MED – vše, co potřebujete vědět

MED – vše, co potřebujete vědět

Účinky medu na zdraví a krásu znali již staří Egypťané, svou krásu jím pěstovala již legendární Kleopatra. Římané ho považovali za pokrm bohů, který jim měl zaručit nesmrtelnost a mnohé národy jej používaly k posílení před válečnými výpravami. Skvělé vlastnosti medu využívá stále častěji nejen farmaceutický, ale také kosmetický průmysl. Pomoci svému zdraví a kráse medem však lze i doma v kuchyni a koupelně.
POČÁTKY POUŽÍVÁNÍ MEDU VE ZKRÁŠLOVÁNÍ

Počínaje velmi starými časy, med byl používán ve velké míře v toaletních přípravcích nebo v přípravcích na kůži. Archeologické záznamy z predynastického věku horního Egypta umožnily zjistit, že kočovné kmeny tasianské kultury (asi 4500 př. n.) smísily malachit, měď, spař, olej, tuk a med pro výrobu očních kosmetických výrobků. Nemělo by být překvapením, že jeden z nejranějších záznamů o medu, který se používal pro kosmetické ošetření, zahrnuje Kleopatru, která se proslavila svými denními zkrášlujícími rituály. Přidávala med do svých mléčných koupelí, aby udržela svoji pokožku hladkou a pevnou. Nefertiti (1370 př. n. l.), manželka egyptského faraona Akhenaten, pravidelně používala med k ošetření svého zevnějšku.
 
Její jméno, bylo původně prohlášeno za "Naftetu", což v překladu znamená "krása přišla". Je také známo, že egyptské ženy používaly med spolu s jedlou sodou pro vaginální iritace, pravděpodobně kvůli jeho antibakteriálním vlastnostem. Med se také uvádí v sumerské tabletě z období kolem roku 3000 př.n. l. a v egyptském Papyrusu Ebers (kolem roku 1500 př. n. l.). Žvýkali voňavé pilulky z medu a pepře, aby osvěžily svůj dech. Další starověké zprávy o medu v kosmetice zahrnují spisy od Aristotela, Dioskoridese a Pliny, jakož i prorocké knihy o hlavních kulturních tradicích, jako je Bible, Korán, Tóra a Talmud.

Mezi další historické osobnosti, které používaly med jako kosmetiku je Poppaea Sabina (30 – 65 n.l.), druhá manželka císaře Nera. Říká se, že si myla tvář až sedmkrát denně s medovým mlékem. Madame du Barry (1743 - 1793), poslední milenka francouzského krále Ludvíka XV., používala med jako masku na obličej. Královna Anna (1665-1714) ukrývala tajný medovo-olejový recept, aby její vlasy byly husté a lesklé. Sarah, vévodkyně z Marlborough (1660 – 1744), měla svůj vlastní tajný recept na speciální medovou vodu, kterou si nanášela na vlasy. V dynastii Ming, ženy v císařském dvoře používaly směs medu a pomerančových semen, aby jejich pokožka zůstala čerstvá a bez vady.
 

Historické zprávy z období renesance svědčí o tom, že kosmetické použití medu bylo v tomto věku rozšířeno, s malou změnou v porovnání s předchozími obdobími. V Benátkách (Itálie), ženy používaly k ošetřování vlasů krém vyrobený z kamence, síry a medu, aby získaly jejich vlasy zlaté odstíny. Dva rukopisy z XVII. st. z archivu Nantes (Francie) uvádějí různá doporučení způsobu využití medu a včelího vosku k zevnímu použití v terapeutické a kosmetické péči. Přehled rostlinné kosmetiky ve starověké Indii obsahuje seznam různých obkladů a masek, které se datují do období XVIII. st., včetně obkladů a obličejových masek složených z čočky a medu. Ve viktoriánském věku se make-up považoval za nevhodný pro respektované ženy, ale existovalo omezené množství tolerované kosmetiky včetně obličejových masek, připravované z ovesných vloček, medu a vaječných žloutků.


Důležité starověké záznamy o použití včelích produktů se týkají i zachovaní mrtvol. Včelí vosk a med se používaly v balzamovacích technikách Egypťany, zatímco známé historické postavy se považují za balzamované medem. Patří mezi ně král Sparty, Agesipolis I (vládl v letech 394-380 př. n. l.), Alexandr Veliký (vládl v letech 356-323 př. n. l.), král Babylonu Herodes Veliký (vládl v letech 73 - 4 př. n. l.) a jiní.


MED V KOSMETICE


Med je považován za vhodný zejména pro péči o pokožku a jeho pravidelné používání má za následek udržení mládí pleti a zpomalení tvorby vrásek. V literatuře je k dispozici obrovský počet přípravků pro péči o pokožku obsahujících med nebo jiné včelařské produkty. Med se používá v proměnlivých poměrech v závislosti na druhu kosmetiky. Obecně se používají nižší množství v pěnivých výrobcích, krémech a emulzích (0,5 až 5%), zatímco vyšší množství jsou přítomna v bezvodých mastích (10 až 15%). Med je hygroskopický, antibakteriální a antifungicidní, vyživuje pokožku a přispívá k regulaci mírně kyselé hodnoty pH horní ochranné vrstvy kůže.

