NEBEZPEČNÉ LÁTKY V KOSMETICE - SLOUČENINY HLINÍKU

NEBEZPEČNÉ LÁTKY V KOSMETICE - SLOUČENINY HLINÍKU

Hliník a jeho sloučeniny jsou velmi častými složkami kosmetických produktů, především antiperspirantů. Pozor, deodoranty a antiperspiranty nejsou totéž. Základní rozdíl je v tom, jak tyto produkty fungují a potenciálně ovlivňují zdraví, jakož i běžné a naprosto přirozené procesy lidského těla.

PROČ SE HLINÍKOVÉ SLOUČENINY POUŽÍVAJÍ

Deodorant umožňuje uvolnění potu, ale neutralizuje zápach potu antiseptickými látkami, které zabíjejí bakterie způsobující zápach. Antiperspiranty ucpávají, uzavírají nebo blokují póry výkonnými chemickými sloučeninami, jako jsou soli hliníku, takže se nemůže uvolnit pot. Deodoranty jsou tedy vhodnější, neboť antiperspiranty brání tělu vykonávat přirozenou funkci, čímž je uvolňování potu a vylučování toxinů z těla, a aktivními látkami, pomocí kterých dosahují tohoto výsledku jsou hliníkové sloučeniny, zejména aluminum zirconium a aluminum chlorohydrate.

JAK HLINÍKOVÉ SOLI PŮSOBÍ NA ZDRAVÍ

Hliníkové soli blokují póry, které vylučují pot. Hliník se z těla nevylučuje; hromadí se v mozku a je již dlouhá léta spojován s Alzheimerovou chorobou, jelikož v mozku pacientů s touto nemocí bylo nalezeno zvýšené množství tohoto kovu. Hliník, stejně jako jiné těžké kovy, může narušovat schopnost estrogenních receptorů správně zpracovat tento hormon, proto je podezřelý iz toho, že způsobuje rakovinu spolu s druhou nebezpečnou látkou, která se může nacházet jak v antiperspirantech, tak v deodorantech, parabeny.
Jak studie z roku 1960 naznačily, úroveň hliníku je vyšší v mozcích lidí s Alzheimerovou chorobou. Následný výzkum předpokládal, že hliník a parabeny by při aplikaci na pokožku v podpaží mohly být absorbovány do těla způsobující estrogenní efekt, který podporuje růst buněk rakoviny prsu. Světová zdravotnická organizace (WHO) již v roce 1993 uznala, že existuje propojení mezi nahromaděním hliníku v těle a vznikem Alzheimerovy choroby, další organizace (The Agency for Toxic Substances and Disease Registry) zjistila, že hliník může při jeho velké koncentraci vést ke vzniku problémů dýchacího ústrojí a nervového systému.
 

JAK ROZEZNÁT KOSMETIKU BEZ HLINÍKOVÝCH SOLÍ

Mnoho lidí začíná preferovat přírodní deodoranty, které nebezpečné hliníkové sloučeniny neobsahují. Bakterie na pokožce, ne pot sám o sobě, vytvářejí pach. Přírodní deodoranty nezabraňují tělu potit se, a přece nebudete páchnout po jejich používání. Nejznámějšími přírodními deodoranty jsou asi pevné krystalové deodoranty s obsahem minerálních solí kamence. Kromě nich se v deodorantech používají jílové minerály, jako jsou kaolin nebo bentonit a přírodní prášky, jako jsou kukuřičný škrob nebo maranta, které pohlcují vlhkost. Adstringenty (adstringentní – zužující, stahující), k nimž patří habr, šalvěj, alkohol a jiné, pracují zase na bázi odpaření vlhkosti na pokožce a zúžení pórů. Obvykle se používají v kombinaci s esenciálními oleji, které mají antibakteriální vlastnosti.
 

HLINÍKOVÉ SOLI A PŘÍRODNÍ KOSMETIKA

V přírodních deodorantech hliníkové soli tedy nenajdete. Nejznámějšími přísadami v deodorantech jsou minerální soli. Minerální soli vytvoří na pokožce dočasnou vrstvu zabraňující růstu těchto kožních bakterií, jejichž „proces trávení“ vytváří zápach. Omezí bílkoviny v potu a bakterie se nemají na čem uživit nebo jinými slovy, nadále se budete potit, ale bakterie nebudou mít co sníst. V přírodě přirozeně vyskytující se minerální soli se používají v krystalových deodorantech, jejichž oblíbenost sahá až do daleké minulosti Egypta a Asie. Esenciální oleje nejsou ceněny pouze pro svou vůni – mnohé z nich mají i antibakteriální vlastnosti, které pomáhají v boji proti zápachu dříve, než začne. Hamamel virginský je známý pro své uklidňující vlastnosti. Výtažek z kůry i listů keřů vilínu je široce používán v kosmetice, dermatologii i medicíně. Má stahující (adstringentní) a protizánětlivé účinky. Má příjemnou vůni a tonizující vlastnosti.


V deodorantech zmenšuje póry a způsobuje odpaření potu. Vhodný je při zánětlivých kožních onemocněních, ekzémech, krvácejících hemeroidech, předchází vypadávání vlasů. Vnitřně se používá při průjmových onemocněních a při kapilárním krvácení ze sliznic. Jedlá soda reaguje s molekulami pachu tak, že při setkání jej neutralizuje. Jedlá soda řeší zápach a vlhkost. Nebrání potu v úniku ze žláz. Nasákne veškerý přebytečný pot, takže má vaše podpaží pocit sucha. Nakonec je zde chmel, protože bojuje proti nepříjemnému pivnímu zápachu. Dělá to tím, že zastaví růst bakterií a tím šíření zápachu v pivu, ale ukázalo se, že totéž může udělat pro vaše podpaží. Při použití jako deodorant, extrakt chmele slouží jako antimikrobiální přísada, takže bakterie v podpaží nedostanou příležitost interakce s potem.

 

Zdroje:
http://www.bocianiehniezdo.sk/content/30-najhorsich-chemikalii-v-nasej-kozmetike/
http://www.harm.sk/?art=aktualdetail.php&clanokid=647&id=32
http://www.bocianiehniezdo.sk/content/antiperspirant-alebo-dezodorant/
https://mannamydla.sk/odhalime-najstrazenejsie-tajomstva-kozmetickeho-priemyslu-XI-cast
http://plnielanu.zoznam.sk/c/2071/antiperspiranty-a-deodoranty-pouzivame-kazdy-den-ktorym-ich-zlozkam-sa-radsej-vyhnut
 
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se