PŘÍRODNÍ vs. ORGANICKÁ A BIOKOSMETIKA

PŘÍRODNÍ vs. ORGANICKÁ A BIOKOSMETIKA - V ČEM JE ROZDÍL?

Kůže je největší orgán našeho těla. O to důležitější je adekvátní péče a výživa pokožky. I naše pleť má své specifické potřeby a vlastnosti, a proto bychom se o ni měli starat kvalitní kosmetikou. Kvalitní kosmetika ji vyživí a doplní všechny látky, které potřebuje pro zdravý vzhled. Běžné produkty nebo jinak nazvané komerční výrobky či komerční kosmetika často obsahují syntetické látky, které mohou tělo, pleť a pokožku, ale i vlasy zatěžovat. Mezi jinými například ropa, parabeny, silikony, chemické UV-filtry, mikroplasty či syntetické vůně. To vše může váš obličej a pokožku těla iritovat či v ní dokonce vyvolat alergickou reakci. Je známo, že pokožka dokáže absorbovat až 60% ingrediencí z produktů, které na ni aplikujeme a z tohoto důvodu dejme sbohem kosmetice, která je vyrobena z ropy a obsahuje velké množství škodlivých látek či syntetických přísad.

Věděli jste, že přírodní a bio kosmetika nemusí být vždy totéž?

Kvalitní přírodní kosmetika vaší pleti dodá zdraví a vitalitu – to vše díky kvalitním složkám rostlinného původu. Označení přírodní kosmetika však mohou nést také produkty, které obsahují už jen 1% přírodních složek. Právě takové produkty jsou často představeny pod komerčními značkami jako „nové, přírodní řady“. BIO kosmetika má přísnější kritéria, než přírodní kosmetika. BIO kosmetika je vyrobena z přírodních produktů v BIO kvalitě. Podobně jako u přírodní kosmetice v jejím složení nenajdete chemické ani syntetické přísady. A podobně jako u přírodní kosmetice, i zde je důležité, jaké % BIO ingrediencí se ve výrobku nachází. Přečtěte si, v čem spočívá rozdíl mezi přírodními kosmetickými výrobky a organickými kosmetickými produkty.
 
Přírodní kosmetika – opravdová seriózní přírodní kosmetika obsahuje suroviny výlučně přírodního rostlinného a minerálního (např. hlíny v pleťových maskách) původu: rostlinné výtažky, oleje a esence, bez přidaných syntetických chemických látek, bez parabenů, látek ropného původu... (viz dále) . Čistě přírodní suroviny jsou jemné a ohleduplné k pokožce a šetří životní prostředí.

Organická kosmetika – nebo i bio kosmetika kromě toho, že je kosmetikou také skutečně přírodní, musí splňovat určité přísné podmínky, podle kterých je certifikována. Zde jsou již navíc sledovány naprosto všechny faktory, které s rostlinou/surovinou souvisí - způsob pěstování, samotná půda, sklizeň, uskladnění, zpracování, výroba bio produktu, obaly... Jednoduše soubor velmi přísných pravidel a kontroly. Mnoho zemí má své nezávislé organizace, které stanovují a kontrolují kritéria pro udělení certifikátu označujícím bio produkt, proto vám nabízíme shrnutí pravidel, která platí pro organickou/bio kosmetiku obecně.

1. Suroviny jsou pěstovány organickým, ekologickým způsobem (bez použití umělých hnojiv, pesticidů, herbicidů, hormonů, antibiotik a jiných toxických látek).

2. Organický původ se týká rostlinných přísad, ale také vody, či vedlejších živočišných produktů (med) v obsahu produktu. Také půda, kde se pěstují rostliny musí být vyčištěna od chemických přísad.

3. Zákaz používání syntetických látek, látek ropného původu, geneticky modifikovaných surovin, syntetických barviv a parfemací – viz níže.

4. Zpracování surovin probíhá ohleduplně k ekosystému a lidskému zdraví

5. Přípravky nesmí být testovány na zvířatech
6. Obaly jsou recyklovatelné a biologicky odbouratelné
7. Přírodní a bio ingredience v konkrétním výrobku musí být zastoupeny v konkrétním procentním množství.


