VANILKA PRAVÁ

VANILKA PRAVÁ

Vanilla planifolia patří do čeledi orchidejí. Jejím původním domovem bylo Mexiko ve Střední Americe. Tato výjimečná rostlina šplhá ve svislém směru na kmeni stromů ve stínu, případně polostínu a ve volné přírodě umí narůst do výšky až 25 metrů, květy jsou bílé případně žluté. Jako voňavý pepř se vanilka používala již v dávné historii Aztéky, aztécký vladař Montezum II připravil speciální kakaový nápoj s příchutí vanilky jako poctu pro španělského dobyvatele Hernanda Cortése v 15.století. Kromě příjemného aroma byly vanilce připisovány i různé blahodárné účinky, od celkové vzpruhy po její pozitivní vliv na srdce. Vanilka se přidávala zejména do sladkých jídel či nápojů.




VANILKA - kde se vzala?

Až do poloviny 19.století měli na vanilku monopol Španělé, přičemž hlavní oblast pěstování vanilky byla v Mexiku. To bylo způsobeno i tím, že tuto krásnou a velmi specifickou rostlinu opylovaly jen určité druhy včel a kolibříků, které jinde na světě nemají přirozenou populaci. Teprve vynalezení metody umělého oplodňování rostliny v roce 1841 umožnilo pěstovat tuto rostlinu iv jiných oblastech světa. Hospodářský rozmach a rozšíření vanilky do celého světa nastalo až díky tomuto objevu. Dnes se kromě Mexika pěstuje vanilka na ostrovech v Indickém oceánu, na Madagaskaru (ten představuje 80% z celkové produkce vanilky), na Srí Lance, na Bahamách či v Indonésii.
 
VANILKA - sladké a voňavé koření

Zelenkasté luštěné plody vanilky se sbírají, když jsou v polodozrálém stavu, resp. když začínají žloutnout. Teprve po fermentaci ztmavnou, přičemž se vytvoří vanilín, který je zodpovědný za charakteristickou vůni a sladkou chuť tohoto koření. Lusky jsou dlouhou 20 až 25 cm, v podélném směru vrásčité. Na povrchu lusku je vidět často bílé krystaly vanilinu. Kvalitu vanilky určuje její aroma, barva a ohebnost. Lámavost je znakem vysušení, které poukazuje na snížení obsahu aroma. Jako koření se používají čerstvé tobolky nebo sušené – upravené jako prášek nebo esence.

Vanilka je velmi oblíbená při pečení, do koláčů, dezertů, zmrzliny, kromě toho se používá v likérnickém, voňavkářském a farmaceutickém průmyslu. Dopřát si ji můžete opravdu v hojném množství, neboť představuje života-budič pro činnost srdce a blahodárný energetický stimul pro celý organismus. Vanilka navíc působí jako afrodiziakum, protože látky, které obsahuje, způsobují rozšíření cév a tak podporují prokrvení. Její vůně je zároveň velmi účinnou zbraní proti depresím. Takže vzhůru na vanilkovou zmrzlinu.
 


NENÍ VANILIN JAKO VANILIN

Vzhledem k vysoké ceně přírodního koření je vanilín vyráběn jako náhrada také synteticky, který je však méně lahodný, má ostřejší chuť a nemá účinné látky pravé vanilky.

V slovenských supermarketech a potravinách je dostupný právě tento syntetický vanilínový cukr. Pokud však toužíte po pravé chuti a vůni vanilky s jejími neodmyslitelnými účinky, můžete si zakoupit i originální vanilkové lusky. Ty je třeba správně uskladnit na suchém místě, nejlépe každý lusk samostatně do celofánového či hliníkového sáčku.

Dobře vědět: Vanilkový cukr z pravé vanilky si můžete také jednoduše vyrobit i sami doma. Stačí vložit vanilkový lusk do sklenice s cukrem a nechat jím cukr provonět. Pohár musí být dobře utěsněn, aby aroma nevyprchalo.



VANILKA V KOSMETICE


Další uplatnění nachází extrakt z vanilky v kosmetickém průmyslu při přípravě voňavek a parfémů, mýdel, šamponů a krémů. Dřen vanilkového lusku ukrývá čistý koncentrovaný výtažek vanilky pravé, který se pyšní výjimečnými antioxidačními účinky.
Působí na srdeční činnost a připisují se mu i afrodiziakální účinky. Blokuje nadměrné pocení, snižuje krevní tlak, uvolňuje křeče. při menstruačních bolestech. Dodává kosmetickým produktům nepopsatelně lahodnou vůni.



VANILKA V AROMATERAPII


Aztékové vanilku používali při léčbě horečky, k povzbuzení srdeční činnosti či chuti do života. V 17. století se začala přidávat do šálku čokolády a pro svou uklidňující vůni se stala také součástí mnoha parfémů. Éterický olej s antidepresivními účinky se využívá v aromaterapii a vanilková esence je součástí sprchových gelů, pěn do koupele, mýdel či krémů. Vanilka je přijatelná pro všechny typy pleti a ovlaží také duši. Vyzkoušejte vanilkový olej do koupele: do vany si nakapejte pár kapek vanilkového, citrónového a mimózového esenciálního oleje, které utřete se smetanou.





Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- 6 Benefits of Vanilla Extract and Vanilla Beans
- Amazing Benefits Of Vanilla For Skin, Hair And Health
- Vanilla: potential health benefits

 

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se