času se hladina kyseliny hyaluronové v těle snižuje. Produkty péče o pleť, které obsahují kyselinu hyaluronovou, jsou zaměřeny na doplnění vyčerpaných hladin. Obvykle používáte produkty kyseliny hyaluronové především v rámci zachování hydratace a mladistvého vzhledu pleti.

Hydrochinon
Přípravky pro péči o pleť s účinnou látkou hydrochinon jsou bělící nebo zesvětlovací činidla. Lidé používají takové produkty k zesvětlení hyperpigmentace (melasmy), která souvisí s hormonálními změnami nebo těhotenstvím. Citlivost na slunce je vedlejším účinkem, proto byste měli používat hydrochinonový přípravek s opalovacím krémem, abyste předešli poškození sluncem. Pokud však hledáte přirozenou alternativu, doporučujeme Vám lehkou depigmentační kúru v podobě séra Depigment.


Kyselina L-askorbová
Jediná forma vitaminu C, která je bezpečná pro použití v produktech péče o pleť, kyselina L-askorbová může stimulovat produkci kolagenu, což může vést k redukci jemných linek, vrásek a jizev. Lidé používají tyto typy produktů jako prostředky k rozjasnění pleti nebo k ochraně před volnými radikály. První použití může způsobit štípání nebo zarudnutí, pokožka si však časem zvykne a za svou dávku vitamínu C se odvděčí zářivým vzhledem.

Niacinamid
Jedna část molekuly vitamínu B3, niacinamid, je složka se schopností přizpůsobit své účinky různým kožním buňkám, díky čemuž je vhodná pro všechny typy pleti, dokonce i pro citlivou pokožku. Tato aktivní složka se přirozeně vyskytuje v mnoha potravinách včetně ryb a obilovin. Je to často perorální doplněk, ale má tendenci být silnější v topických aplikacích, jako jsou séra nebo zvlhčovače. Lidé používají niacinamid mimo jiné k hydrataci pokožky a dokonce i k tónování pleti.

Retinoidy
Retinol, retinalaldehyd a retinylestery jsou všechny typy retinoidů, které pocházejí z vitamínu A a jsou běžnými složkami produktů péče o pleť. Lidé používají retinoidní produkty ke snížení výskytu jemných linií a vrásek, ke zlepšení nerovnoměrného tónu a pigmentace pokožky ak hydrataci pokožky, aby se zabránilo vysušení.










Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- What are the active ingredients in skincare products and how do they work?
- 10 Active Ingredients in Skin Care Everyone Obsessed With
- What Exactly Are Active Skincare Ingredients?






Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se