Přírodní deodoranty: Proč jsou lepší než ty běžné z drogerie a jaký vybrat

Přírodní deodoranty: Proč jsou lepší než ty běžné z drogerie a jaký vybrat

V běžných antiperspirantech z drogerie se objevují chemikálie, které mohou mít řadu vedlejších či nežádoucích účinků. Tyto produkty není vhodné používat dlouhodobě a pravidelně. Jestli hledáte šetrnější a bezpečný deodorant, vyzkoušejte voňavé přírodní deodoranty. Rychle si na ně zvyknete a už je nevyměníte za nic na světě. V článku najdete zajímavé informace o tom, na jaké bázi přírodní deodoranty fungují, jaké mají složení a hlavně, jaký přírodní deodorant vybrat.

Jaký je rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem

Deodorant a antiperspirant jsou dva produkty, které se používají ke zmírnění pocení. I když tyto dva produkty fungují na zcela odlišném principu, lidé je často zaměňují nebo spojují do jednoho produktu. Jaký je mezi nimi rozdíl? 
Deodoranty obsahují antibakteriální látky, které umí neutralizovat zápach potu. Tyto látky regulují pH v podpaží, zabraňují množení bakterií, které jsou zodpovědné za nepříjemný zápach. Avšak deodoranty samotné pocení neovlivňují. Naopak antiperspiranty snižují produkci potu pomocí hliníkových solí, které zužují póry. Také antiperspiranty mohou obsahovat antibakteriální složky, které omezují množení bakterií a zmírňují zápach.

Co znamená přírodní deodorant?

Přírodní deodoranty jsou nejčastěji složeny z bambuckého másla, esenciálního oleje, některé obsahují jedlou sodu či jiný typ másla (například kakaové, mangové).

Přírodní deodoranty neobsahují hliník, který bývá spojován s rizikem rakoviny prsu a Alzheimerovy choroby. Nenajdete v nich parabeny, které mohou narušovat hormonální rovnováhu v těle. Jsou prosty ftalátů, které mohou negativně ovlivnit reprodukční systém. A samozřejmě v nich nenajdete syntetické parfémy, které mohou podráždit pokožku a vyvolávat alergické reakce
 

Jak přírodní deodoranty fungují?

Přírodní deodoranty neblokují pocení, na rozdíl od běžných deodorantů z drogerie. Místo toho se zaměřují na neutralizaci nepříjemných pachů a snaží se zabránit tomu, aby propocené oblečení zapáchalo. Účinnost přírodních deodorantů se u jednotlivých osob může lišit. Jestli přecházíte z běžného deodorantu na přírodní deodorant, může vašemu tělu trvat až tři týdny, než si na přírodní deodorant zvykne. Přírodní deodoranty můžete aplikovat na vlhkou pokožku po sprchování nebo koupání. Během dne je nutné deodorant znovu nanést, obzvláště na jaře nebo v létě, když je venku horko. Při fyzické aktivitě přírodní deodoranty nemusí vždy spolehlivě fungovat. Běžný zákazník se nejčastěji zajímá o to, zda přírodní deodoranty obsahují jedlou sodu nebo zda jsou bez obsahu jedlé sody. Proč?
• Přírodní deodoranty s jedlou sodou: Tyto přírodní deodoranty fungují velmi dobře. Výborně pohlcují zápach a fungují často lépe než přírodní deodoranty bez jedlé sody. Avšak jednu nevýhodu mají. Jedlá soda může podráždit u velmi citlivých jedinců pokožku. Navíc tento deodorant není vhodné používat po holení, protože na pokožce štípe.
• Přírodní deodoranty bez jedlé sody: Deodoranty bez jedlé sody nemusí být tolik účinné. Na druhou stranu jsou vhodné pro osoby s extrémně citlivou pokožkou. Můžete je bez obav používat bezprostředně po holení. Neštípou, naopak pokožku jemně vyživí a zvláční.

Druhy přírodních deodorantů

• Krémové přírodní deodoranty: Tyto deodoranty jsou zabaleny v krabičce s víčkem, mají krémovou konzistenci a nanáší se prsty. Výhodou bývá nižší cena, široký výběr vůní, zajímavé složení a také nulové zbytky – deodorant můžete spotřebovat do poslední kapky. Nevýhodou je nepraktická aplikace, protože deodorant se nanáší prsty. Vyzkoušet můžete voňavý krémový deodorant Žena.
• Tuhé přírodní deodoranty: Tyto deodoranty jsou nejčastěji zabaleny v praktické papírové tubě a nanáší se podobně jako běžné deodoranty z drogerie. Některé tuhé deodoranty mají aplikátor s vyměnitelnou náplní. Výhodou těchto deodorantů je praktická aplikace, můžete je zabalit s sebou do kabelky a kdykoli jej nanést během dne. Nevýhodou bývá vyšší cena v porovnání s krémovými deodoranty. Vyzkoušet můžete přírodní deodorant Unicorn.
• Přírodní deodoranty s probiotiky: V deodorantech se používají probiotické bakterie, které pomáhají udržovat zdravou mikroflóru na pokožce podpaží. Deodoranty se dobře nanáší, jsou zabaleny v praktické tubě jako klasický deodorant z drogerie. Vyzkoušet můžete deodorant Zelený čaj s opuncií.
• Minerální deodoranty: Tyto deodoranty obsahují minerální soli, jsou stoprocentně přírodní a šetrné. Účinně zamezují nepříjemnému zápachu. Hlavní složkou bývá kamenec. Vyzkoušet můžete krystal Pure Power.

