Průvodce pro začátečníky – zjistěte svůj typ vlasů a sestavte si vlasovou rutinu!

Budování rutiny péče o vlasy daleko přesahuje to, jak často si myjete vlasy. Zatímco běžná rutina péče o vlasy spočívá v základech mytí, sušení a úpravy, existuje mnoho dalších faktorů, které je třeba zvážit, abyste docílili těch nejzdravějších, nejhustších a nejlesklejších vlasů. I když nepotřebujete tucet produktů a nástrojů, abyste získali vlasy, jaké chcete, v péči o vlasy je toho víc než šampon a kondicionér.
Pokud jste připraveni vytěžit ze svých vlasů maximum, tady je návod pro začátečníky, jak vytvořit rutinu péče o vlasy.

Krok 1. Určení typu vlasů
Typ vlasů není jen o struktuře. Existují i jiné faktory, jako například to, jak dobře vaše vlasy absorbují vlhkost nebo zda se snadno lámou, které pomáhají určit váš typ vlasů. Níže uvádíme pět faktorů, které vám pomohou určit, zda máte husté, jemné, hrubé, krepovité nebo mastné vlasy.

Tloušťka
Proveďte jednoduchý test vlasového vlákna. Vezměte si jeden jediný vlas mezi konečky prstů, pokud nic necítíte, je to znak jemných vlasů. Pokud cítíte jeden pramen, vaše vlasy jsou středně hrubé a pokud se vám zdá, husté nebo strukturované, vaše vlasy jsou pravděpodobně tlusté.

Hustota
Hustota vlasů vyjadřuje, kolik vlasů opravdu máte. Chcete-li zjistit hustotu vlasů, vezměte si hrst vlasů z přední části hlavy a jemně je zatáhněte stranou. Pokud je mezi chomáči vlasů, které jste táhli, viditelná velká část vaší pokožky hlavy, máte řídkou hustotu, pokud svou pokožku hlavy téměř nevidíte, hustota vašich vlasů je hustá. Cokoli mezi tím má střední hustotu.

Elasticita
Už jste někdy zkoušeli natáhnout nebo zacvaknout pramen vlasů? Reakce vašich vlasů je snadný způsob, jak určit pružnost a sílu vašich vlasů. Pokud váš vlas praskne hned poté, co jste se ho pokusili potáhnout mezi prsty, pružnost vašich vlasů je nízká, zatímco pokud se vám podaří vlas natáhnout, pružnost vlasů je velmi vysoká. Elasticita vlasů pomáhá určit, jak dobře vaše vlasy udrží jakýkoli styling. Nízká elasticita je spojena s tenkými vlasy, zatímco vysoká elasticita s hustými vlasy s normálními vlasy.

Pórovitost
Toto je schopnost vašich vlasů absorbovat vlhkost a také vlasový produkt. Chcete-li zjistit pórovitost vlasů, naplňte misku vodou a vložte do ní jeden pramen vlasů. Pokud váš pramen klesne ke dnu, má vysokou pórovitost a absorbuje veškerou vlhkost. Pokud váš pramen zůstává pod povrchem, ale plave, vaše vlasy jsou dobře vyvážené a mají „normální“ pórovitost. Pokud se pramen vznáší nad hladinou vody, vaše vlasy mají nízkou pórovitost a neabsorbují snadno vlhkost. Nízká pórovitost je obvykle výsledkem poškozených, krepovitých nebo suchých vlasů. Nízká pórovitost může také indikovat mastnější typ vlasů, protože takový vlas nabere sice spoustu produktu, ale nemusí jej přiměřeně distribuovat.

Textura vlasů
Toto je jednoduché, jsou vaše vlasy rovné, vlnité nebo kudrnaté? Určení svého typu vlasů vám pomůže zjistit, které produkty potřebujete nejvíc a jak si sestavit rutinu péče o vlasy, aby vyhovovala všem vašim potřebám. Je však důležité mít na paměti, že vlasy se mění s ročním obdobím, například ve vlhkém a horkém počasí mohou být vaše vlasy krepovatější nebo kadeřavější nebo že jsou vaše vlasy méně porézní v chladnějších měsících. V závislosti na ročním období tak možná budou zapotřebí mírné úpravy vaší rutiny.

Krok 2. Základní výbava pro krásné a zdravé vlasy
Zatímco typ potřebných produktů bude záviset na potřebách vašich vlasů, existuje několik nezbytných věcí pro každou rutinu péče o vlasy:
     Šampon a kondicionér podle typu vlasů (zde vám pomůžeme zúžit)
     Extra jemný ručník
     Kvalitní fén s nastavitelnou teplotou
     Přípravek na ochranu před teplem
     Stylingový produkt (sprej, gel, pěna atd.)
     Kartáč je skvělý pro všechny typy vlasů. Vlasové kartáče se však vyrábějí s různými typy štětin a ty lze vybrat podle typu vlasů. Například, pokud máte husté vlasy, vyberte si kartáč s pevnějšími štětinami, jako jsou nylonové a syntetické štětiny, které hladce procházejí texturovanými vlasy.
Volitelné doplňky rutinní péče o vlasy
     Suchý šampon
     Žehlička na vlasy/žehlička
     Kulma
     Masky na vlasy
     Peeling na vlasovou pokožku
    Vlasové oleje

