KRÁSA JDE ZEVNITŘ

KRÁSA JDE ZEVNITŘ

Zaužívané fráze jako „Krása přichází zevnitř“ a podobné formulace kolují ve světě již od nepaměti. Zamysleme se! Opravdu klademe důraz, abychom tu naši vnitřní krásu podporovali, udržovali nebo nechali růst?

I když pochopíme, že naše kůže je samoregulujícím a samoregeneračním organismem a rozumíme její základní struktuře a funkcím, je sporné, zda rozumíme jejím potřebám. Péče o ni je někdy velmi obtížná, zejména pokud vystupují na jejím povrchu kožní defekty, ekzémy a jiné „nepříjemnosti“.

Přejeme-li si krásu pěstovat, je na čase si uvědomit, že na pokožku nemá vliv pouze kosmetika. Není třeba být vyučeným dermatologem, abychom viděli souvislosti na vlastní oči. Existuje mnoho faktorů životního stylu a životního prostředí, které mohou buď zlepšovat, nebo naopak poškozovat její funkce, obranyschopnost a zároveň se odrážet na jejím vzhledu. Samotné kosmetické výrobky mají v péči o pleť a kůži druhotnou úlohu.

Mohou pouze zesílit účinky správné výživy a volby zdravého životního stylu. S ohledem na uvedené skutečnosti samozřejmě dává smysl zajistit si takové kosmetické produkty, které by byly co nejlepší a nejzdravější. Co ale z našich životů eliminovat ještě předtím? Jako „nepřátele kůže“ určitě již známe všechny níže zmíněné faktory. Jak ale na naši krásu ovlivňují ve skutečnosti?
 

Následovně:


Strava...naše každodenní
Moderní lidé jedí, ve většině případů, velmi nekvalitní stravu chudou a/nebo zbavenou mnoha výživných látek. Jídla často překypují tukem, rafinovanými sacharidy, neprospěšnými přísadami, konzervačními látkami, umělými sladidly a syntetickými příchutěmi, barvivy a vitamíny. Přejídání se nesprávnými druhy potravin a nesprávné stravování vede ke všem možným kožním poruchám. Například tvorba akné je často spojena s dietou s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů a cukru. Tento typ životosprávy neposkytuje pokožce potřebné výživné látky, což se projeví ochabnutím, zvrásněním a zesivením odstínu pokožky. Pokožka se stává náchylnější k tvorbě skvrn nebo vyrážkových ložisek. Je nesmírně důležité mít na paměti, že kůže je mimo jiné konstruována z výživných látek, které nám poskytuje strava. Proto pokud někdo hledá „lék“ na své kožní problémy, musí hledat příčiny i ve svém životním stylu.

Vše je chemie
Naše kůže je každodenně vystavována poškozování. Vlivují na ni různé faktory okolního prostředí - od možných dráždivých látek přítomných v kosmetických přípravcích až po znečišťující látky ve vzduchu. Jako jednoduchý příklad můžeme uvést průměrný příbytek. Ten obecně obsahuje mnoho silné čistící chemie pro udržování čistoty. Kontaktní dermatitida je stále běžnějším onemocněním pokožky, která přichází do styku s látkou dráždící a poškozující pokožku nebo s alergenem. Komerční čistící prostředky jsou možným zdrojem agresivních látek, které jsou známé jako hlavní příčina vzniku kontaktní dermatitidy, stejně jako některé dráždivé kosmetické výrobky.

 

Kouření
Kromě toho, že na nás číhají nelichotivé upozornění z krabiček tabákových výrobků, je dokázáno, že kouření zvyšuje produkci enzymu, který rozkládá kolagen – vlákno, které drží pokožku pohromadě. Také může omezovat průtok krve a tím zpomalit cirkulaci, čímž se zastaví dodávka živin do kožních buněk. Třešničkou je, že kouření ničí také cenné vitamíny A a C, které jsou životně důležité pro zdraví pokožky. Není divu, když se pleť odvděčí barvou šedou jako kouř a vráskami kolem úst.

