Jak správně (ne)kombinovat kosmetické složky

Jak správně (ne)kombinovat kosmetické složky

V předchozím článku jsme se dozvěděli, které kosmetické složky rozhodně stojí za vyzkoušení. Nad výběrem své kosmetiky bychom měli ale přemýšlet ještě o trošku víc.

Není to jen o tom, která složka je super účinná. Kosmetické produkty bychom měli umět také správně kombinovat. Podívejme se společně na své poličky s kosmetickými přípravky. Někteří z nás najdou dokonale sladěnou kolekci toneru, odličovacího mléka, čistícího gelu, peelingu, masky, krému a séra z jedné kolekce. Jiní zase najdou pestrý miš-maš přípravků různých značek či kolekcí. Určitě na tom není nic špatného, ale nevhodně kombinované kosmetické přípravky někdy mohou nadělat více škody než užitku. Ti z Vás, kteří mají všechny přípravky z jedné kolekce, se nemusí ničeho bát. Specialisté a výrobci kosmetiky na vhodné kombinace účinných látek mysleli za Vás, a tak máte o starost méně. Máte ve své koupelně zmiňovaný miš maš? Přečtěte si pozorně etikety. Pokud jste na etiketách či v seznamu ingrediencí našli retinol, kyselinu glykolovou, salycilovou, mléčnou, mandlovou nebo vitamín C, zbystřete pozornost. Právě ty jsou výbornými kosmetickými složkami, které však v určitých kombinacích ztrácejí své schopnosti.

Představujeme Vám retinol

Že vám slovo retinol nic neříká? Určitě jste už slyšeli o vitamínu A. Tento úžasný vitamín má mnoho derivátů, kterým spolu říkáme retinoidy. Jeden z nich je právě retinol.

Retinol aktuálně zažívá v kosmetickém průmyslu velkou slávu a my se nemůžeme divit. Tento derivát vitamínu A je vynikajícím bojovníkem proti stárnutí pleti a tvorbě nových vrásek. Kromě toho účinně minimalizuje výskyt již vzniklých jemných vrásek. Retinol dokáže pleť jemně exfoliovat, čímž přispívá k dosažení rozjasněné, obnovené a hebké pleti. Napomáhá regulovat tvorbu kožního mazu, předchází ucpávání pórů, a právě proto se skvěle hodí také na mastnou, smíšenou nebo aknózní pleť.

Jeho používání vede k regulaci tvorby neestetických černých teček a vyrážek. Retinol si dokáže poradit také s tmavými skvrnami způsobenými slunečním zářením, jizvami po akné, hyperpigmentací a celkovým sjednocením tónu pleti. Stojí za vyzkoušení, že? Rozhodnete-li se sáhnout po přípravku, který obsahuje retinol, měli byste vědět, že by se neměl kombinovat s některými látkami.

 
Nekombinujte ho s alfa a beta hydroxykyselinami (AHA a BHA)
Nebojte se slova „kyselina“, hydroxykyseliny jsou výbornými pomocníky v pleťové péči. Hydroxykyselinyjsou organické kyseliny, které se mohou nacházet v přírodních zdrojích jako je ovoce, nebo mohou být vyrobeny synteticky. Běžně je najdeme v přípravcích pleťové péče. Alfa (AHA) a beta (BHA) hydroxykyseliny mají na pleť výborné účinky. Rozdíl mezi alfa a beta hydroxykyselinami je v tom, že AHA jsou rozpustné ve vodě, zatímco BHA jsou rozpustné v tucích.

V kosmetických přípravcích můžeme nalézt různé typy těchto kyselin:

AHA:

kyselina glykolová (Glycolic Acid) - Jedna z nejpoužívanějších AHA kyselin. Je derivována z cukrové třtiny. Její výhodou jsou malé molekuly, které dokážou pronikat hlouběji do vrstev pokožky a regulovat obnovu buněk. Výsledkem je jasnější a zdravější pleť. V přípravcích se obvykle používá v koncentraci 5% a často je kombinována s kyselinou mléčnou.

kyselina mléčná (Lactic Acid) - Tato kyselina se derivuje z mléka. Stejně jako kyselina glykolová je výborným exfoliantem. Pracuje ve vyšších vrstvách pokožky ak pleti je velmi delikátní. V kosmetických přípravcích by se měla vyskytovat v koncentraci 2%.

kyselina citrónová (Citric Acid) - Kyselina citrónová dokáže také odstraňovat odumřelé kožní buňky. V kosmetických přípravcích má také roli antioxidantu a regulátoru hladiny pH. Tato AHA kyselina se derivuje z citrusových plodů.

kyselina mandlová (Mandelic Acid) - Ze zmíněných kyselin má největší molekuly. To znamená, že neproniká hluboko do pleti, a tak je také nejméně používanou z AHA kyselin. Díky větším molekulám a jejímu působení je nejvhodnější pro citlivou pleť.

kyselina jablečná (Malic Acid) - Další výborná složka s exfoliačními účinky. Derivuje se z jablek. Má větší molekuly, a proto dokáže exfoliovat jen na nejsvrchnější vrstvě pleti.
 

