10 pravidel čištění pleti

10 pravidel čištění pleti

Myt si obličej je samozřejmost, že? No, ne tak docela. Průzkum v roce 2017 zjistil, že 80 procent lidí dělá při čištění obličeje alespoň jednu nebo více běžných chyb – například více než polovina z nás zanedbává čištění před spaním.

Správné čištění pleti má spoustu výhod. Odstranění špíny a nečistot může pomoci zabránit vzniku akné. Zbavení pokožky nahromaděného znečištění minimalizuje poškození volnými radikály způsobené částicemi ve vzduchu, které je spojeno s předčasným stárnutím. A co víc, mytí obličeje je klíčem k odstranění odumřelých buněk, které se usazují na pokožce a přispívají k mdlosti – odstraňte je a získáte zdravější a zářivější pleť.

Správná rutina čištění pleti je důležitá pro každého, ale zejména pro ty, kteří mají ekzém a růžovku. V těchto podmínkách je kožní bariéra přirozeně oslabená, což zvyšuje riziko zánětu. Je zapotřebí jemný dotek, abyste nezpůsobili větší podráždění, než již existuje.


Vyberte si ten správný čistící prostředek

Správný čistící prostředek pro vás se může lišit od toho, co používá váš nejlepší přítel. Máte-li suchou nebo citlivou pokožku, držte se hydratačních, nepěnivých čisticích prostředků, protože pěnivá činidla používaná v pěnových čistících prostředcích mají tendenci pokožku více vysušovat.
Máte-li mastnou nebo aknózní pleť, může být pro vás nejlepší čistící prostředek na bázi pěny nebo kyseliny salicylové. Pěnivé čistící prostředky jsou vhodnější pro lidi s mastnou pokožkou, kteří potřebují hlubší čištění a kyselina salicylová je beta hydroxykyselina, která pomáhá účinně odstraňovat mastnotu z pokožky.

Existuje také mnoho různých čistících přípravků, které jsou takříkajíc někde uprostřed. Od mléka po oleje, balzámy až po vody, každý čistící prostředek poskytuje jiný senzorický zážitek, který odpovídá vašim osobním preferencím. Bez ohledu na to, jaký produkt si vyberete, dávejte si pozor na nadměrné mytí: Pokud se na vaší tváři objeví zarudnutí, olupování nebo šupinacení, nebo pocit napjatosti či svědění, můžete si pokožku nadměrně drhnout.

 

Neoplachujte si tvář horkou vodou

Mytí obličeje horkou vodou může vysát vlhkost z vaší pokožky a zanechat ji suchou a možná i podrážděnou. K odstranění čisticího prostředku se doporučuje použít studenou nebo vlažnou vodu. Horká voda může vést k zarudnutí obličeje a vzplanutí, zvláště pokud máte citlivou pokožku nebo rosaceu.
Studená voda je vhodná pro všechny typy pleti a může napnout kůži stimulací průtoku krve a zlepšením krevního oběhu. Pro pleť se sklonem k akné studená voda reguluje tvorbu kožního mazu, což může následně minimalizovat velikost pórů a předcházet vyrážkám. Ti, kteří mají citlivou pokožku, také mohou vyzkoušet mytí obličeje studenou vodou, neboť horká voda vysuší pokožku tím, že odstraní hladinu oleje potřebnou k udržení vlhkosti.
 


Čistěte pleť dvakrát denně


Doporučuje se mýt obličej dvakrát denně, ráno a před spaním. Ale jít spát s čistou pokožkou je nezbytností. Pokud pleť čistíte pouze jednou, doporučujeme mýt se večer, abyste odstranili vše, co se během dne nahromadilo, abyste spali s čistým obličejem na polštáři. A nezapomeňte si pleť po propoceném tréninku také vyčistit!

Nepředpokládejte, že potřebujete použít toner nebo adstringent

Čistící prostředky jsou dnes mnohem účinnější než v minulosti, takže toner nebo adstringent nejsou vždy nutné k úplnému odstranění nečistot a oleje. Obvykle doporučujeme toner nebo adstringent jen tehdy, pokud máte pocit, že váš čistící prostředek nedělá práci sám.

Používejte speciální odstraňovač make-upu

Před spaním je důležité zcelaodstranit make-up. To může minimalizovat riziko vzniku podráždění pokožky ze samotného make-upu. Pokud nosíte světlý make-up, váš běžný čistící prostředek na obličej může stačit k jeho odstranění, říká. K odlíčení však můžete použít také čistící přípravek na olejové bázi nebo micelární vodu. Micelární voda obsahuje micelární molekuly, které se vážou na vodu i olej, aby účinně smyly nečistoty a make-up. Toto se nejlépe používá při silném make-upu, jako například make-upu na svatbu nebo jinou speciální událost.

