NEBEZPEČNÉ LÁTKY V KOSMETICE

NEBEZPEČNÉ LÁTKY V KOSMETICE

V předchozích článcích jsme se podívali blíže na různé skupiny nebezpečných látek, které se v komerční kosmetice běžně nacházejí. Jejich vliv na lidské zdraví rozhodně není zanedbatelný. Tyto synteticky vytvořené přísady mohou plnit své funkce na 100%, avšak zároveň mohou také způsobovat podráždění, vysušení, narušení či alergické reakce pokožky. V závažnějších případech mohou působit karcinogenně či ovlivňovat hormonální rovnováhu. Takových látek je však v kosmetice podstatně více. Dalo by se říci, že je jich plná...


PŘEHLED ČASTO VYUŽÍVANÝCH NEBEZPEČNÝCH SLOŽEK KOSMETICKÝCH PŘÍPRAVKŮ


Butyl acetát je rozpouštědlo v lacích, zabraňuje třepení. Opakované vystavování způsobuje vysušování a popraskání kůže, výpary způsobují ospalost a závratě, je to hořlavina.

Butylated hydroxytoluune (BHT) a Butylated Hydroxyanisole (BHA) jsou konzervanty. BHA se používá v kosmetickém průmyslu jako konzervační přísada. Je to umělý antioxidant. Často se používá také v průmyslových krmivech pro domácí zvířátka. Jedná se o silně karcinogenní látku. Kromě rakoviny způsobuje endokrinní poruchy, alergie, neplodnost, buněčné změny. Někdy se opravdu vyplatí koupit produkt, který nemá dlouhou trvanlivost, zato je mnohem bezpečnější. Podobným konzervantem je i BHT, často používaný v antiperspirantech, v pomádách či lescích na rty. Je méně nebezpečný. Způsobuje zejména alergie.


PEG znamená polyethylen glykolu a je rozpouštědlo. Je povrchový, emulzační, čistící prostředek, slouží ke zvýšení působení prostředku. Vyskytuje se v přípravcích jako šampony, deodoranty, rtěnky, oleje, krémy, pleťové vody, vlhčené kapesníky, zubní pasty, kondicionéry, pleťové masky, pěny na holení, dekorativní kosmetika. Nejnebezpečnější je v podobě PEG-8 a PEG-4 laurát/laurate jako polyethylenglykol ester kyseliny laurové, kdy může způsobovat alergie, orgánovou systémovou toxicitu, neplodnost. Nejčastěji se vyskytuje v podobě PEG-100 a PEG-40 stearát, jako ester kyseliny stearátové, kdy může způsobovat rakovinu, vývojové, reprodukční poruchy, oslabit funkčnost orgánů, podráždit oči, kůži, jazyk.
 
Aminy naleznete na etiketě jako MEA, DEA, TEA (the "-amines") - Cocamide DEA, Cocamide MEA, DEA-Cetyl fosfát, DEA Oleth-3 fosfát, Lauramide DEA, Linoleamide MEA, Myristamide DEA, Oleamide DEA, Stearamide MEA, TEA-Lauryl Sulfate, Triethanolamin. Monoethanolamin (MEA), diethanolamin (DEA) a trietanolamin (TEA) se v kosmetice používají jako emulgátory a srážedla. Kontrolují pH v roztocích a umožňují sloučení složek na bázi vody a oleje.

Rovněž se využívají i jako složky zabraňující pěnění. V roce 1999 byla publikována studie Národního toxikologického Programu (NTP), poukazující na možné propojení diethanolaminu (DEA) a jeho přidružených složek s rakovinou. Tento výzkum stále probíhá a zatím nebyly vypracovány žádné závěry. Znepokojující je zejména podezření na reakce aminů s dalšími složkami jako jsou formaldehyd a jiné, které mohou vytvářet sloučeniny nitrozoaminů, které jsou známé jako karcinogeny. Používání DEA aminu v kosmetických přípravcích a v přípravcích osobní potřeby je v zemích EU zakázáno.
 

