RUMAN ŘÍMSKÝ

RUMAN ŘÍMSKÝ

Heřmánek byl ve starém Egyptě považován za posvátnou bylinku. Podle legendy byl darem od boha Slunce. Jeho pyl se dokonce našel iv žaludku zabalzamovaných faraonů. První zmínky o bylince hovoří o jejím užívání jak vnitřně, tak i aplikací na pokožku, a to především z náboženských důvodů. Ve starých kulturách patřilo potírání těla olejem z heřmánku k jedněm z nejvýznamnějších rituálů. Zároveň se využíval i v péči o pokožku a jako jedna z prvních bylinek se vůbec stal součástí krémů či olejů za účelem ozdravení a zkrášlení pokožky či vlasů.

Postupem času se heřmánek stal součástí mnoha kultur. Poznali ho Řekové, Římané a celý svět. Mýty o jeho účincích se šíří dodnes. V severoevropských bájích se zmiňuje jako bylinka darovaná lidem bohem Odinem s cílem vnést do zmatků klid a pořádek a celkové zlepšení života. Podle novějších legend existovala žena, která potíráním heřmánkového sádla na nehybných končetinách, dokázala končetinám vrátit pohyblivost, odvary heřmánku vracela zrak a ulevovala od bolesti očí a další problémy dokázala léčit výhradně heřmánkem.

RUMAN ŘÍMSKÝ A JEHO VLASTNOSTI A ÚČINKY

Jak si vypěstovat léčivý heřmánek
Heřmánek heřmánkový /Matricaria recutita/ nebo heřmánek, patří do čeledi astrovitých. Je to vzpřímená, rozvětvená, intenzivně vonící jednoletá rostlina vysoká 15 až 50 cm s listy jemně 2 až 3krát perovitě složenými. Úbory květin má kuželovité duté lůžko o průměru 10 až 25 mm a jazykovité bílé květy. Pro své léčivé vlastnosti se používá celá staletí a jeho blahodárný vliv na organismus si uvědomovaly naše babičky, mámy je mám a proto bychom ho neměli podceňovat ani my. Vyskytuje se většinou na okrajích cest, na obilovinových polích nebo úhořích.

Kdy sbírat heřmánek
Původ této rostlinky je ve východním Středomoří, ale dnes je již rozšířena po celém světě. Z byliny se využívá jeho květu, který máme možnost si nasbírat i samy v době kvetení, od května do září. Všechny účinné látky heřmánku se soustřeďují hlavně v jeho květech. V nich je obsažen zejména azulen, α-bisabolol, flavonoidy, terpeny a polysacharidy a jiné.

Jak používat heřmánek
Má opravdu všestranné využití a využívá se externě i interně. Zevně se používá pro své protizánětlivé, dezinfekční, granulační a protikřečové účinky, při ošetřování zanícené sliznice, na výplachy, na koupele, při léčení hemoroidů a v léčebné kosmetice. Urychluje reparativní procesy, snižuje bolest a brání tvoření jizev. Užívá se také jako kloktadlo při chorobách ústní dutiny a hrtanu. Pravidelné pití čaje také dokáže regulovat trávení.

Jaké jsou účinky heřmánku
Heřmánek má vynikající účinky při žaludečních a střevních poruchách, chronických průjmech a zánětech močových cest. Pokud člověk trpí nespavostí, přepadává ho úzkost či záchvaty paniky, ať si dopřeje šálek heřmánkového čaje. Zklidní mysl, uvolní organismus a tělo připraví k odpočinku. Heřmánek se nejčastěji užívá v podobě odvarů, které se pijí a kombinují s medem a citrónem.

 

HEŘMÁNEK JAK LÉČIVÁ BYLINA


Heřmánek má na zdraví blahodárný vliv:
- Relaxační vlastnosti, ideální pro lidi, co mají problémy se spánkem
- Zklidňuje podrážděný žaludek, zmírňuje příznaky žaludečních vředů
- Jeho antibakteriální vlastnosti pomáhají posilovat imunitu
- Je ideálním pomocníkem při cukrovce, protože dokáže udržovat stálou hladinu glukózy v krvi
- Léčba hemoroidů
- Obklady z něj zmírňují otoky, které vznikly podrážděním jako je bodnutí hmyzu a pod.
- Eliminuje tvorbu plynů, pomáhá když je člověk nafouknutý
- Pomáhá při pálení žáhy a syndromu dráždivého tračníku
- Pravidelně pití čaje pomáhá při léčbě migrény
 


HEŘMÁNEK V KOSMETICE

Můžeme se s ním setkat také v kosmetice, kde se extrakty z něj používají v různých přípravcích. Další alternativou je napařování a inhalace nad odvarem heřmánku, což prospívá dýchání i pokožce. Odvar nebo olejový macerát se používá k zesvětlení pleti, dokáže dokonce odstranit i nepříjemné tmavé kruhy pod očima. Unavené oči osvěží vyluhované a vychlazené sáčky čaje. Dermatologové vyzdvihují jeho léčivé účinky proti lupénce a různým druhům ekzémů. Zmírňuje následky planých neštovic nebo opruzenin. Heřmánek se využívá také při výrobě vlasové kosmetiky. Jeho zesvětlující účinky jsou vhodné zejména pro blondýnky.

Benefity heřmánku pravého v kostce

Kůže:
- Hydratační a antioxidační účinek
- Dezinfikuje rány a napomáhá hojení drobných poranění
- Funguje jako přírodní bělidlo a dodává pleti zdravou jiskru
- Zklidňuje podrážděnou pokožku a napomáhá při léčbě spálené pokožky ze slunce
- Pomáhá při léčbě akné a vyhlazuje drobné jizvy či kožní nesrovnalosti
- Chrání pokožku před volnými radikály a pomáhá předcházet jejímu předčasnému stárnutí
- Pokud si přiložíte vychladlý čajový sáček na oči, může zmírnit jejich otok a kruhy pod očima.


Vlasy:
- Pokud máte blond vlasy, heřmánkové ošetření jim dodá lesk
- Ideální je i na podporu přirozeně plavé barvy, kterou vám může dokonce zesvětlit
- Odstraňuje lupy a zklidňuje podrážděnou pokožku hlavy
- Chrání vlasy před UV zářením



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Chamomile (Matricaria recutita) as a valuable medicinal plant
- Effect of Chamomile Extract on Prevention of Peristomal Skin Complications
- Add Chamomile to Your Skin Care Routine to Soothe Redness, Fight Acne, and Reduce Signs of Aging

 

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se