ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ

ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ

Rozmarýn byl používán již ve středověku nejen jako koření, ale také jako léčivá bylina a kadidlo. Rozmarýn byl, a do dneška zůstal symbolem lásky a smrti. Motiv rozmarýnu se často objevuje v lidové poezii a písních. V minulosti se pěstoval na vesnicích téměř v každém domě. Patřilo mu vždy čestné místo v domácnosti. Byl považován za květ lásky a věrnosti. Při grilování jej můžeme přidávat do ohně. Svou vůní vytváří příjemnou atmosféru. Tvoří součást vonných směsí.

ROZMARÝN A JEHO VLASTNOSTI A ÚČINKY

Jak si vypěstovat léčivý rozmarýn

Pěstování rozmarýnu není nijak náročné. Vypěstovat si ho můžete ze semínka i z řízku. Pokud mu naleznete vhodné místo, jistě se vám podaří vypěstovat silnou rostlinku. Rozmarýn můžete pěstovat v bytě na okenním parapetu, stejně jako v exteriérovém květináči. Nejlépe se mu ale bude dařit ve volné půdě, kde se vám za pár let rozroste na krásný rozvětvený a voňavý keříček. Rozmarýn je dostatečně odolný vůči suchu, v dobách, kdy je minimum srážek mu však dopřejte zálivku, aby vám úplně nevyschl. Při správné péči váš rozmarýn také bez obav přezimuje bez potřeby speciálních opatření.

Kdy sbírat rozmarýn

Z rozmarýnu sbíráme především stonky s lístky. Ty lze sbírat v podstatě bez omezení, kdykoli během vegetačního období. Řez, i radikální, snáší velmi dobře. Je však třeba dávat pozor na to, abyste keříček rozmarýnu řezem nezredukovali až příliš. Při každé sklizni je třeba ponechat minimálně jednu třetinu původní velikosti keříčku.

Jak používat rozmarýn

Rozmarýn je výbornou aromatickou bylinkou, kterou oceníte jak v kuchyni, tak iv přírodní lékárničce. Rozmarýn můžete používat čerstvý i sušený. Rozmarýn se nejlépe suší zavěšený ve vázačkách hlavou dolů v suché místnosti, kde je zajištěn dostatečný přísun vzduchu. Vysušený rozmarýn uložte do nádoby s pevně přiléhajícím víkem. Uchovávejte na chladném a tmavém místě. Vydrží šest měsíců.

Jaké jsou účinky rozmarýnu

Rozmarýn má velmi rozmanité použití a to vnitřně i navenek. Jako jedna z mála bylin, které jsem poznal díky působení na močové cesty, má dokonce tak bohaté využití, že se používá také v kuchyni nebo dokonce na víno. Všechny tyto formy jsou populární právě díky poměrně bohatým a širokým účinkům na zdraví.

- Rostlina má močopudné účinky, čili podporuje tvorbu moči a její správné vylučování. Odstraňuje z těla nadbytečnou vodu, pročišťuje ledviny i močové cesty a tak působí iv rámci prevence vůči různým problémům týkajícím se močového systému.
- Zvyšuje chuť k jídlu, zároveň působí i na jeho trávení a například na odstranění plynatosti. Upravuje stolici a její pravidelnost, působí proti nadýmání, stimuluje vylučování žluči a enzymů.
- Pomáhá k posílení nervového systému, regeneruje tělo a zvyšuje jeho vitalitu, povzbuzuje mozkovou činnost a zlepšuje bdělost, bystrost a schopnost koncentrace. Zároveň působí proti stresu, ke zklidnění a ke spánku.
- Podporuje imunitní systém, používá se jako prevence vůči některým nádorům, působí proti bolesti kloubů či svalů. Používá se často i při revmatismu, lámce a zánětu sedacího nervu. - Rozmarýnový olej působí také na bolesti hlavy a proti únavě.

 

ROZMARÝN JAK LÉČIVÁ BYLINA


Bylinka posiluje cévy, zvyšuje krevní tlak a zlepšuje krevní oběh.

Rozmarýn je bohatý na vitamín C či vitamín B. Z minerálů nabízí dávku železa, zinku, hořčíku či fosforu. Díky svým antioxidačním a protizánětlivým účinkům podporuje imunitní systém.
Příznivě působí na trávení a odstraňuje plynatost. Čaj z něj má značné močopudné a potopudné účinky. Používá se také zvenčí, protože umí dobře čistit pokožku.

Rozmarýn jako bylina má ale na naše zdraví mnohem širší vliv:

- má smysl pro obranyschopnost, například tím, že podporuje správné fungování imunitního systému a má i antiseptické účinky
- je důležitá pro trávicí soustavu, zlepšuje pravidelnou stolici, pomáhá na plynatost, podporuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu
- využívá se také k posílení krevního oběhu, rozšiřuje cévy a jako jedna z mála rostlin nesnižuje krevní tlak, ale ho zvyšuje
 


ROZMARÝN V KOSMETICE

Rozmarýn v kosmetice neublíží žádnému typu pleti. Pro každou dokáže poskytnout významné benefity. Důležité ovšem je vybrat si správný typ rozmarýnu v kosmetice. Rozmarýn se v kosmetice využívá zejména jako extrakt. Má silné antioxidační a ochranné vlastnosti, kterým pomáhá předcházet předčasnému stárnutí. Díky obsahu kyseliny rozmarýnové si dokáže poradit s podrážděním a záněty, což z ní činí ideální látku v boji proti akné, kožním alergiím či ekzémům. Navenek se také rozmarýn lékařsky používá ve více formách. Může se jednat například o součást mastí, nálevů, olejů nebo speciálních náplastí, přičemž nejdůležitější účinky má rostlina díky obsahu silice. Navenek se používá rostlina na čištění mastné pokožky, na ekzémy, různá poranění a pohmožděniny. Využívá se také jako vlasové tonikum nebo do koupelí.


Silný odvar slouží k čištění mastné pleti, vysušuje vyrážky a čistí póry. Třísloviny obsažené v éterickém rozmarýnovém oleji upravují činnost mazových žláz. Při oplachování vlasů podporuje jejich růst. Tonikum čistí mastné vlasy, navrací jim lesk a barvu. Natírání pokožky rozmarýnovým olejem či tinkturou zlepšuje prokrvení kůže a uvolňuje ztuhlé svaly a klouby.



ROZMARÝN A AROMATERAPIE

Jako jedna z mála rostlin rozmarýn zvyšuje krevní tlak. Zklidňuje a odstraňuje nervové vyčerpání a zlepšuje krevní oběh. Vhodný je zvláště při revmatismu, kašli, astmatu, bušení srdce, nervozitě, nespavosti a migréně. Příznivě podporuje i činnost jater. Pomáhá na nateklé klouby, edémy, pohmožděniny, revmatismus, ale také jako dezinfekční ústní voda pro výplach ústní dutiny i ucpaného nosu. Rozmarýn podporuje trávení i chuť k jídlu. Zvyšuje totiž prokrvení trávicího ústrojí, zvyšuje vylučování žluči a ovlivňuje tvorbu trávicích enzymů.
Rostlina je vnitřně ve větších dávkách jedovatá. Nesmí ji užívat ani ženy v těhotenství!



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Rosemary: an overview of potential health benefits
- Antioxidant properties of rosemary and its potential uses as natural antioxidant in dairy products
- 7 UNBELIEVABLE ROSEMARY OIL BENEFITS FOR YOUR SKIN

 

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se