Složení přírodních deodorantů

Přírodní deodoranty obsahují účinné přírodní složky, které pohlcují pach a zamezují množení bakterií. Ve složení můžete najít tyto látky:
• Kamenec draselný: Neutralizuje pachy.
• Jedlá soda: Zmírňuje nepříjemný zápach a pomáhá udržovat správné pH pokožky. Jedlá soda působí protizánětlivě a pohlcuje přebytečnou vlhkost.
• Rostlinné oleje a másla: Hydratují a vyživují pokožku.
• Esenciální oleje: Dodávají deodorantu vůni. V některých deodorantech mohou mít další funkcí – mají protizánětlivý účinek nebo jsou antibakteriální.
• Bentonitový jíl: Má absorpční a hloubkově čistící vlastností, detoxikuje a pomáhá udržovat pokožku zdravou.
• Oxid zinečnatý: Absorbuje přebytečnou vlhkost a pohlcuje pachy.
• Škrob: Pohlcuje nežádoucí vlhkost v podpaží.
• Ricinoleát zinečnatý: Má absorpční schopnosti a neutralizuje zápach.
• Vitamín E: Antioxidant, který podporuje obranyschopnost pokožky, bojuje proti projevům volných radikálů.
 


Výhody a nevýhody přírodních deodorantů

Výhody
• Neobsahují hliník, parabeny, ftaláty a další škodlivé látky, které najdeme v běžných deodorantech či antiperspirantech z drogerie.
• Přírodní deodoranty jsou ekologické.
• Bývají veganské a nejsou testovány na zvířatech.
• Jsou jemné a bezpečné i pro citlivou pokožku (bez obsahu jedlé sody).
• Krásně voní.
Nevýhody
• Pokud přecházíte z klasických antiperspirantů, které obsahují hliníkové soli, musíte si na přírodní deodoranty nejprve zvyknout.
• Musíte je aplikovat několikrát denně (zejména v létě).
• Jsou dražší než antiperspiranty z drogerie.

Jaký přírodní deodorant vybrat?

Vyzkoušejte různé deodoranty a vyberte si pro vás ten nejlepší. Vybírat můžete z různých druhů – zero waste, tuhé deodoranty s probiotiky, krémové deodoranty, které se nanáší prsty, deodoranty v tubě, minerální deodoranty.

Smyslnost - organický krémový deodorant: Organický deodorant bez hliníkových solí zmírní nepříjemný zápach potu. Neomezuje pocení a neucpává póry. Obsahuje oxid zinečnatý, ve složení najdete bentonitový jíl, který má mírně antiperspirační účinky. Jemné oleje chrání pokožku před podrážděním. Krásně voní, má krémovitou konzistenci, je vhodný pro vegany. Nanáší se prsty, je zabalený v pěkné kulaté krabičce se šroubovacím víčkem. Potěší vás příjemná cena. Lze jej použít na různé části těla.

Pure Power - organický minerální deodorant: Minerální deodorant obsahuje pouze síran hlinitodraselný, přírodní minerální sůl, která neucpává póry a pomáhá pokožce dýchat. Deodorant účinně eliminuje bakterie a zabraňuje vzniku zápachu. Neobsahuje esenciální oleje. Je vhodný pro všechny typy pokožky. Snadno se aplikuje a dlouho vydrží.

DERMACARE+ Organický deodorant s prebiotiky a probiotiky: Organický deodorant s vůní White Tea & Aloe Vera je jemný, nenásilný a přitom účinný. Deodorant nabízí spolehlivou 24hodinovou ochranu proti nepříjemným tělesným pachům. Obsahuje patentovaná probiotika a prebiotika, kyselinu hyaluronovou, enzymy z papáje a čekanky a vitamín E. Neutralizuje zápach, hydratuje a zklidňuje pokožku.

Štěstí – revoludeo: Voňavý deodorant v papírové tubě se hodí pro citlivou pokožku. Zamezuje nepříjemnému zápachu, skvěle se nanáší. Neobsahuje jedlou sodu. Ve složení najdete organické kokosové a mangové máslo s přírodními aktivními látkami. Díky síranu hlinitodraselnému a oxidu zinečnatému poskytuje mírný antiperspirační a antimikrobiální účinek, aniž by narušil přirozené procesy pokožky. Zero waste deodorant s vitamínem E vyživuje a regeneruje pokožku.



Kde přírodní deodoranty koupit?

Velký výběr kvalitních přírodních deodorantů najdete v e-shopu Sopahoria.cz. Zde si vyberete různé druhy deodorantů – krystal, krémový deodorant, deodorant s probiotiky, zero waste deodorant i deodorant, který je vhodný na cestování.

 

 
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se