NEBEZPEČNÉ LÁTKY V KOSMETICE - PARABENY

NEBEZPEČNÉ LÁTKY V KOSMETICE - PARABENY

Dnes naleznete mnoho článků a studií o škodlivosti parabenů. Hledáme kosmetiku, která je neobsahuje. Ale víte, co parabeny jsou? Je to skupina konzervačních látek, které se používají ve farmacii, potravinářství či v kosmetice. Na obalech jsou označeny velkým písmenem E a následujícím trojčíslím. Jsou vám známá takzvaná éčka?

PROČ SE PARABENY POUŽÍVAJÍ

Mají antibakteriální účinky, což zaručuje, že výrobek se déle nekazí. Jedná se tedy především o konzervanty. Výrobci kosmetiky parabeny používají, aby prodloužili trvanlivost svých kosmetických výrobků a dokázali tak prodat více kusů a vydělat více peněz. Spotřebitel se postupně dozvídá o škodlivosti parabenů, ale osvěta není příliš velká. Kolem 90% kosmetiky na trhu parabeny obsahuje.

Jedná se o kosmetické přípravky s velkou reklamní kampaní, které kromě parabenů obsahují silikony, ropné deriváty, dráždivé syntetické vůně a další zdraví škodlivé látky. Většina kosmetických přípravků, od nejnižší ceny až po nejvyšší, jsou však složeny ze stejných základních složek.

 

JAK PARABENY PŮSOBÍ NA LIDSKÉ ZDRAVÍ


Mnohé studie a úvahy se pozastavují nad faktem, kolik konzervačních látek je člověk schopen do svého těla vetřít v podobě kosmetiky nebo sníst v potravinách. Bylo prokázáno, že parabeny mají stejné vlastnosti a tedy i podobné chování jako ženský hormon estrogen. Tyto látky mohou ovlivňovat některé procesy v těle spojené s hormonální aktivitou a nerovnováhou a tím mohou přispět ke vzniku zdravotních problémů. Žádná studie však přímou závadnost parabenů neprokázala. Problém spočívá v kumulaci parabenů v těle. Ženy používají mnohonásobně více kosmetických přípravků než muži, a proto nashromáždí se svém těle větší množství parabenů.
 


JAK ROZEZNÁT KOSMETIKU BEZ PARABENŮ

Při výběru kosmetiky je důležité všímat si složení produktů a symbolu certifikační organizace, která produkty certifikovala. Pokud se parabeny objevují v horní části seznamu složení přípravku, znamená to, že produkt je jejich plný. Pokud jsou na konci seznamu, přípravek jich obsahuje méně. Parabeny působí na trvanlivost produktu, ne na účinnost. Proto si klidně můžete koupit kosmetiku bez parabenů, neboť nebude méně účinná. Opatrnost je nutná při prodeji výrobků, které o sobě tvrdí, že jsou přírodní. Mohou například obsahovat malé množství rostlinných výtažků, ale převážná část výrobku je na ropné bázi.

PARABENY A PŘÍRODNÍ KOSMETIKA

Přírodní kosmetické produkty jsou bezpečnější, zdravější alternativy, zvláště pokud jsou všechny ingredience složeny z přírodních látek. Kvalitní přírodní kosmetika obsahuje pouze aktivní přírodní látky, jako jsou výtažky z rostlin, esenciálních olejů nebo látek výlučně z organického původu. Mnohé kožní problémy jako akné, kontaktní dermatitida, podráždění nebo alergie mohou vymizet, když přestanete používat kosmetiku s ropnými a syntetickými látkami. Používáním plně přírodních produktů můžete přispět ke zdravé pokožce a zdravému tělu v dlouhodobém horizontu.

 

 
Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- What Are Parabens, and Why Don’t They Belong in Cosmetics?
- What Are Parabens and Why Are They In My Food?
- Parabens


Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se