Kvůli zvlhčovací vlastnosti je vhodný k použití jako přirozená složka různých zvlhčujících výrobků, zatímco čistící vlastnosti mohou být využity v mýdlech, výrobcích ke koupání a sprchování, pleťových krémech a vodách. Kromě toho má demulcentní a nedráždivý účinek, které jej činí zvláště vhodnými pro použití do kosmetických výrobků pro děti a osoby s citlivou pokožkou.
Deriváty medu se používají v rostoucím počtu produktů. Hydroxypropyltrimoniový med je považován za dobrý kondicionér pro vlasy a pokožku hlavy, schopný hluboce proniknout do struktury vlasů a obnovit jeho pružnost. Hydrogenované, středně vlhké a sušené medy jsou také aplikovány na výrobu kosmetiky a mýdel. Kromě výroby derivátů se také používají techniky rafinování medu, jako je zpracování membrán, zaměřené na zabránění zákalu nebo granulaci nebo na sterilizaci a snížení viskozity.

Včelí produkty jako med, včelí vosk či mateří kašička se používají v kosmetickém průmyslu již od nepaměti při formulování širokého sortimentu výrobků od výrobků hygienické kosmetiky, přes ochranné a preventivní až po dekorativní. Byl, je i bude ceněnou surovinou, neboť není třeba ho konzervovat, aby se zabránilo jeho znehodnocení. Netřeba dodat, že kosmetický účinek medu se neomezuje jen na jeho vnější použití. Spotřeba medu sama o sobě výrazně zlepší nejen barvu, ale také texturu kůže. Krásná pleť španělských a italských žen není způsobena pouze konzumací olivového oleje, ale také medu.
 
Med je zahrnut v mezinárodní nomenklatuře kosmetických složek (INCI) pod názvem "Honey" nebo "Mel" (CAS č. 8028-66-8) a je klasifikován jako změkčovadlo/zvlhčovadlo/zvlhčující výrobek. Názvy INCI pro medové deriváty zahrnují "Mel Extrakt" (CAS č. 91052-92-5/8026-66-8, zvlhčující výrobek), "Hydrogenated Honey" (zvlhčovadlo/kondicionér kůže) a "Hydroxypropyltrimonium Honey" (propanamin hydroxy-N, N, N-trimethyl, 3-metry, ethery, chloridy, CAS č. 223705-79-1, antistatický výrobek/kondicionér vlasů).
 

ÚČINKY MEDU NA PLEŤ, TĚLO A VLASY

Jak jsme již zmínili, historické záznamy o použití medu k ošetření pokožky se datují od nejstarších civilizací. Med je obzvláště vhodný jako obvaz na nehojící, či špatně se hojící rány, popáleniny a byl také zahrnut do léčby proti pityriáze, tinei, seboreické dermatitidě, lupům, plenkové dermatitidě, psoriáze, atd.. V kosmetických výrobcích působí změť, kondicionálními účinky, udržuje pokožku mladistvou a zpomaluje tvorbu vrásek, reguluje hodnotu pH a zabraňuje infekcím patogenů. Ve stejné míře se využívají v kosmetickém průmyslu medy se sníženou vlhkostí, sušené a chemicky modifikované.

Mechanismy působení na kožní buňky jsou hluboce botanicky podmíněné a zahrnují antioxidační aktivitu, indukci cytokinů a expresi matrixové metaloproteinázy, jakož i epiteliálně-mezenchymální přechod ve zraněné epidermis. Budoucí úspěchy, které osvětují chemii medu a farmakologické rysy, otevírají cestu novým terapeutickým přístupům a dodávají výrobku značnou tržní hodnotu.

 

I použití samotného medu na pokožku je v dnešní době velmi populární, přestože se obecně nevyužívá v kosmetickém průmyslu kvůli lepkavosti, ředění a zkapalnění. Nejčastěji se využívá v poměrech od 1 do 10%, ve výrobcích jako mastné oleje, čistící mléka, hydratační krémy nebo gely, slunečních tonikách, šamponech a kondicionérech a v výrobcích po slunění. Vyšších koncentrací lze dosáhnout smícháním medu s oleji a emulgátory, které mohou vést až k 70% obsahu medu v produktu.

 

Farmakoterapeutické studie týkající se obsahu medu v jednotlivých směsích také podléhají studii. Emulze obsahující rozmarýnový med vykazuje vysoký stupeň zvlhčující a změkčující síly, čímž se stává hodnotnou eudermickou léčbou a vhodným nosičem pro dermatologicky účinné látky. Směs antiseptických silic s medem byla navržena pro kosmetické účely nebo jako léčivá formulace pro topickou léčbu mykóz, akné a jiná onemocnění kůže. Patent tvrdí, že tento druh kombinace může být použit v hydratačních krémech proti vráskám, zeštíhlujících výrobcích, mýdlech, výrobků na vlasy a dentální hygienu, jakož i při hydroterapii.

