MÁTA PEPRNÁ

MÁTA PEPRNÁ

Nať máty peprné obsahuje mentol, který působí na nervová zakončení sliznic a kůže a vyvolává tak pocit chladu, osvěžení a zklidnění. Mnozí lidé potvrdili její okamžitý účinek zejména na bolestivé křeče hladkého svalstva. Máta se proto používá k odstranění křečí různého původu, při náhlé nevolnosti v okolí srdce, při onemocněních žlučníku a jater, při žlučníkových kamenech a písku, při chronickém zánětu slinivky břišní, při menstruačních bolestech. Povzbuzuje vylučování trávicích žláz a žluči. Účinně pomáhá při kataru a kolikových bolestech žaludku a střev, při plynatosti a nadýmání.

MÁTA A JEJÍ VLASTNOSTI A ÚČINKY

Díky neobvyklému výraznému aroma, které způsobuje mentol v listech samotné máty, vám bylinka přinese příjemné zotavení a povzbuzení. Budete se cítit jednoduše lépe. Výrazná vůně listů způsobuje chladivý vliv na organizmus a tím odvádí z těla pocity tepla. Přitom je jedno a to samé, jestli si dopřejete studený nebo horký mátový čaj, limonádu nebo absolvujete masáž masážním olejem s výtažky máty peprné. V zásadě platí, že máta je schopna osvěžit a vzpružit každé tělo nejen zvenčí, ale i zevnitř a to v každém ročním období, nejen v tom letním, kdy jí máme ve svém okolí nejvíc.
 

Jak si vypěstovat léčivou mátu

Chcete-li si začít pěstovat svou vlastní bylinkovou zahrádku, klidně začněte právě s mátou, protože její pěstování je naprosto jednoduché. Máta je rostlina, která je známá také tím, že rychle klíčí. Všechny její druhy (například sladká máta, máta peprná, pepermint, atd.) se k tomu ještě rychle šíří, často se stávají invazivní bylinou, kterou je třeba v zahradě „krotit“. Proto je vhodné nejprve vybrat místo, kde bude mít rostlina dostatečný prostor pro rychlé.
Pokud nemáte k dispozici zahradu, mátu můžete pěstovat také v květináči. Výhoda je v tom, že se vám nebude nekontrolovatelně rozmnožovat. Je to rostlina odolná vůči lehkému mrazu, ale při silnějším již horní část rostliny odumírá. Hustá hlízovitá kořenová soustava přezimuje a nové lístky vyklíčí zase na jaře, proto se není třeba bát. Takový cyklus přezimování může trvat až pět let.
Máta potřebuje vlhkou půdu, ne však promočenou. Pokud ji pěstujete v květináči, je nesmírně důležité pravidelné zalévání, obzvlášť v horkých letních dnech. To, že je třeba rostlinu polit zjistíme tak, že má suchý substrát. Preferuje úrodnou půdu s pH přibližně 6 až 7 a také ocení pokud jí sem tam do ní přimícháme i hnojivo, zvláště pokud z ní často sklízíme lístky.

Kdy sbírat mátu

Listy máty by se měly sbírat v období od poloviny do konce léta - od července do září, avšak pozor, mělo by se tak činit ještě před samotným kvetením. Můžeme je využít čerstvé nebo sušené. Správný postup při sušení je však nesmírně důležitý. Neztratí se tak všechny její léčivé účinky. Šetrně sušenou mátu můžeme doma skladovat maximálně rok a vhod nám přijde zejména v zimních měsících.
 

Jak používat mátu

Určitě každý z nás ocení čerstvý čaj z máty, na který lze použít i sušené lístky, ale pozor – používáte-li umělé teplo, při jejich sušení nepřekročte teplotu 35°C. Tehdy se z rostliny ztrácejí všechny léčivé schopnosti.


Jaké jsou účinky máty

Máta jako užitečná bylinka odstraňuje křeče a bolesti nervového původu v hrudní dutině a v hlavě, pomáhá při migrénách. Tiší organismus a účinně podporuje trávení. Silice obsažené v mátě mohou za její lahodnou svěže-citrusovou vůni, ale zároveň i za její pozitivně uklidňující účinky na trávicí trakt.

- působí antisepticky, protikřečově,
- je vhodná při přehřátí i nachlazení.
- tlumí bolest,
- uvolňuje hladké svalstvo,
- pomáhá při zažívacích problémech - při nadýmání, zvracení, průjmech, nevolnosti
- podporuje trávení a chuť k jídlu,
- ulevuje při nachlazení - podporuje vykašlávání a snižuje horečku,
- posiluje nervový systém,
- je účinná při hysterii a apatii,
- osvěžuje a dezinfikuje vzduch,
- řadí se mezi repelenty.

 


MÁTA JAK LÉČIVÁ BYLINA


Máta se jako léčivka hojně využívá při revmatismu jako součást čajových směsí při vnitřním i vnějším použití. Velmi dobře pomáhá také při nemocech horních cest dýchacích, při nachlazení a zevně při různých zánětech kůže. Máta odstraňuje pach z dutiny ústní a působí zároveň dezinfekčně při zánětu sliznice a bolení zubů. Můžeme ji použít i při odvykání kouření. Máta způsobuje místní znecitlivění nervových zakončení v dutině ústní. Kuřák necítí vůni a chuť tabáku a navíc nikotin po čaji z máty štípe.

MÁTA V KOSMETICE

Věděli jste, že máta je vhodná i pro ekzematickou pokožku? Z přírodních pomocníků se k ošetření skvěle hodí především olej. Připravit si ho můžeme i doma – hrst máty zalijeme 3 decilitry extra panenského oleje (výběr je na nás), necháme týden odstát v uzavřené nádobě na slunci a následně přecedíme do jiné nádoby a přemístíme na tmavé místo. Následně olejíček používáme k ošetření problematických partií kůže.
Dva spojenci, citron a máta, pomohou dokonce našim vlasům a pokožce dostat se opět do harmonie. Citron zbavuje přebytečného mazu, máta dezinfikuje a dobře působí na strukturu vlasů. Pokud vás tedy trápí nadměrně se mastící vlasy, máta je ta správná volba.
Voňavá koupel není užitečná jen k osvěžení. Pomůže při revmatismu, zmírní svalové křeče po přesilení, omladí pleť, povzbudí smysly. Mátová koupel je příjemným a užitečným zpestřením relaxačních chvil. A to bez ohledu na roční období.
Máta nepatří jen do kuchyně nebo lékárny. Domácí kosmetika jí může vděčit za mnohé. Tak například mátová maska má výborné účinky proti unavené pleti. Detoxikuje, osvěžuje, dezinfikuje, povzbuzuje.

 

MÁTA A AROMATERAPIEMÄTA A AROMATERAPIA

Máta ve formě silice, nebo éterického oleje, má antibakteriální, antiseptické, protikřečové, protihorečkové a bolest tlumící účinky. Působí při trávicích potížích, při pálení žáhy, proti nadýmání, zklidňuje při nevolnosti, podporuje zdravé trávicí procesy a chuť k jídlu, je účinná proti průjmu. Vhodná při nachlazení – uvolňuje ucpaný nos, podporuje vykašlávání, usnadňuje dýchání, sráží horečku. Příznivě působí na nervový systém, tiší hysterii, posiluje nervovou činnost, povzbuzuje při apatii. Má repelentní účinek, dráždí chladové receptory pokožky.


Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se