Poznámka: není třeba zapomínat, že některé rostlinky se sklízejí ve volné přírodě, a jako takové nesplňují podmínku o organickém pěstování a nemohou být proto certifikovány. Stále jsou však 100% přírodní, čisté as ohromnými terapeutickými vlastnostmi a silou a jsou neobyčejně vzácné svým původem.
 

Jaký je rozdíl mezi přírodní a vegan kosmetikou?


Vegan kosmetika - šetří nejen životy zvířat. Vegan kosmetika je kosmetika, jejíž složky ani finální podoba nebyly testovány na zvířatech a neobsahuje žádné živočišné látky. Šetří zemi, půdu a vodu, která by jinak byla vystavena stádům zvířat. Vegan znamená být šetrný k sobě, ostatním, zvířatům, k Zemi. Vegan kosmetika nesmí např. obsahovat ani včelí vosk a med, což může být sporné, protože jde o druhotné živočišné ingredience a jejich získávání nijak neškodí původcům-živočichům. Pozor však, milý spotřebitel, tato kosmetika bohužel může obsahovat chemii a syntetické nebo nebezpečné látky. Nezaměňujme tedy přírodní a bio kosmetiku za vegan a nepovažujme výrobky vegan kosmetiky, byť certifikované, za produkty automaticky přírodní. Množství komerčních kosmetických produktů je vegan a přitom, když se podíváme na složení, z přírodních surovin bychom zde sotva cosi našli.

Proč používat přírodní nebo vegan kosmetiku?

Proč udělat změnu k lepšímu pro naše tělo a dbát při výběru kosmetických přípravků pro složení daných produktů?

- neboť naše pokožka a tělo bio kosmetiku mají rádi
- neboť její složení je pro naše tělo přirozené
- neboť bio kosmetika neohrožuje naše dlouhodobé zdraví ani prostředí kolem nás
- dáváme pozor na to, co jíme - nanést něco na pokožku znamená pro náš organismus totéž...
- Organická/Bio kosmetika je přírodní, ale přírodní nemusí být organická.
- Organická kosmetika – bio kosmetika není agresivní, a to ani v přeneseném smyslu – nepotlačuje problém, ale snaží se přirozeně obnovit rovnováhu pleti a podpořit její vlastní sílu regenerovat a chránit. Proto vybírejte kosmetiku, která:
- Neobsahuje syntetické a ropné látky.
- Obsahuje cenné a účinné látky přírodního a organického původu.

Množství a kvalita bio složek v obsahu produktu také odlišuje levnou biokosmetiku od vzácnými ingrediencemi naplněné kvalitní, a tedy nákladnější bio kosmetiky/organické kosmetiky.
Dobře vědět

INCI - (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients = Mezinárodní nomenklatura kosmetických přísad), zkratka označuje přesné složení konkrétního výrobku uvedené na jeho obalu. Látky jsou seřazeny podle obsahového zastoupení v daném výrobku od největšího množství po nejmenší (na koci seznamu se často nacházejí esenciální oleje, což je pochopitelné vzhledem k bezpečnému dávkování a ohromné síle EO.)



Kosmetika Soaphoria a její ingredience

Nezáleží nám jen na tom, co děláme. Důležité je také to, jak to děláme. My v Soaphorii jsme se rozhodli dělat věci jinak a od samého začátku se řídíme filozofií, jejímž základem jsou hodnoty, které vyznáváme a zohledňujeme při každém našem kroku. Jednou ze zásad Soaphorie je, že kosmetika by neměla být testována na zvířatech. Jsme hrdí na to, že naše produkty jsou schváleny mezinárodním programem Leaping Bunny, který potvrzuje dodržování všech standardů kosmetiky bez krutosti i nad rámec legislativních požadavků. Všechny naše kosmetické produkty jsou schváleny společností Cruelty Free International a programem Leaping Bunny, mezinárodním zlatým standardem označujícím výrobky bez krutosti.

Přírodní kosmetika Soaphoria je tvořena výhradně z nejkvalitnějších přírodních surovin. Její používání ocení pokožka každého věku a typu. V široké nabídce sortimentu Soaphoria naleznete 100% vegetariánské a 99% veganské kosmetické výrobky, které vlastnoručně vyrábíme přímo na Slovensku. Všechny suroviny odebíráme od poctivých dodavatelů, které si sami ověřujeme a tak máme jistotu nejen o jejich kvalitě, ale také původu a dopadu na životní prostředí.