V oblasti dermatologie je med hlavně využíván pro jeho antimikrobiální vlastnosti. Antibiotické aktivity se mohou lišit mezi různými typy medu a předpokládá se, že ve většině případů závisí na kombinaci nízké aktivity vody, nízké hodnotě pH a uvolňování peroxidu vodíku enzymem glukózooxidáza. V léčbě vaginální kandidózy se ukázalo, že medové destiláty jsou srovnatelné s komerčními antimykotickými preparáty. Kromě toho byly úspěšně léčeny povrchové mykózy a kožní onemocnění.

 

TIPY NA SLADKÉ DOMÁCÍ ZKRÁŠLOVÁNÍ

Láhev s medem najdeme v každé domácnosti. Zkuste se však spolu s námi tentokrát na med podívat nejen jako na dobré sladidlo do čaje a součást sladkých pochoutek, ale také jako na prostředek, který vám pomůže držet se v zimě ve formě, co se týče zdraví i krásy.

Pleťový krém:
2 lžičky kakaového másla zahřejte se 100 g včelího vosku. Směs zřeďte podle potřeby olivovým olejem na hmotu, která bude mít krémové složení. Krém uchovávejte v ledničce.

Pleťové masky:
Smíchejte dvě lžičky medu se dvěma lžičkami smetany. Vymíchejte do hladka a nechte působit 20 minut. Medovou masku si můžete udělat i tak, že na obličej nanesete čistý med a necháte také dvacet minut působit, dokud pokožka nepřijme všechny živiny. Takové masky jsou vhodné pro všechny tipy pleti Nabízíme vám však i návod na přípravu masky, která je určena speciálně pro suchou pleť. Recept: smíchejte čtyři lžíce bílého jogurtu s deseti rozdrcenými mandlemi, čtyřmi lžičkami medu a dvěma lžičkami oleje (mandlového nebo olivového). Kašičku naneste na obličej a nechte dvacet minut působit.

Pro hodvábné rty:
Na suché a popraskané rty dobře působí medový balzám. Vytvoříte jej velmi jednoduše, rty stačí potřít čistým medem. A snažte se ho alespoň deset minut ze rtů neslízat.

Pleťový peeling:
100 g ovesných vloček smíchejte se dvěma lžičkami medu. Naneste na navlhčený obličej a dvě tři minuty masírujte pleť krouživými pohyby.

Tělový peeling:
Dostatečné množství medu utřeme s kapkou éterického oleje a ovesnými vločkami, případně krupičnou moukou. Olej vybírejte podle nálady a podle potřeb pokožky. Citronový olej například pleť zesvětluje, kaštanový stahuje rozšířené žilky, tymiánový zpomaluje tvorbu kožního mazu. Směsí při sprchování vydrhněte celé tělo. Pokožku poté ošetřete kvalitním tělovým mlékem.

Masáž proti bolestem:
Medová masáž nejen zkrášluje, ale také pomáhá proti bolesti. Taková masáž má mimo jiné i detoxikační účinky. Med rozpusťte a ještě teplým si promasírujte tělo, masáž by měla být pomalá, trvat alespoň dvacet minut a med postupně přidávejte, abyste masírovali stále teplým medem. Výborně působí při chorobách svalů a kloubů, bolestech hlavy, nespavosti, depresích, ale například i při menstruačních bolestech.

Trpíte nespavostí?
V šálku horkého mléka rozpusťte lžičku medu a vypijte před spaním.
Trápí vás těhotenské nevolnosti?
100 g zázvoru povařte ve 250 ml vody a nechte jeden den odstát. Slijte přes sítko a přidejte do šťávy 2 lžičky medu a povařte dvě minuty. Směs se užívá denně nalačno po jedné lžičce rozpuštěné ve sklenici minerálky.

MED A JEHO ÚČINKY NA ZDRAVÍ

-lžička medu denně se podává k posílení imunitního systému
-pro antibakterální účinky se využívá ik posílení hojení ran na pokožce
-lžíce medu ráno nám pomůže při žaludečních vředech, zácpě či průjmu, při chorobách jater a žlučníku, při dlouhodobém zánětu žaludku či sliznice tlustého střeva
-při nachlazení se podává v čaji
-lžíce medu denně snižuje tvorbu žaludečních šťáv
-tmavý med užíváme při nedostatku železa, med totiž podporuje krvetvorbu
-na podrážděné nervy se užívá denně lžíce medu nalačno ráno a lžíce před spaním
-při zácpě se užívá lžička medu před spaním
-při srdečních chorobách se doporučuje užívat lžička medu spolu s citrónovou šťávou jednou denně
- používáním medu dochází k rozšiřování cév, což je velmi důležité při léčbě vysokého krevního tlaku.
Jak skladovat med:
- med je vhodné skladovat v suchých místnostech s teplotou do 15 °C.
-chránit ho je třeba před přímým slunečním zářením
-skladovat je třeba v nádobách ze skla, kameniny, případně nerez

Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- How Applying Honey to Your Face Can Help Your Skin
- 5 Health Benefits of Honey
- Honey for skin: How to use and side effects
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se