NIMBOVÝ OLEJ

NIMBOVÝ OLEJ

Nimbový strom je pro Indy, kteří věří v jeho neomezené schopnosti, posvátný. Nimba roste v Indii a oficiálně se nazývá Ayadirachta indica. Příznivé účinky nimbového oleje se zmiňují už ve starobylých textech východoindické kultury zvané Harapa. Tyto texty jsou staré 4500 let. Již v tomto období byla Nimba využívána k léčbě řady nemocí. Také ajurvédská medicína její sílu využívala k léčbě různých onemocnění. Poznejte s námi poklad jménem nimbový olej.

CO JE TO NIMBOVÝ OLEJ – NEEM OIL

Z nimbového stromu lze použít téměř vše. Kůra je užitečná při snižování horečky, nevolnosti a zvracení. Spolu s listy jsou také populárním lékem při kožních chorobách. Šťáva z listů smíchaná s medem léčí i žloutenku a snižuje hladinu cukru. Plody se používají jako projímadlo a jsou nápomocné při močových chorobách a vředech. Nejznámějším produktem této úžasné rostliny je ovšem nimbový olej.

Olej vyrobený lisováním za studena si zachovává své vzácné látky. Obsahuje vitamín A, vitamín B1, vitamín B2, vitamín B6, vitamín D, bohatý je na bílkoviny, kyselinu linolovou, minerály. Nimbový olej má mastnou olejovou konzistenci s těžkou oříškovo - česnekovou vůní. Je světle hnědé až tmavě hnědé barvy.
 


VLASTNOSTI NIMBOVÉHO OLEJE

Nimbový olej je v tuhém stavu, tedy nepředstavuje klasickou tekutinu, ale pro tekutou formu se může smíchat s jinými oleji nebo stačí chvilku počkat, až se rozpustí v dlaních. Nimbový olej má poměrně silný zápach. Pokud budete chtít přidat několik kapek esenciálního oleje do jakékoli směsi k překrytí jeho výrazné vůně, můžete přidat vaši oblíbenou vůni. Nimbový olej bojuje proti bakteriím, které číhají na naši pokožku na každém rohu.

NIMBOVÝ OLEJ V KOSMETICE

Nimbový olej obsahuje speciální složky jako nimbin, nimbidin, nimbidol, gedunin, sodium nimbinate, quercetin, salannin a azadirachtin, které mají jedinečné účinky na pokožku. Má vysoký obsah mastných kyselin, které svým účinkem zjemňují a zvlhčují pokožku. Obsahuje také vitamín E a esenciální aminokyseliny, díky čemuž působí proti předčasnému stárnutí. Má také antibakteriální a uklidňující vlastnosti. S ohromnými výsledky se používá pro plísňové infekce. Čištěním pleti koncentrovaným nimbovým olejem zabráníte tvorbě pupínků. Po pravidelném čištění odstraní z obličeje i černé tečky. Používá se ve vlasové kosmetice k posílení vlasů, pokožky hlavy a dodání lesku. Je to univerzální prostředek. Dokonce se doporučuje smíchat trochu nimbového oleje s teplou vodou do rozprašovače a použít proti parazitům na rostliny, zvířecí srst (proti blechám). Funguje jako přírodní insekticid. Není vhodný pro těhotné a kojící ženy.

NIMBOVÝ OLEJ A KOŽNÍ PROBLÉMY


Dermatologové doporučují nimbový olej k léčbě lupénky, akné, ekzému, planých neštovic, pásového oparu a svrabu. Při kožních onemocněních zmírňuje svědění a redukuje vyrážky a pupínky. Urychluje také jejich hojení. Nimbový olej je vhodný i na takzvanou plenkovou dermatitidu, léčí opruzeniny na dětském zadečku, dokáže je i zcela odstranit. Používá se také na masáže. Stačí přidat pár kapek k masážnímu oleji nebo účinné masti a aplikovat na tělo. Nimbové masáže zmírňují artritidu a revmatismus. Uvolní také bolestivé klouby a svaly. Při drobných odřeninách a popáleninách může olej skvěle posloužit jako dezinfekce a zároveň prostředek pro urychlení hojení ran. Je nápomocný při hnisajících a zanícených ranách.
Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Neem the wonder herb: a short review
- Neem oil benefits for skin
- Neem Oil & Leaves: 7 Impressive Health Benefits and Uses

 

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se