MANGOVÉ MÁSLO

MANGOVÉ MÁSLO

Věděli jste, že mango je nejen vynikající delikatesou, ale je výborné také v péči o vlasy a pokožku? Mangové máslo se nedávno stalo velmi populárním mezi milovníky přírodní kosmetiky. Vděčí za to svému exotickému původu, který láká k vyzkoušení? V čem tkví jeho tajemství? Jaké jsou vlastnosti mangového másla a jak dokáže pomoci naší pokožce či vlasům? Dozvíte se v článku...


CO JE TO MANGOVÉ MÁSLO


Mangovník pochází z Indie, strom dorůstá výšky 40 metrů. Jeho plody jsou sladké a výživné. Je bohaté na vitamíny: pokryje skoro tři čtvrtiny doporučené denní dávky vitamínu C a čtvrtinu doporučené denní dávky vitamínu A. Najdete v něm téměř všechny vitamíny skupiny B, vitamíny A, E a K, je bohaté na sacharidy, rostlinnou vlákninu, ale i fruktózu, měď, hořčík a draslík. Kromě toho obsahuje vápník, sodík, fosfor, železo, zinek a polyfenoly, antioxidant betakaroten a zeaxanthin. Z aminokyselin jsou nejdůležitější arginin, asparagin, serin, leucin a lysin, které si tělo nedokáže samo syntetizovat z dostupných zdrojů. Obsahuje mastné kyseliny olejovou, palmitovou, linolovou, stearovou.

Mangové máslo se získává ze semen lisováním za studena, čehož výsledkem je bílá látka téměř bez zápachu, která má při pokojové teplotě tuhou krémovou konzistenci. Již odpradávna se používá v péči o pleť, především k její hydrataci a vyhlazování, ale také k léčbě poranění. Po nanesení na pokožku se mangové máslo okamžitě vstřebává, aniž by na pleti zanechávalo mastné skvrny. Bez obsahu konzervačních látek a bez potřeby chlazení vydrží čerstvé i po dobu dvou let.
 

VLASTNOSTI MANGOVÉHO MÁSLA

Díky svému vysokému obsahu kyseliny stearové má mangové máslo tuhou konzistenci. Snadno taje při teplotě těla, a tak se výborně hodí i na masáže. Vyživuje pokožku a zanechává ji jemnou a hedvábnou s nemastným ochranným štítem.

Povzbuzuje tvorbu mazu potřebného k hydrataci vlasové pokožky, podporuje také růst kožní tkáně. Mangové máslo obsahuje fytosteroly, které snižují záněty a příznaky podráždění. Stimuluje krevní oběh, čímž posiluje a zpevňuje pokožku, zpomaluje proces stárnutí a poskytuje ochranu před škodlivým slunečním UV zářením. Zmírňuje svědění, jeho antioxidační polyfenoly, jakož i vitamin C a vitamin E vážou na sebe volné radikály, čímž se snižuje riziko vzniku rakoviny kůže a riziko vzniku vrásek. Vitamíny v něm obsažené vyživují vlasy a vlasovou pokožku: vlasy tak nabývají svého ztraceného zdravého lesku.
Mangové máslo je účinným hydratačním prostředkem, proto se doporučuje zejména na suchou a stárnoucí pokožku. Díky své rychlé nasákavosti je účinně použitelné pro všechny typy pleti. Úžasné máslo na rtya vhodné jako hydratační máslo i pro citlivou pokožku.


MANGOVÉ MÁSLO V KOSMETICE

Mangové máslo je velmi populární zejména u výrobců mýdel, kteří ocení jeho zvláčňující a hydratační vlastnosti. Může se přidávat do podomácku vyrobených hydratačních krémů, vhodné je také jako balzám na rty.

Mangové máslo má přirozené zvláčňující vlastnosti, umožňuje hojení ran a má regenerační schopnosti. Tradičně se používalo v deštných pralesích a tropech na změkčení pleti pro své uklidňující, hydratační a ochranné vlastnosti.

Obnovuje pružnost a snižuje degeneraci buněk pokožky. Když budete experimentovat s tímto máslem, pravděpodobně objevíte jeho další použití. Dermatologové doporučují často mangové máslo k léčbě vrásek. K ošetření lámavých, suchých vlasů je nejvíce účinná kyselina stearová. Pokud použijete mangové máslo ve formě zábalu na vlasy, vytvoří se na nich ochranný film a tak je ochrání před rizikem dalšího poškození.

Má tedy široké možnosti využití: účinně ošetřuje suchou pokožku, léčí kožní vyrážky, léčí olupování kůže po opalování, vyčistí skvrny a vrásky, zmírňuje svědění kůže, léčí popáleniny od slunce, je vhodný jako krém na holení pro hladké oholení, léčí malé kožní rány a kožní trhliny, hydratuje, vyhlazuje tvrdou nebo hrubou kůži, je vhodné při štípnutí hmyzem, zmírňuje strie během těhotenství, podporuje zdravé omlazení pokožky, léčí svalovou únavu, bolesti a napětí, zmírňuje kožní alergie, zmírňuje ekzém a dermatitidu a překoná drobnosti.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Bagging of mango (Mangifera indica cv.Keitt') fruit influences fruit quality and mineral composition
- Prospective evaluation of mango fruit intake on facial wrinkles and erythema in postmenopausal women: A randomized clinical pilot study
- Mango Butter For Skin: Benefits & Uses

 

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se