BHA

kyselina salicylová (Salicylic Acid) - Je výborným pomocníkem v boji proti akné. Když se póry zanesou odumřelými kožními buňkami a olejem, často se na pleti objeví černé tečky nebo pupínky. Kyselina salicylová proniká do pokožky a snaží se rozpustit odumřelé kožní buňky, které ucpávají póry, tedy pomáhá předcházet vzniku černých teček, pupínků a akné.

Výhodou AHA a BHA kyselin je jejich schopnost odstraňovat odumřelé kožní buňky z povrchu pokožky, dále pomáhají čistit zanesené póry a stimulují tvorbu nových kožních buněk. Právě proto je nejčastěji najdeme ve složení pleťových tonerů, čistících přípravků a peelingů. Výsledkem těchto vlastností je heboučká, mladistvá a rozjasněná pokožka. I když mají podobné účinky jako zmiňovaný retinol, jejich kombinace pro pleť není prospěšná. Proč tomu tak je?

Obě tyto kosmetické složky mají exfoliační účinek. Je sice pravda, že retinol není tak silný exfoliant jako hydroxykyseliny, ale každopádně obě složky pomáhají odstraňovat odumřelé kožní buňky na povrchu pokožky. Jejich kombinace tedy může vést k nadměrnému vysušování, podráždění a ztrátě vlhkosti pokožky. Tyto látky proto raději použijte spolu s glycerinem nebo kyselinou hyaluronovou, které mají výborné hydratační vlastnosti a pomohou předejít ztrátě vlhkosti pleti.

Retinol si nerozumí ani s vitamínem C

Dáte si i Vy každé ráno jedno Céčko pro podporu imunity? Vitamin C je výborný antioxidant, který má na pleť výborné účinky. Chrání před poškozením volnými radikály, upravuje tonus pleti, rozjasňuje ji a podporuje produkci kolagenu. Proto se výborně hodí pro zralou pleť, která věkem ztrácí schopnost přirozeně produkovat kolagen. Nicméně, kombinací vitamínu C s retinolem o tyto úžasné účinky můžete snadno přijít. Klíčovým faktorem v tomto případě je rozdílná hladina pH těchto látek, která je zodpovědná za to, že tyto látky navzájem neutralizují své účinky. Co je výsledkem? Pravděpodobně na svou pleť aplikujete dvě úžasné složky, ale ty nejsou schopny pleti pomoci a správně účinkovat. Rozhodně přípravky s jejich obsahem nevyhazujte do koše! Stačí, když jejich používání oddělíte a použijete je samostatně. Retinol napomáhá tvorbě kolagenu a výborně regeneruje pleť, proto si jeho aplikaci odložte na večer. Vitamin C si výborně rozumí s fotoprotektivními přípravky a posiluje jejich ochranné vlastnosti, a tak na jeho aplikaci nezapomeňte vymezit prostor v rámci ranního pleťového rituálu.


Vraťme se na chvilku k hydroxykyselinám

Už jsme se dozvěděli, jaké účinky mají hydroxykyseliny a vitamín C. Sice jsou jejich účinky lákavé, ale zase a znovu bychom měli být pozornější při jejich používání. Vitamin C je mírně nestabilní látka, kterou může negativně ovlivnit několik faktorů - například světlo, teplota nebo hladina pH. Kyselé prostředí, které na pleti zanechávají přípravky s obsahem AHA a BHA, může ovlivnit i pH vitamínu C. V lepším případě se stane vitamín C neúčinnou látkou, která pleti nebude moci předvést své kouzlo. V horším případě může dojít k vysoušení, zarudnutí a nepříjemnému podráždění pleti. To přece nechceme, že?

Pokud si tedy sami nechcete vytvořit kožní vyrážky, podráždění či ztrátu vlhkosti pleti, raději se vyhněte výše zmíněným kombinacím aktivních látek. Rozhodně tím nemáme na mysli, abyste přípravky s těmito látkami přestali používat. Tyto vitamíny a kyseliny přece přinášejí naší pleti mnoho úžasných benefitů! Jednoduše buďme při jejich aplikaci opatrní a přenechme každé složce svých 15 minut slávy, aby mohla naší pleti dopřát to nejlepší sama o sobě.

 

 
Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Common Active Ingredients
- How does Retinol Work?
- Why is Topical Vitamin C Important for Skin Health?
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se