Špatná kvalita vzduchu
Vytápěné domy a kanceláře, dálkové lety a klimatizovaná prostředí se staly samozřejmostí našich životů. Co to ale obnáší? Mají jeden společný výstup, a to, že doslova sají vlhkost z pokožky. Pokožka bez přísunu vlhkosti platí krutou daň. Stává se dehydratovanou a šupinatou, prohlubují se vrásky a selhává její obranyschopnost. Kůže, stejně jako zbytek těla, je tvořena z více než 70% vodou. Cokoli, co narušuje tuto rovnováhu, může způsobit katastrofu pro zdraví pokožky

Bez make-upu ani krok
V současnosti existuje několik společností, které vyrábějí zcela přírodní produkty určené k dekorativnímu líčení, ale také je pravda, že ostatní výrobci vsadili na levné syntetické suroviny. Mnoho kožních problémů může souviset pávě s nadměrným používáním komerčních líčidel. Zakrývají nedokonalosti, ale neřeší problém, ba mohou víc škodit. Tekuté make-upy a pudry s nevhodným složením mohou ucpat póry a vést ke vzniku skvrn a vyrážek. Celodenní nošení takové dekorativky je nezdravý zvyk. Pleť pomáhá eliminovat odpad ve formě toxinů a pro její správnou funkci musí být chráněna před ucpáním pórů.

Neutuchající žízeň
Většina lidí nepije dostatek vody. Ve skutečnosti někteří lidé nepijí žádnou vodu! Přitom voda je základním pilířem pro zdraví pokožky a musí být absorbována (nejen aplikována prostřednictvím péče). Důležitá je také kvalita vody. V mnoha zemích je voda z vodovodu prosycena sloučeninami chloru, fluoru, těžkými kovy, syntetickými hormony a nesprávně recyklovanými zbytky! Pomocnou ruku podají vodní filtry nejen ke džbánům, ale mohou se instalovat i přímo na vodovdné kohoutky a také sprchové hlavice.

Málo pohybu
Nedostatek pohybu s péčí o pleť není obvykle spojován, ale cvičení je nezbytné pro zdraví celého těla včetně pokožky. Cvičením se zvyšuje průtok krve a tedy neodmyslitelně i tok výživných látek do kožních buněk. Jakákoli forma cvičení, která zvyšuje srdeční frekvenci, bude pro pokožku prospěšná.

Rychlé přibírání a hubnutí
Přibírání, jo-jo diety a náhlé hubnutí mohou způsobit, že pokožka praskne (strie), poklesne, ochabne až spadne. Pokud jste někdy četli příběhy lidí, kteří podstoupili podvázání žaludku nebo jinou drastickou redukční metodu, určitě prozradili i „vedlejší účinky“ v podobě pytlových převisů pokožky, které dokonale kazí konečný efekt. Pokud se pokožka příliš rychle roztáhne, nemusí se nikdy vrátit do původního tvaru a stavu, ale je-li hubnutí adekvátně pomalé a rovnoměrné, pokožka se krásně stáhne zpět, aby odpovídala nové velikosti těla.

Sluneční polibky
Slunce je velmi kontroverzní téma. O důsledcích nadměrného vystavování se slunci již byla předložena nekonečná varování a všichni víme, jak důležité je nosit krémek s ochranným faktorem každý den. Avšak další stránkou tohoto příběhu, kterou populární média často umlčí, je také potřeba slunečních paprsků pro syntézu vitamínu D. Paprsky slunce dělíme do tří hlavních kategorií, a to do UVA, UVB a UVC. UVA paprsky jsou nejdelší a UVC paprsky nejkratší. Zatímco UVC zřídka dosáhne na Zemi a UVB je bohaté na přirozené sluneční světlo, mnoho UVA paprsků je vyzařováno ze solárií. UVB paprsky mohou proniknout pouze do dolní epidermy, způsobit poškození bazální vrstvy kůže a tím podpořit tvorbu vrásek. Zákeřnější UVA paprsky mohou proniknout hlouběji do pokožky a způsobit její brzké ochabnutí. Není pochyb, že nadměrné slunění může vést k úpalu, ale pro zdravou pokožku a pro syntézu vitamínu D potřebujeme také rozumný časový horizont pobytu na slunci.
Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- 5 Important Reasons to Wear Sunscreen Daily
- Smoking and its effects on the skin
- Foods To Eat for Healthier Skin
 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se