ZÁZRAK JMÉNEM KOLAGEN

ZÁZRAK JMÉNEM KOLAGEN - CO TO VLASTNĚ JE?

Kolagen je namodralá, extracelulární, ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základní stavební hmotou pojivových a vazivových tkání. Tvoří 25 – 30 % všech proteinů v těle savců, tzn. asi 5% jeho celkové hmotnosti a je složkou mezibuněčné hmoty v podobě kolagenových vláken. V kůži však představuje až téměř 70% bílkovin, iz tohoto důvodu má nepostradatelný význam pro její vzhled, charakter a zdravé fungování.


JAKÁ JE ÚLOHA KOLAGENU

V současnosti známe nejméně 27 rozdílných typů kolagenů, označují se I – XXVII. Kolagenová vlákna jsou mimořádně pevná a ohebná, avšak ne pružná. V papilární vrstvě jsou řidší, v retikulární jsou hustší a neuspořádané.

Výchozí je vláknitá hmota jménem tropokolagen, kterou produkují fibroblasty. Po vypuzení z fibroblastů polymeruje a formuje bělavou trojzávitovku. Tvoří ji tři spirálovitě stočené řetězce s přibližně stovkou aminokyselin. V mladém věku jsou vlákna kolagenu uspořádána síťovitě a v blízkosti pokožky jsou tenoučká a orientovaná kolmo k jejímu povrchu. Kotevní vlákna, která dosahují až bazální membránu, zabezpečují pevné spojení škáry s pokožkou. V hlubších vrstvách škáry jsou vlákna silnější a jeho pletence jsou uloženy ve směru mechanického namáhání kůže.

 
Od svého vzniku prochází kolagen nezvratnými formami stárnutí, až se nakonec za několik měsíců rozpadne na své stavební složky. Mladé formy kolagenu jsou schopny zadržovat ve své trojzávitovce potřebnou vlhkost. Takovým způsobem je schopen zabránit vysušování kůže a spolu s kyselinou hyaluronovou tvoří vodou napitou podložku pro pokožku. Čím je však kolagenová trojzávitovka starší, tím vlákna více tuhnou, spojují se a vážou vodu stále slaběji. Nejstarší kolagen má formu ztuhlého gelu a při pokojové teplotě lidského těla už vodu není schopen vázat. Aktivní kolagen se stává pasivním. Úbytek aktivního kolagenu je jednou z příčin tuhnutí škáry, ztráty její vláčnosti a následně i vzniku vrásek.
 

PROČ JE POTŘEBNÉ KOLAGEN DOPLŇOVAT ZVENKU A JAK NA TO SKUTEČNĚ EFEKTIVNĚ

V naší kůži jsou v každém okamžiku přítomny všechny formy kolagenu. V mladším věku v důsledku vysoké aktivity fibroblastů je produkce mladého kolagenu rychlá. S přibývajícím věkem, zejména po třicítce, se však tvorba kolagenu zpomaluje a odbourávání kolagenu zrychluje. Špatnou zprávou je, že u žen mnohem rychleji než u mužů. Kromě toho v organismu stoupá množství enzymu kolagenáza, což podporuje i škodlivý mikroorganismus Clostridium prefringens. Kolagenáza rozrušuje kolagen, kterého je ve stárnoucí kůži už tak nedostatek. Jelikož kolagen nelze vstřebat přes kůži, užívají lidé výživové doplňky, díky nimž navýší hladiny kolagenu v těle.

Kolagenové doplňky jsou pro kůži skutečně přínosné, neboť pomáhají při redukci vrásek a jemných linií. Dokáží pokožku napnout a zaoblit. Existují však také potraviny, které přirozeně navyšují tvorbu kolagenu. Dieta pro rozzářenou pokožku by měla obsahovat zelí, protože je jednou z nejznámějších potravin, která obsahuje látky pro produkci kolagenu. Přítomnost antioxidantů a fytoživin jako je lutein, thiokyanáty, zeaxanthin, izothiokyanáty a sulforafan, zlepšují hydrataci a pružnost pokožky.

Dále bychom měli zařadit do jídelníčku sójové produkty jako je sójové mléko a sýr, jelikož přítomnost genisteinu, přirozeného rostlinného hormonu, v sóji zlepšuje tvorbu kolagenu. Přítomnost antioxidantů v sóji také není k zahození, působí při péči o pleť jako zázrak.

Červené ovoce jako jablka, pomeranče, třešně, jahody a červená zelenina jako řepa, červená paprika, červené brambory fungují jako anti-aging potraviny. Přítomnost antioxidantu lykopen v červeném ovoci a zelenině zvyšuje tvorbu kolagenu.

Pokud chceme mít zdravou pokožku, vsaďme na fazole. Obsahuje kyselinu hyaluronovou. Tato látka zlepšuje hydrataci kůže, udržuje pokožku vlhkou a hladkou, zvyšuje pružnost pokožky, zlepšuje syntézu kolagenu, pomáhá při zdravém růstu kožních buněk, podporuje stabilní tón pleti a zdravé klouby. Je jednou z nejdůležitějších složek, které hrají důležitou roli v buněčné proliferaci a migraci.

Mrkev je bohatá na vitamin A, který pomáhá zvýšit tvorbu kolagenu a zpomaluje rozpad jak kolagenu, tak elastinu. Vitamin A zpevňuje a stimuluje dermu, napomáhá také zlepšit průtok krve k povrchu kůže.

 
Čtvrť sklenice vlašských ořechů obsahuje přibližně 2,7 gramů a čtvrt sklenice lněných semínek obsahuje 6,3 gramů omega-3-mastných kyselin. Omega-3-mastné kyseliny patří mezi esenciální mastné kyseliny a pro zdraví jsou nesmírně důležité, ale jejich jediným zdrojem je naše strava, protože tělo si je samo nedokáže vytvořit. Tipy pro krásnou pokožku by měly zahrnovat potraviny bohaté na omega-3-mastné kyseliny, které zvyšují tvorbu kolagenu a snižují riziko rakoviny kůže.

Zařazení černých nebo zelených oliv do jídelníčku je jednou z nejlepších věcí, jakou můžeme pro zdravou pokožku udělat. Olivy jsou bohatým zdrojem síry, která podporuje tvorbu kolagenu.


Přítomnost vitamínu C v citronech a pomerančích také pomáhá zvýšit tvorbu kolagenu. Mezi ovoce, které prospívá zdravé pokožce a které obsahuje vitamín C, patří jahody, ananas, pomeranče a papája.
 
Avokádový olej je bohatý na rostlinné steroidy, vitamín E a omega-3-mastné kyseliny, které pomáhají výrazně zredukovat stařecké skvrny.


Přítomnost karnosinu v krůtím mase snižuje tvorbu vrásek na kůži. Karnosin je aminokyselina, kterou si tělo dokáže přirozeně vytvořit a zamezuje stárnutí kůže či tvorbě vrásek. Podporuje pružnost kůže, a to omlazením kožních buněk. Krůta je úžasný zdroj zinku, který redukuje suchou pokožku, záněty na kůži a podporuje růst kožních buněk zvýšením tvorby kolagenu a elastinu.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- The Importance of Collagen for Skin
- An overview of the beneficial effects of hydrolysed collagen as a nutraceutical on skin properties: Scientific background and clinical studies
- Top 6 Benefits of Taking Collagen Supplements
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se