ŠALVĚJ LÉKAŘSKÁ

ŠALVĚJ LÉKAŘSKÁ

Dnes, více než kdy jindy, vyhledávají ženy opravdovou krása bez jakýchkoli umělých a chemických pomůcek. Jejich cílem je zdravá pleť, krásný lesk jemné pokožky… V současnosti by téměř každá žena chtěla být krásná a chtěla by se cítit svěže během celého dne, hlavně přes horké a parné dny. Proto rok od roku stoupá poptávka po kosmetice s obsahem přírodních látek.


Mezi takové „biovýrobky“ patří i mnohé přípravky s obsahem extraktu šalvěje lékařské. Dříve, než zmíním některé z nich, věnuji pozornost pojmu kůže. Kůže vytváří bariéru proti většině původců infekce. Proto většina mikroorganismů proniká buď kůží poškozenou nebo přes sliznice. Ale i sliznice vytvářejí hleny, tekutiny (slzy, sliny, apod.), které obsahují enzym lysozym schopný bakterie likvidovat.

Kožní lipofilní membránou pronikají jen lipofilní léčiva. Hydrofilní léčiva kůží nepronikají, ani když jsou zapracovány v lipofilním olejovém základě. Kožní choroby jsou výsledkem reakce těla na choroboplodné podněty, které působí na kůži zvenčí nebo z vnitřních orgánů či nervového systému.


 
Mezi vnější škodliviny patří zejména mikroby, patologické kožní houby, živočišné parazity, jakož i mechanické, tepelné, světelné a chemické škodliviny. Vnitřními příčinami bývají poruchy látkové přeměny, různá onemocnění vnitřních orgánů, onemocnění žláz s vnitřním vylučováním, nedostatek vitamínů i chemických látek, které se do organismu dostaly přes kůži.
 


ŠALVEJ A JEJÍ VLASTNOSTI A ÚČINKY

Šalvěj lékařská pomůže zlepšit trávení, zmírní bolesti, posílí imunitu, poslouží jako antiperspirant. Ulevuje od bolestí. Jako obklad ji použijte při bolestech zubů a kloubů. Pastilky na cucání zmírní bolest v krku. Eliminuje záněty. Ať už v ústní dutině nebo na pokožce. Pozitivně působí na trávení.

ŠALVEJ A AROMATERAPIE

Éterický olej ze šalvěje má analgetické, antibakteriální, antivirové účinky. Omezuje pocení, pomáhá při tělesném a dušením oslabení. Silně omezuje růst choroboplodných zárodků. Napomáhá odstraňovat otoky, vynikající pro mikrobiální problémy trávicího traktu (např. Salmonela). Také účinně působí jako repelent.

Jak si vypěstovat léčivou šalvěj

Šalvěj lékařská je trvalka, která vytváří polokry ve výšce 20 až 70 cm. Má prodloužené vejčité až kopinaté listy, které jsou ochlupené a aromatické. Listy jsou šedozelené a působí, jako by byly postříbřené. Jsou velmi dekorativní. Proto je oblíbenou rostlinou nejen v bylinkových (pro svoji léčivou sílu), ale také v okrasných záhonech. Kromě pěkných listů nabízí také květiny – nejčastěji fialové barvy, ale díky množství odrůd i bílé či růžové. Kvést začíná v květnu až v červnu a bohaté květiny jsou velkým lákadlem pro včely či motýly.

Šalvěj není na pěstování náročná. Daří se jí na slunných či polostinných místech. Má ráda sušší vápenaté, dobře propustné a výživné půdy. Na jednom místě ji můžete pěstovat pět až deset let. Dopřejte jí střih, který pomůže rostlinu pěkně rozdělat. Je důležité si zapamatovat, že šalvěj nesnáší hnojení.
Nejvhodnější je pěstovat šalvěj ze semínek. V březnu až v dubnu můžete semínka vysít přímou setím do hloubky 2-3 cm. Záhon je třeba udržovat bez plevele.

Kdy sbírat šalvěj


Z rostliny se sklízejí zejména listy a nedřevnatá nať v období od května až do podzimu. Listy sklízejte, když rostlina nekvete a ideálně za suchého počasí kolem poledne. Potom je sušte ve stínu v tenkých vrstvách. Dejte však pozor, aby teplota nepřekročila 35 °C, protože by nasbírané části zhnědly.

Jak používat šalvěj

Je všeobecně známo, že šalvěj se využívá při chorobách ústní dutiny a krku. Rostlina má vynikající antibakteriální a protizánětlivé účinky. Proto kloktadlo z ní je dobrým pomocníkem při angíně. Kloktadlo také pomůže při zánětu dásní či po vytržení zubu, když pomůže ráně, aby se rychleji zocelila. Studený čaj z ní oceníte během letních dnů, jelikož má schopnost zmírňovat pocení. Pomáhá také při stresu a pracovní zátěži. Zlepšuje trávení a pomáhá i při průjmu. Často se doporučuje ženám, které přestávají kojit, protože snižuje tvorbu mléka.

Jaké jsou účinky šalvěje
- působí antibakteriálně a protizánětlivě,
- pomáhá při zánětu močových cest,
- pomáhá léčit záněty v dutině ústní,
- snižuje nadměrné pocení,
- zlepšuje imunitní systém,
- pomáhá prokrvit organismus,
- působí pozitivně na poranění a popáleniny,
- pomáhá udržovat psychickou rovnováhu, chrání před stresem a vyčerpáním,
- zvyšuje potenci a příznivě působí při ženských problémech,
zbavuje hlenu,
- pomáhá udržovat zdravou pokožku a vlasy.

ŠALVEJ JAK LÉČIVÁ BYLINA

Zabraňuje nadměrnému pocení. Vhodné užívat zevnitř i jako obklad v podpaží. Pomáhá při nachlazení, chřipce, astmatu a jiných respiračních chorobách. Přispívá k léčbě problémů ženských orgánů. Upravuje nepravidelnou menstruaci, pomůže při zánětech močového ústrojí, stabilizuje hormony. Má pozitivní vliv na nervovou soustavu. Zmírní nervozitu, stres, vyčerpání. Posílí vlasy. K tomuto účelu je vhodný odvar nebo tinktura.


ŠALVEJ V KOSMETICE

V následující části přejdu na přípravky s obsahem extraktu šalvěje lékařské využívaných v kosmetice. Šalvěj v těchto přípravcích normalizuje mastnotu pokožky. Současně zužuje póry, a tím také zjemňuje vzhled pokožky.
Šalvějový extrakt současně stahuje póry. - odstraňuje z pleti nečistotu, make-up a přebytečnou mastnotu, aktivizuje přirozené funkce pleti. Výtažek ze šalvěje je kombinován s výtažkem z vilínu a společně normalizují obsah mastnoty v pleti, zjemňují póry.


Kosmetie Soaphoria obsahuje pečlivě vybrané a zkontrolované byliny, které dávají výsledným produktům nejvyšší možnou kvalitu, přinášející pocit živosti a umožňují organizmu čerpat aktivní látky obsažené v této kosmetice. Při jejím každodenním používání se pleť postupně stane vláčnější, vyrovnanější a to vše působením výhradně přírodních látek bez jakýchkoli chemických nebo alergizujících příměsí.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Medicinal plants used in treatment of inflammatory skin diseases
- Sage Benefits For Skin
- 9 Health Benefits Of Sage Leaves, Types, Side Effects, & Dose

 

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se