TAMANU OLEJ

TAMANU OLEJ

Tamanu je název oleje, který se vyrábí z plodů rostliny jménem kalaby obvejčité nebo domby (Calophyllum inophyllum). Získává se v první řadě sušením jader plodů připomínajících žlutá jablka a následně i lisováním. Má velmi specifické aroma. Je znám jako léčivý, analgetický a protizánětlivý přírodní prostředek. V tradičních rituálech některých kmenů je oblíben pro jeho schopnost zacelovat rány a jizvy. Odedávna se používal i k hojení vředů a těžkých ran, proti bolesti při revmatismu, ischiasu či pásovém oparu. Protože tamanu olej obsahuje protizánětlivé, antibiotické a antiseptické látky, je častou součástí uklidňujících krémů a balzámů, mlék po opalování a přípravků na štípance a kousnutí od hmyzu.

VLASTNOSTI TAMANU OLEJE

Tamanu olej nevyniká jen svými vlastnostmi, charakteristickou vůní či účinky, ale také vhodností použití. Není vhodný pro masáž ani pro vnitřní použití, ale je výborný pro lokální použití při plísních pokožky, drobných poraněních, v přípravcích na bolestivé klouby, namožené svaly i na neuralgické bolesti. Navzdory jeho výraznějšímu aroma, tamanu olej je vhodné doplňovat éterickými oleji podle požadovaných účinků.
 


POUŽITÍ TAMANU OLEJE

Podle tradice léčí bolestivé a oteklé klouby, díky jeho přikládání na postižená místa tak dosáhnete nejen rychlou úlevu od bolesti, ale také postupné zlepšování stavu. Pomáhá také zlepšovat stav popálenin – ať už se jedná o popáleniny od vroucí vody nebo po opalování, poradí si s nimi. Zmírňuje akné a současně i jizvy po akné, výrazně a velmi rychle nastává zlepšování stavu, i starší jizvy se zmenšují a pokožka vypadá krásnější a zdravější. Také zjemňuje stařecké skvrny na pokožce. Říká se, že když vás bolí hrdlo, stačí ho zvenčí natřít olejem – tlumí bolest a zánět. Oceníte jej však i při běžných strastech, zklidňuje totiž pokožku po štípnutí hmyzem a to velmi účinně. Stačí si jednou natřít poštípané místo olejem tamanu a na nepříjemný štípanec po krátké chvíli úplně zapomenete. Pomáhá při suché a šupinaté pokožce, lupech ve vlasech, psoriáze a atopickém ekzému. Používá se při bolavých šlachách a svalech. Podporuje růst nové kůže, tedy obnovu kožních buněk. Tamanu olej je olejem, který by neměl chybět v žádné lékárničce a také je dobré mít jej po ruce, když se chystáte na dovolenou.

TAMANU OLEJ V KOSMETICE

Tamanu olej se hodí k ošetřování jemné, citlivé, suché, smíšené i mastné pleti. Má výborné regenerační účinky, podporuje obnovu buněk, zlepšuje stav poškozené či podrážděné pokožky. Pomáhá při léčbě psoriázy, akné, ekzémů a dalších nepříjemných kožních onemocnění či stavů. Doporučuje se používat i při zánětech, protože dokáže zmírnit tyto projevy a zároveň podpořit rychlejší navrácení klidového stavu. Velmi užitečný se ukazuje být i po poraněních, zjemňuje jizvy, zklidňuje drobné ranky. Osvědčil se i při kožních vředech, plísních, infekcích. Tlumí svědění, suchost, podráždění, zarudnutí, otoky. Posiluje vlasy již od kořínků, zbavuje vlasovou pokožku lupů, zmírňuje seboreu, zabraňuje lámavosti vlasů.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Tamanu oil and skin active properties: from traditional to modern cosmetic uses
- Tamanu Oil
- Biological activity of Polynesian Calophyllum inophyllum oil extract on human skin cells

 

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se