Pro oční okolí doporučujeme čistící prostředek na bázi rostlinného oleje nebo odstraňovač očního make-upu. Tyto produkty na olejové bázi zkapalňují nepoddajnou linku a make-up bez tření nebo tahání jemné pokožky kolem očí. Volitelně můžete na to navázat druhým čištěním pomocí běžného čisticího prostředku na vodní bázi (ale o tom později). Když zmizí z obličeje řasenka, váš čistící prostředek skutečně zvládne svou práci na zbytku vašeho obličeje.

Nedrhněte si pokožku nesprávným způsobem

Pro jemné, ale důkladné čištění máte své nejlepší nástroje na dosah ruky – ve skutečnosti se jedná o vaše ruce. Nejenže jsou jemnější a je méně pravděpodobné, že podráždí vaši pokožku jako žínky nebo houby, ale je to skvělá příležitost procvičit si péči o sebe tím, že si dopřejete lehkou masáž obličeje.

Používejte čistý ručník, který je určen pouze pro váš obličej

Čištění zahrnuje více než jen vaši tvář! Než si začnete mýt obličej, důkladně si umyjte ruce. A odolejte nutkání osušit si obličej rodinným ručníkem, který již několik dní visí v koupelně. Bakterie se mohou množit na ručníku a přenést se na váš čistý, orosený obličej. Používejte měkký, čistý hadřík, který používáte pouze na obličej. Jemně osušte pokožku ručníkem a vyhněte se tření nebo tahání za pokožku.

Po očištění nevynechejte hydratační krém

I když chcete svůj obličej dobře vyčistit, nechcete pokožku příliš zbavit přirozených olejů nebo ji vysušit. Po umytí doporučujeme uzamknout hydrataci lehkým hydratačním krémem, který nabízí účinnou hydrataci, ale na pokožku nepůsobí zatěžující.

Pokud používáte doplňkové produkty proti akné nebo produkt proti stárnutí, jako je retinol, tyto se doporučuje aplikovat až po nanesení hydratačního krému, protože hydratační krém působí jako nárazník, který pomáhá minimalizovat potenciální podráždění.

Praktikujte dvojité čištění


Dvojité čištění pleti znamená omytí obličeje a následné zopakování – zvláště pokud máte suchou nebo aknózní pleť. Dvojité čištění je jemný způsob, jak zajistit, abyste z pokožky důkladně odstranili veškerý make-up a nečistoty, aniž byste odstranili nebo podráždili kožní bariéru. Doporučuje začít s výživným čistícím olejem, opláchnout a poté znovu umýt běžným čističem pleti.
Mytí obličeje by však nemělo trvat déle než dvě minuty, protože příliš mnoho drhnutí, oplachování a čištění může narušit zdravou tvorbu mazu a vysušit vaši pokožku, což způsobí podráždění nebo zánět. Optimální doba čištění je od 30 sekund do dvou minut. A pokud máte suchou pokožku, ujistěte se, že používáte jemný čistící prostředek, abyste se vyhnuli zbavení pokožky potřebného oleje.

Nedělejte si peeling každý den


Exfoliace je klíčovou součástí každého zdravého režimu mytí obličeje – ale je možné, že to přeháníte. Příliš častá exfoliace může odstranit hladinu mazu z pokožky a způsobit neopodstatněnou citlivost. Když je naše pokožka pod neustálým stresem, jako je tento, může to ve skutečnosti způsobit opačný požadovaný účinek a vést k zánětům, vráskám a zrychlenému stárnutí.
A přestože čistící kartáčky na obličej jsou skvělé k tomu, aby stimulovaly prokrvení pokožky a poskytovaly jí mimořádně hluboké čištění, nejlepší je omezit jejich používání na jednou nebo dvakrát týdně. Příliš časté používání čistících kartáčků na obličej způsobí nadměrnou exfoliaci pokožky. a může způsobit podráždění a zarudnutí a dokonce poškodit kožní bariéru.



Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Skin Cleansing 101: Why Washing Your Face is Important
- 10 Rules for Washing Your Face: Dermatologists’ Dos and Don’ts
- Why Cleansing is The Most Important Part Of Your Skincare Routine

 

 
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se