FAKTORY STÁRNUTÍ PLETI

 

Stárnutí je nezbytný proces, který ovlivňuje každý aspekt našeho těla, včetně naší pleti. Časem začíná být pleť méně pružná, vyskytují se vrásky a ztrácí se její přirozený lesk. Ale co jsou vlastně příčiny těchto změn? Podívejme se na nejčastější faktory stárnutí pleti.

Biologické stárnutí: Toto je přirozený proces, který začíná už kolem dvacítky. Kožní buňky se pomaleji obnovují, což vede ke ztrátě pružnosti a vzniku jemných linií a vrásek.

Sluneční záření: Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit fotostárnutí. Toto stárnutí je způsobeno poškozením DNA v kožních buňkách a může vést ke vzniku vrásek, pigmentových skvrn a jiných kožních problémů.


 

Kouření: Nikotin a další škodlivé látky v cigaretách zvyšují produkci volných radikálů, které poškozují kolagen a elastin v pokožce.

Alkohol: Nadměrná konzumace alkoholu může dehydratovat a poškodit pleť, což vede ke ztrátě pružnosti a vzniku vrásek.

Strava a výživa: Nedostatek vitamínů a minerálů může mít negativní vliv na zdraví pleti. Zdravá a vyvážená strava je klíčová pro udržení mladistvého vzhledu.

Stres: Chronický stres může zvyšovat produkci kortizolu, hormonu, který může snižovat produkci kolagenu v pokožce.

Nedostatek spánku: Spát bychom měli minimálně 7-8 hodin denně. Nedostatek spánku může vést k otokům, tmavým kruhům pod očima a vysušování pleti.

Znečištění prostředí: Škodliviny v ovzduší mohou poškozovat pleť, což vede k předčasnému stárnutí.


 

Jak předcházet stárnutí pleti

Stárnutí pleti můžeme efektivně předcházet několika způsoby. Jedním z nejdůležitějších opatření je ochrana před sluncem; vždy bychom měli používat opalovací krém s vysokým ochranným faktorem, nosit široké klobouky a chránit obličej před přímým slunečním zářením.

Hydratace je také klíčová, a proto je důležité pít dostatek vody každý den a používat hydratační krémy, abychom zabránili vysušení pleti. Konzumace stravy bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály, zvláště vitamíny C a E, může pomoci chránit pleť před škodlivými účinky volných radikálů.

Zároveň bychom měli omezit kouření, neboť snižuje průtok krve do pokožky a může způsobit předčasné stárnutí. Rovněž je důležité omezit konzumaci alkoholu, který může dehydratovat naše tělo a pleť. Správné spánkové návyky jsou také klíčové, neboť během spánku se naše tělo obnovuje a opravuje.

Pravidelné čištění a exfoliace pokožky může odstranit mrtvé kožní buňky a pomoci pleti vypadat svěže. Investice do kvalitních produktů pro péči o pleť, jako jsou ty obsahující retinol, hyaluronovou kyselinu a peptidy, může také přispět k mladistvějšímu vzhledu. Fyzická aktivita, která zvyšuje průtok krve do pokožky, je dalším způsobem, jak přenášet kyslík a živiny do kožních buněk.

Je také důležité najít způsoby, jak zvládat stres, ať už prostřednictvím meditace, jógy nebo jiných relaxačních technik. Nakonec bychom se měli pokusit minimalizovat kontakt s toxickými látkami v ovzduší, jako jsou smog nebo kouř, protože mohou přispívat k předčasnému stárnutí pleti.

 


V boji proti stárnutí pleti existuje několik aktivních látek, které se osvědčily jako účinné díky svým vlastnostem a působení na pokožku. Zde jsou některé z nejúčinnějších:

Retinoidy (včetně retinolu): Jsou to deriváty vitamínu A. Pomáhají zvyšovat produkci kolagenu, zlepšují texturu pleti, snižují jemné linky a vrásky a bojují proti poškození způsobenému sluncem.

Hyaluronová kyselina: Tato molekula má schopnost vázat a zadržovat velké množství vody. Když se aplikuje na pleť, dodává intenzivní hydrataci a vyplňuje jemné linky.

Vitamin C (askorbát): Silný antioxidant, který chrání pleť před volnými radikály a podporuje tvorbu kolagenu. Také může pomoci vyjasnit pleť a snižovat tmavé skvrny.

Peptidy: Jsou řetězce aminokyselin, které působí jako signální molekuly pro buňky. Podporují tvorbu kolagenu a elastinu, čímž pomáhají zpevnit a vyhlazovat pokožku.

Kyselina alfa hydroxy (AHA) a beta hydroxy (BHA): Tyto kyseliny působí jako exfolianty, odstraňují mrtvé buňky z povrchu pleti a podporují obnovu buněk, což vede ke svěží a mladistvé pleti.

Niacinamid (Vitamin B3): Má protizánětlivé vlastnosti, redukuje zarudnutí a pigmentaci a také zlepšuje bariérové funkce pokožky.

Koenzym Q10: Antioxidant, který chrání pokožku před oxidačním poškozením a také pomáhá snižovat jemné linky.

Ceramidy: Tyto lipidové molekuly pomáhají posílit bariéru pokožky a zadržují vlhkost, čímž zabezpečují hydrataci a měkkost pleti.

Kyselina ferulová: Silný antioxidant, který často pracuje v kombinaci s vitamínem C a E na poskytnutí ochrany proti UV záření a poškození způsobenému volnými radikály.

Polyfenoly: Nacházejí se v různých rostlinách a bobulích (např. zelený čaj). Mají silné antioxidační vlastnosti a mohou chránit kůži před poškozením způsobeným UV zářením.


Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:

- Derms Rank the 10 Most Effective Anti-Aging Ingredients for Your Skin
- 1 ways to reduce premature skin aging
- 30 Anti-Aging Tips for Your 30s

 

 






Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se