ALOE VERA

Rostlinku jménem aloe vera asi není třeba nijak zvlášť představovat, zná ji snad každý. Tato rostlina je známá zejména díky svým skvělým účinkům na zdraví a krásu. I proto se aloe vera používá jako přísada do množství kosmetických přípravků, zejména k péči o pleť. Pojďme se na tento úžasný poklad z přírody podívat o něco blíž.

ALOE VERA – co to je?

Tato jedinečná rostlina patří do velké rodiny rostlin – sukulenty. Aloe vera dokáže žít bez vody stejně jako kaktusy. Existuje až 511 druhů Aloe, ale jen čtyři z nich mají léčebnou hodnotu. Je to rostlina, kterou zná lidstvo již několik tisíciletí. Blahodárné léčivé účinky aloe vera využívala již krásná Kleopatra. Aloe vera jí pomáhalo pěstovat krásu a udržovat svěží a vitální tělo.

ALOE VERA – jaké je její tajemství?

Aloe vera je zdrojem širokého spektra vitálně důležitých elementů, jakými jsou vitamíny (A, B1, B2, B6, B12, C, E), minerály (vápník, fosfor, draslík, sodík, chlór, ale také mangan, měď, zinek či chrom ), aminokyseliny (aloe vera obsahuje až osm esenciálních aminokyselin) a dokonce i enzymy. Proteiny jsou jednoduché bílkoviny nezbytné pro všechny živé bytosti; protože jsou potřebné při tvorbě tkání a energie. Aminokyseliny jsou stavební složky bílkovin. Mastné kyseliny působí jako silná protizánětlivá činidla a jsou to cholesterol, campestorol a D-sitosterol. Obsahuje také saponiny, které jsou čistící a antiseptické látky. Antrachinony mají analgetické, antibakteriální a protiplísňové účinky.
 

LÉČIVÁ SÍLA ALOE VERA

Aloe má mnoho léčivých účinků. Detoxikuje organismus, váže na sebe škodlivé látky, pomáhá odstranit problémy s trávením, aktivuje enzymy na trávení, podporuje střevní mikroflóru, hojí stěny sliznic. Harmonizuje metabolické funkce - látkovou výměnu. Působí na snížení hladiny cukru v krev. Stimuluje imunitní systém. Působí jako silný nitrobuněčný antioxidant.

Pomáhá při rekonvalescenci a regeneraci buněk. Příznivě ovlivňuje zánětlivé chorobyjako například revmatoidní artritida, zánět střev a podobně. Pomáhá při psycho-neurologických chorobách, kterými jsou migrény či bolesti hlavy. Bojuje proti syndromu chronické únavy, bakteriím, virům a plísním. Léčí hemoroidy, vředy, výrony. Hojí rány, popáleniny, pořezání, štípnutí, alergie, vyrážky, akné, ekzémy, zanícenou kůže, lupy, kuří oka, opary, hydratuje a omlazuje pleť. Aloe vera šťáva a aloe vera gel přinášejí ozdravení zvenčí i zevnitř organismu. V současnosti se z rostliny aloe vera vyrábějí různé aloe vera produkty, které mají adaptogenní vlastnosti – tělo využívá právě ty látky, které potřebuje. Jsou jimi: aloe vera šťáva, aloe vera gel, aloe vera tablety, aloe vera kosmetika.
 

ALOE VERA V KOSMETICE

- Aloe v boji proti stárnutí
Aloe vera obsahuje velké množství antioxidantů, což jsou látky, které pomáhají „vychytávat“ volné radikály a tím mimo jiné přispívají k udržování zdravého a mladistvého vzhledu pokožky. Jinými slovy, aloe vera je elixírem mládí. Podporuje také tvorbu kolegenu a elastinu a vyživuje a hydratuje pokožku, takže proces stárnutí se oddaluje, bývá proto častou součástí různých anti-age kosmetických výrobků.

- Proti vyrážkám
Pokud vás trápí nepěkné vyrážky, i zde může pomoci aloe vera. Rostlina má protizánětlivé účinky a tolerují ji všechny typy pleti, včetně citlivé. Dokáže si tedy poradit s různými kožními problémy, jako jsou akné a všelijaké vyrážky. Při boji s vyrážkami je ale třeba pravidelnost, protože je to běh na dlouhé tratě.

