BENTONITOVÝ JÍL – KDE SE VZAL?

BENTONITOVÝ JÍL – KDE SE VZAL?

Název bentonit vždy vzbuzuje zvědavost lidí, kteří jej slyší poprvé. Tento název byl původně navržen na konci 19. století W. C. Knightem, americkým geologem, který tak pojmenoval jíl po skalním útvaru v blízkosti ložiska Fort Benton, kde byl nalezen nános určitého typu vodou bobtnávající hlíny, zvané "minerální mýdlo".

Několik let předtím, kolem poloviny 19. století byl identifikován a zkoumán plastický jílový minerál v Montmorillonu ve Francii, který se proslavil jako zelený jíl nebo montmorillonit. Mělo by se však zdůraznit, že absorbční jíly byly lidmi využívány vždy, o čemž svědčí i množství důkazů z historie. Podle dostupných informací byly hlíny a jíly kdysi dávno využívány ik praní a čištění šatstva. Díky svým absorpčním schopnostem totiž dokážou pohltit velké množství cizích látek. Po objevení bentonitu však tato látka zůstala po mnoho let nevyužívaná a většího zájmu se dočkala až kolem 20. let minulého století.

CHARAKTERISTIKA BENTONITOVÉHO JÍLU

Odborníci diskutují o několika problémech s klasifikací bentonitových jílů. Bentonit totiž obvykle vzniká při zvětrávání sopečného popela, nejčastěji za přítomnosti vody. Avšak termín bentonit, stejně jako podobný jíl zvaný tonstein, se používá k popisu hliněných ložisek s nejistým původem. Pro průmyslové účely existují dvě hlavní třídy bentonitu a to bentonit sodný a vápenatý.
 

Druhy bentonitového jílu

Sodium bentonit /bentonit sodný/
Sodný bentonit expanduje, když je vlhký, absorbuje až několikanásobně svoji suchou hmotu ve vodě. Kvůli svým vynikajícím koloidním vlastnostem se často používá při vrtném bahně pro ropné a plynové vrty a vrty pro geotechnická a environmentální vyšetřování. Vlastnost „otoku“ také předurčuje jeho využití jako tmel, neboť poskytuje samotěsnící bariéru s nízkou propustností. Používá se například pro zřizování základny skládek.

Kalcium bentonit /bentonit vápenatý/
Bentonit vápenatý je užitečný adsorbent iontů v roztoku, jakož i tuků a olejů. Je to hlavní aktivní složka fullerové země, pravděpodobně jedním z prvních průmyslových čistících prostředků. Bentonit vápenatý může být konvertován na bentonit sodný, aby vykazoval mnoho vlastností bentonitu sodného iontoměničovým procesem.

Potassium bentonit / bentonit draselný/
Také známý jako potašový bentonit nebo K-bentonit, je jílitický jíl bohatý na draslík, který vznikl změnou sopečného popela. Kvůli výborným absorpčním, viskózním a tixotropním, koloidním a hydroizolačním a těsnícím vlastnostem, použití tohoto jílu je neskutečně rozmanité. Využívá se v těžkém průmyslu, stavebním inženýrství, potravinářském průmyslu, vodohospodářství, zemědělství, papírnictví, farmakologii a neposlední řadě v kosmetickém průmyslu.
 


Kosmetické využití

Výjimečné absorbční schopnosti
Jedinečná vlastnost bentonitového jílu je, že má silný negativní náboj. Záporné ionty přítomné v bentonitu magneticky přitahují kladně nabité ionty jako jsou toxiny, těžké kovy, kyseliny a jiné nežádoucí látky. To je důvod, proč je bentonitový jíl silným detoxikačním nástrojem. Může se využívat na celé tělo od hlavy až k patě.

Uplatnění v kosmetice
- Má výjimečné absorpční a hloubkově čistící vlastnosti, které jej korunují na první místo v produktech v boji proti akné.
- Reguluje tvorbu kožního mazu a nastavuje rovnováhu pleti a problémových partií.
- Vlasy remineralizuje a dodá jim lesk, pomáhá v boji proti lupům, mastné vlasy pročistí a deodorizuje.
Má antiseptické a protiplísňové účinky, výborně poslouží proti kožním onemocněním.
Hojně se využívá i ve výrobě deodorizačních přípravků.

Způsoby použití bentonitového jílu


- Na kůži nanášíme pastu z bentonitového jílu a vody pro jakékoli podráždění pokožky. Necháme působit, dokud nevyschne a nesmyje se. Jíl pomáhá pokožce uklidnit se, zbavuje svědění a podporuje regeneraci.
- Kožní obklad na kožní defekty / poranění: Při vážnějších problémech vytvoříme obklad nanesením silné vrstvy směsi jílu a vody, kterou na pokožce zafixujeme gázou. Obmícháme každé dvě hodiny.
- Pleťová maska: Pro hladkou a zdravou pokožku vyrobíme masku jednoduše smícháním pasty z bentonitu a vody. Necháme působit 20 minut a smyjeme teplou vodou.
- Detoxikační koupel: Do vody přidám asi 1/4 šálku bentonitového jílu na relaxační detoxikační koupel, která zjemní pokožku.

Další využití bentonitového jílu pro zdraví člověka
- zažívací poruchy, jako je reflux kyseliny, zácpa, nadýmání, plynatost atp. (Kaolínový jíl byl po celá léta běžnou součástí léků jako Maalox a Rolaids.)
- pomoc při problémech s pokožkou a alergiemi
- poskytování minerálů pro tělo
- zotavuje se ze zvracení a průjmu
- detoxikace
- přípravky na zdraví ústní dutiny
- externě na všechny typy kožních problémů ak urychlení hojení



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Bentonite clay as a natural remedy: a brief review
- Bentonite Clay: Healing from the Inside Out
- 7 Useful Bentonite Clay Benefits For Skin And Hair

 

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se