Ethyl acetát je rozpouštědlo. Používá se v lacích na nehty, řasenkách, na bělení zubů, parfémech. Je to pravděpodobný neurotoxin, látka toxická pro nervový systém, také je možný karcinogen, vysoce hořlavá látka.

Diazolidinyl urea a imidazolidinyl urea jsou nejpoužívanějšími konzervačními látkami po parabenech. Je známo, že jsou primární příčinou kontaktní dermatitidy (Americká dermatologickáakademie). Dvě obchodní jména těchto chemikálií jsou: Germall II a Germall 115. Žádná z těchto chemikálií nemá dobré protiplísňové účinky, proto musí být kombinovány s dalšími konzervačními látkami. Germall 115 uvolňuje formaldehyd při teplotách nad 10 stupňů. Tyto chemikálie jsou toxické.


Hydrochinon se od roku 1961 používal k bělení pigmentových melaninových skvrn. Až donedávna bylo použití hydrochinonu považováno za bezpečné a zároveň nejefektivnější zesvětlení kůže. Odstraňovala se s ním hyperpigmentace, pigmentové a stařecké skvrny, melasma a podobně. Dnes ale nové výzkumy poukazují na toxicitu a karcenogenitu hydrochinonu, proto je jeho použití v některých státech zakázáno, včetně členských států Evropské unie. V USA tato látka zakázána není. Toxický je pro imunitní a dýchací systém, pokusy na zvířatech dokazují endokrinní poškození.

Iodopropynyl butylcarbamate se používá jako konzervační prostředek v mnoha kosmetických prostředcích a prostředcích osobní péče. Je zakázán v Japonsku. Je to toxin nebezpečný pro játra.

V rtěnkách se může nacházet několik nebezpečných látek. Zdravotní potíže mohou způsobovat těžké kovy jako kadmium a chrom, nacházející se v rtěnkách. Mohou způsobovat záněty kůže nebo poškození ledvin při dlouhodobém používání výrobků s jejich obsahem. Pokožku může dráždit i metyakrylát, který udržuje barvu na rtech. Některé výzkumy zase spojují používání rtěnky s rozvojem chronické a těžké artritidy nebo nemoci zvané systémový lupus. Ten ovlivňuje stav pokožky, kloubů a vnitřních orgánů včetně ledvin. Čím déle žena rtěnka používá, tím je riziko vzniku těchto zdravotních potíží větší.

Rtěnky s obsahem olova zase způsobují pomalou otravu. Olovo se hromadí v těle a časem může vyvolat poškození mozku a nervového systému. Obzvláště zranitelné jsou těhotné a kojící matky, neboť olovo se dostává přes placentu nebo mateřské mléko do krve dítěte. Olovo obsahují zejména rtěnky, ve kterých výrobce avizuje obsah minerálních látek. Poměr olova k ostatním látkám v kosmetice se liší podle barevných pigmentů. Pravidlem bývá, že čím je odstín intenzivnější, tím je hladina olova vyšší. Lepší pro zdraví je tedy používat světlejší až průsvitné odstíny.

Methylisothiazolinone (MIT) je konzervační složka, která se začala používat v americké kosmetice zhruba před 10 lety spolu s methylchloroisothiazolinone (MCI). Po parabenech jsou v současnosti tyto složky jedny z nejrozšířenějších než konzervanty (často se uvádějí pod názvem Kathon CG). Nacházejí se nejen ve smývatelných produktech ale také čistících prostředcích pro domácnost. Krátce po jejich uvedení na trh s kosmetikou se objevila studie, která poukázala na spojitost těchto dvou složek s mutací genů u živočichů. Další studie potvrdily MIT jako silný alergen.

 

 
Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Top 15 Toxic Ingredients to Avoid in Cosmetics
- 18 Ingredients a Clean Cosmetic Chemist Would Avoid
- How to Steer Clear of Toxic Makeup Ingredients
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se