- I na ekzémy
Aloe vera mohou používat i lidé trpící ekzémy, psoriázou či lupénkou. Na tohle všechno má aloe vera účinné látky, ze kterých může pokožka vytěžit to, co potřebuje v boji s těmito nepříjemnostmi.

- Na rány
Drobné popáleniny nebo spálená pokožka od slunce, drobné řezné ranky a odřeniny, to vše si můžete ošetřit gelem z aloe vera. Díky obsahu účinných látek se tato poranění rychleji a krásněji zahojí a stanou se pro vás také méně bolestivými. Také se aloe vera používá i na bodnutí různým hmyzem, stačí si čerstvou šťávou potřít bolavé místo a úleva se dostaví okamžitě.

ÚČINKY ALOE VERA NA CELKOVÉ ZDRAVÍ


Je dobře známo, že naše pleť odráží i celkový stav našeho zdraví a to, co jíme a jak žijeme, se odráží na kvalitě pokožky. Proto se při problémech s pletí (například při akné) doporučuje nejen vnější používání rostlinky aloe vera, ale také vnitřní užívání. K dispozici jsou různé šťávy, pilulky či jiné preparáty, ze kterých si lze vybírat. Samozřejmě je třeba dbát na kvalitu a investovat raději do ověřených výrobků.

Aloe vera má detoxikační účinek, zbavuje tělo odpadních látek a takové pročištění organismu se projeví i navenek krásnější zdravější pokožkou, lepší kvalitou vlasů i nehtů a celkově lepšího pocitu nabyté energie.

Aloe vera si můžete koupit ve formě různých kosmetických výrobků – krémy, pleťová mléka, čistící vody či různá séra a podobně. Proč si ale doma nevypěstovat i svou vlastní rostlinku? Není to nijak namáhavé a první pomoc v podobě přírodního extraktu z této rostliny budete mít stále po ruce.
Jak používat Aloe Vera

Slupka listů má hořkou chuť. Při kontaktu s pokožkou může působit dráždivě a nedoporučuje se ani pro normální vnitřní používání. V medicíně se využívá jako projímadlo častěji v západní Evropě, zatímco ve střední Evropě se upřednostňuje Aloa ozbrojená. Z důvodu, že může způsobovat silné křeče v trávicím traktu, od jeho laického užívání se ustoupilo. U nápojů s obsahem aloy, které by měly být zbaveny průjmově působících antranoidů. Účinek, jako posílení celého organismu při požití aloy je však sporné a dosud nebyl potvrzen vědecky.
Gel Aloe vera je znám všude a lze jej označit za moderní drogu. Využívá se v přípravcích pro péči o pokožku se zvlhčujícími, hojivými a protizánětlivými účinky, které navíc ničí choroboplodné zárodky a utlumují bolest.



BONUS: DOMÁCÍ RECEPTY S ALOE VERA


Pleťové tonikum

Stačí uříznout celý list, umýt a zbavit ho píchláčů a slupky. Dužinu nasekat na jemno nebo rozmixovat a následně přecedit. Šťáva se následně může použít k tonizaci pleti.

Obklad z aloe vera

Dává se na opary, akné, popáleniny, bodnutí hmyzem. Stačí uříznout celý list, umýt a zbavit ho píchláčů a slupky. Vždy po několika hodinách přiložíme list na postižené místo. Pokaždé odkrojíme konec listu, abychom získali čerstvou šťávu. Díky těmto obkladům opary méně bolí a hlavně se rychleji hojí.

Gelová maska na suché a lámavé vlasy

Množství gelu závisí na délce a hustotě vlasů. Pro střední délku vlasů si připravíme 100 ml – 200 ml gelu. Nakrájený gel z listů rozmixujeme a vetřeme do vlasů. Zabalíme do igelitu a ručníku. Gel necháme asi půl hodiny působit a poté opláchneme. Vlasy se po aplikacích jeví pevnějšími a ustupují i lupy.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Aloe vera: the miracle plant its medicinal and traditional uses in India
- Aloe vera: The succulent with skin soothing cell protecting properties
- Cosmetic use of Aloe vera-a review

 

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se