Krok 3. Nastavení intervalu mytí vlasů
Nyní, když jste lépe obeznámeni se svým typem vlasů a základní výbavou, pojďme na základy vaší rutiny péče o vlasy a začněme s intervalem mytí. V ideálním případě byste si vlasy neměli mýt více než třikrát týdně. Také to však závisí na typu vlasů a aktivitě. Pokud například milujete hodiny horké jógy nebo se přistihnete, že používáte mnohem více produktů pro úpravu účesu, vaše vlasy se mohou rychleji mastit v důsledku potu a usazování, proto doporučujeme, abyste byli flexibilní při mytí vlasů v závislosti na vašem harmonogramu. Obecně platí, že pokud máte suché vlasy, šamponujte je dvakrát týdně. Máte-li husté nebo kudrnaté vlasy, mytí dvakrát týdně také funguje, protože přírodní oleje z vlasové pokožky se nedostanou do délek vlasů tak rychle jako v případě jemných vlasů. Dámy s mastnými vlasy mohou mytí absolvovat třikrát týdně.
Jak správně používat šampon a kondicionér
V každém případě by se při mytí vlasů měl vždy používat kondicionér. Kondicionér pomáhá vyživovat a ošetřovat vlasy po šamponu. Je důležité nanést kondicionér do střední části vlasů až po konečky, vmasírovat produkt do vlasů a v závislosti na typu kondicionéru jej nechat působit několik minut před opláchnutím. Střední část a konečky obvykle potřebují nejvíce vlhkosti, zvláště pokud máte chemicky ošetřené vlasy, suché vlasy nebo poškozené konečky.
Vyberte si šampon a kondicionér podle svých potřeb. V naší nabídce naleznete spoustu alternativ pro šetrnou péči o vlasy. Je jen na vás, jestli zvolíte tuhé šampony nebo tekuté šampony, ke kterým můžete doladit vyživující kondicionér.
Další tipy na mytí vlasů
Dopřejte si masáž hlavy. Masáž vlasové pokožky pomáhá cirkulovat kyslík, který podporuje zdraví vlasů.
Sledujte teplotu! Zatímco horká sprcha může být pro některé super relax, není to nejlepší pro vaše vlasy. Umyjte si vlasy vlažnou vodou a ujistěte se, že jste produkt důkladně opláchli.
Takže, základy vaší rutiny při péči o vlasy ve zkratce: V závislosti na typu vlasů myjte vlasy dvakrát až třikrát týdně. Použijte kondicionér a soustřeďte se na střed až konečky vlasů. Stiskněte kohoutek, důkladně opláchněte a upravte svůj rozvrh podle potřeby v závislosti na vašich aktivitách nebo používání produktu.






Krok 4. Sušení a styling vlasů
Teď, když už máme mytí za sebou, podívejme se na to, jak vlasy správně sušit. Přebytečnou vodu nasajte jemným ručníkem a vyhněte se tření vlasů. V žádném případě vlasy nedrhněte!
Používáte-li fén nebo difuzér, nejprve naneste přípravek na ochranu vlasů před teplem a až následně je vysušte.
Pokud máte zrovna čas a plánujete jen lenošit po domě, naneste trochu stylingového přípravku a nechte vlasy vyschnout na vzduchu. Pokud co nejvíce omezíte vystavení vlasů teplu, pomůžete chránit jejich zdraví a integritu.
Pokud používáte žehličku nebo kulmu, v závislosti na požadovaném stylu tak udělejte vždy až po fénu nebo důkladném vysušení vlasů. Naneste tepelnou ochranu a v závislosti na poréznosti vašich vlasů aplikujte před a po úpravě účesu stylingový přípravek. Pokud chcete, aby vlny nebo kudrny zůstaly přes noc, volně si je připněte kolem hlavy, abyste byli ráno připraveni.
Krok 5. Další možnosti rutinní péče o vlasy
Pokud jste mezi mytím nebo máte málo času, suchý šampon je skvělým doplňkem každé rutiny péče o vlasy. Suchý šampon v podobě čistě přírodního bentonitového jílu naneste ke kořínkům a rozetřete nebo vmasírujte prsty, aby absorboval přebytečný maz. Následně vlasy důkladně vyčešte.
Vlasové masky a pečující kúry jsou také skvělými možnostmi, zejména pro ty, kteří mají chemicky ošetřené nebo suché vlasy. Klidně dopřejte svým vlasům extra péči a vytvořte si vlastní masku na vlasy doma. V závislosti na vašich potřebách je možné udělat masku na vlasy jednou týdně.
Vytvoření rutiny péče o vlasy je o určení toho, co vaše vlasy potřebují, ao tom, jak s nimi zacházet. Nemusí to být komplikované a většina postupů péče o vlasy bude stejná: umýt, vysušit, upravit. Frekvence mytí vlasů, správné sušení vlasů a ochrana vlasů před teplem a přidávání jakýchkoli doplňků podle potřeby umožňují snadnou rutinu péče o vlasy pro zdravější vlasy.








Zaujala vás táto téma a túžite sa o nej dozvedieť ešte viac?
Pre všetkých poznania chtivých Soaphoristov ponúkame tiež výber ďalších výživných zahraničných zdrojov súvisiacich s obsahom článku:
- Top Hair Care Tips Straight From The Experts
- 19 Hair Care Tips
- How to Maintain Healthy Hair: 7 Hair Care Tips You'll Love








Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se