Organické rostlinné oleje v ekocertifikované kvalitě

Přírodní oleje byly odnepaměti ženami používány k péči o tělo a jeho zkrášlování. Kromě zkrášlování je však cenným olejem také pro naše zdraví. Za studena lisované oleje - se šetrně lisují bez využití vysokých teplot a další nutné rafinace. Jsou to „živé“ potraviny. Obsahují v oleji rozpustné vitamíny, přítomné v původní rostlinné surovině (hlavně vitamín E), cenné nenasycené mastné kyseliny a další živiny. Rafinované oleje – jsou oleje získávané extrakcí při využití vysokých teplot a organických rozpouštědel. Jsou obecně levnější, protože tyto postupy umožňují mnohem vyšší výtěžek. Za vysokých teplot se však znehodnocují a vzniká řada toxických látek. Tyto látky spolu se zbytky rozpouštědla musí být odstraněny. rafinací. Zároveň se však odstraní také mnoho nutričně cenných látek, minerálních a stopových prvků. Takto získaný čistý tuk je bez původní chuti, vůně.

 
Olivový olej

Jedním z nejznámějších a často využívaných přírodních olejů ve službách krásy je jednoznačně olivový olej. Extra panenský za studena lisovaný olivový olej je bohatým zdrojem mnoha cenných látek. Obsahuje zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny (asi 60-80%), vitamíny A, D, E či K. Olivový olej se hodí obzvláště pro suchou a citlivou pleť, osvědčil se ik ošetřování pokožky postižené ekzémem. Kůži krásně promastí, hydratuje a vyživí díky obsahu cenných látek a vitamínů, které jsme zmiňovali výše. Tento olej používaly a stále používají ženy ik udržení elasticity a mladistvého vzhledu pokožku, tudíž je vhodný i pro zralejší pleť se sklonem k tvorbě vrásek. Na pleť si můžete olivový olej nanášet v různé podobě. Některým ženám vyhovuje dokonce i jako jemný odličovač make-upu. Pleť nejen vyčistí, ale také ošetří a vyživí.


Kokosový olej

Tento univerzální prostředek má své využití v kuchyni, při léčbě zdravotních potíží ale také v kosmetice. Díky němu lze zlepšit stav pleti i vlasů. Jelikož jde o olej, dokáže dostatečně vyživit a hydratovat pleť, která je následně hebká. Krásně se vstřebává do pokožky a nezanechává mastný film. Pokud je vaše pokožka sušší nebo citlivá, máte-li potíže s popraskanou kůží, atopickým ekzémem, vyrážkami a alergiemi, pak je pro vás kokosový olej tou správnou volbou. Příjemná kokosová vůně, lesklá a hebká pokožka jsou jedněmi z mnoha výhod jeho použití. Příznivě působí také na ekzémy, keratózu či plísně na nohou. Mnohé ženy si pochvalují, že zabránil vzniku strií během těhotenství či popraskání bradavek v důsledku kojení. Pravidelné používání vám pomůže zbavit se celulitidy, snižuje svědění po štípnutí komárem. Má vysoký obsah antioxidantů, které v podobě vitamínů A, C a E zabraňují stárnutí pokožky.

Sortiment Soaphoria je natolik bohatý, že věříme, že si na našem eshopu vybere opravdu každý. Množství výrobků je nesmírně univerzálních a tak vhodných pro celou rodinu, což opět dokazuje, že přírodní kosmetika je skvělým řešením šetrným ik životnímu prostředí. Designová mýdélka, šlehané tělové krémy či řada dalších specialitek, které v běžné drogerii nenajdete, zase představují také ideální tipy na dárky pro Vaše nejmilejší. Díky kosmetice Soaphoria se tedy nejen postaráte o zdraví své pokožky, pleti či vlasů, ale také radost milované osoby.
Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:

- Natural, vegan, organic, clean: What do these terms really mean?
- Cruelty-Free vs. Vegan vs. Organic vs. Natural Makeup: What is the Difference?
- Vegan, Natural and Organic Cosmetics
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se