Jak pečovat o citlivou dětskou pokožku

Jak pečovat o citlivou dětskou pokožku

Při výběru produktů pro péči o pokožku našich nejmenších se často necháváme zlákat obalem či reklamním spotem s usmívajícím se miminkem, které v nás vzbuzuje důvěru. V tomto případě je ovšem jediné, na čem by nám mělo záležet, složení produktů a jejich vhodnost či nevhodnost pro použití na citlivou dětskou pokožku. Pro každou maminku či tatínka je zdraví a šťastný úsměv jejich dětí přirozeně tím nejdůležitějším. V Soaphorii rozumíme potřebám rodičů a také specifikům citlivé dětské pokožky. Balzámečky pro zdravou pokožku našich ratolestí podrobujeme nejpřísnějším požadavkům, od kontroly nejvyšší kvality surovin až po nezávislé akreditované testování ve Francii.

Věděli jste, že…?

Všechny kosmetické produkty musí splňovat velmi přísná kritéria, která jsou prověřována během nezávislého testování. Teprve poté, co toto testování úspěšně absolvují, mohou být uvedeny na trh.

Zmiňovaná kritéria jsou mnohem přísnější, pokud se jedná o produkty určené pro péči o dětskou pokožku. Ta je totiž úplně jiná než pokožka nás, dospělých. Kromě toho, že je méně odolná a náchylnější k dehydrataci, je také mimořádně citlivá na chemické, fyzikální a mikrobiální podněty. Látky, které s ní přicházejí do styku, se díky její jedinečné skladbě mnohem snáze vstřebávají i do hlubších vrstev, kde se mohou ukládat a časem hromadit. Právě z tohoto důvodu bychom měli skutečně dbát na složení přípravků, se kterými se dostává do kontaktu.
 
Jaká by měla být ideální kosmetika pro děti?

Pokud přemýšlíte, jaké kosmetické produkty jsou pro děti vhodné, soustřeďte se na ty, které jsou pro ně vysloveně určeny. Nespoléhejte se na to, že produkt, který vyhovuje vám či vašim blízkým, je vhodný i pro nejmladšího člena vaší rodiny. U produktů určených pro dětskou pokožku budete mít zároveň jistotu, že prošly specifickým testováním, splňují nejpřísnější požadavky a jsou pro vaše děti naprosto bezpečné*. Při studiu složení se řiďte heslem „méně je více“ a vyhýbejte se komplikovaným názvem složek, za kterými se skrývají sulfáty, silikony, parabeny, ropné deriváty, syntetická barviva či parfemace. Proč by tyto ingredience neměla dětská kosmetika obsahovat? Podívejme se na ně blíže:
 

- Sulfáty – způsobují pěnivost produktů – spolehlivě na sebe vážou nečistoty, avšak jejich čistící a absorbční schopnosti jsou pro dětskou pokožku až příliš agresivní. Dokáží pokožku dlouhodobě vysušovat, dráždit ji, čímž oslabují její obranyschopnost, která je v právě v tomto období klíčová pro zdravý vývoj.

- Silikony – „obalují“ vlasy či pokožku neviditelným filmem – díky čemuž se nám například po použití šamponu s jejich obsahem zdají naše vlasy být úžasně lesklé, zdravé, hydratované a pevné. Nenechme se však oklamat. Stejně jako vlasy i pokožka ukrytá pod silikonovým filmem ve skutečnosti vysychá a prahne po opravdové výživě, která přes tuto vrstvu nemá šanci projít.

- Parabeny – prodlužují životnost produktu – a tak se jako spolehlivé konzervanty hojně využívají v nejrůznějších kosmetických výrobcích. Podle některých studií mohou však z dlouhodobého hlediska působit dokonce až karcinogenně a to rozhodně není účinek, který bychom měli testovat na bezbranné dětské pokožce.

- Ropné deriváty – minerální oleje či další složky původem z ropy – představují nejčastěji „vedlejší“ produkty, které při zpracovávání ropy vznikají. Na pokožku nemají de facto žádný pozitivní vliv, dokonce ji mohou vysušovat. Upřednostněme proto výživné rostlinné oleje, jejichž nabídka je natolik široká, že ten vhodný už najdeme pro každý typ pokožky – včetně dětské.

- Syntetická barviva a parfemace – barvy a vůně, které lákají ke koupi produktu, – ale neměly by být tím rozhodujícím faktorem. V rámci složení výrobku totiž nemají vůbec žádnou jinou úlohu. Oproti tomu, zvolíme-li výrobky s obsahem organických esenciálních olejů a pestrobarevných rostlinných prášků či extraktů, pokožka nás i našich dětí si užije kromě vůní a hravé barevnosti i vzácné účinky přírodních aktivních látek.
Správná volba dětské kosmetiky - jak na to?

Vsaďte na přísady přírodního původu, na organické rostlinné oleje a másla, výtažky z léčivých bylin či 100% přírodní esenciální oleje. Přírodní složení se o pokožku dokonale postará, dodá jí potřebnou dávku hydratace, poskytne ochrannou bariéru před vnějšími vlivy a navíc napomáhá předcházet vzniku alergických reakcí a různých dermatitid, ať už v dětství nebo v pozdějším věku.



*Platí pro kosmetické přípravky od ověřených výrobců, které jsou na trhu dostupné legálně a skutečně disponují potřebnou dokumentací o bezpečnosti. Nevztahuje se na alergie či jiné predispozice ke zvýšené citlivosti a možné reakci na obsažené složky.

Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- How to choose the right skin care products for your baby
- Simple Tips to Keep Baby's Skin Healthy
- Essential guide to ingredients to avoid in baby products
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se