Domácí triky pro boj proti akné

Existují domácí rady, které mohou pomoci zlepšit akné a pupínky. Domácí léky na akné zahrnují jemné bylinné krémy a gely, esenciální oleje, přírodní doplňky výživy, ale také změny životního stylu. Akné totiž nejčastěji vzniká, když se póry ucpou nebo infikují bakteriemi.Proto lze použít specifické domácí prostředky, které pomohou vyrovnat hladinu mazu v pokožce, snížit zánět, zabít bakterie a zabránit budoucímu výskytu akné.



Příčiny akné
Akné je, velmi zkráceně řečeno, přecitlivělost mazových žláz kůže. Hormony, bakterie a záněty mohou vést ke vzniku akné na kůži.
Příčiny akné mohou také zahrnovat:
některé léky: lithium, steroidy, antikonvulziva
omezující oblečení: ramenní vycpávky, batohy, podprsenky s kosticemi, čelenky
endokrinní poruchy: syndrom polycystických ovarií (PCOS)
genetika: zděděná od rodinných příslušníků
kouření: zejména u starších jedinců

Domácí léky na akné
Máte-li zájem vyzkoušet určité topické léky, je dobré si před aplikací lokálního léku přímo na kůži promluvit s dermatologem, nebo si nejprve udělat patch test, který sestává z nanesení malého množství léčiva na pokožku zápěstí nebo ruce na testování kožních reakcí.

1. Tea tree oil
Olej z čajovníku je přírodní, antibakteriální a protizánětlivý, což znamená, že může zabíjet bakterie, které způsobují akné. Protizánětlivé vlastnosti oleje z čajovníku naznačují, že může pomoci snížit otok a zarudnutí pupínků.
Revizní studie z roku 2019 se zaměřila na stávající důkazy o oleji z čajovníku a akné. Vědci zjistili, že produkty z čajovníkového oleje mohou snížit počet vředů po akné u lidí kvůli antimikrobiálním schopnostem čajovníku. Stejná studie také zaznamenala výzkum, který ukazuje, že celkový počet lézí akné účastníků studie se snížil z 23,7 na 10,7 po 8 týdnech používání produktů na obličej s čajovníkovým olejem.
Jak používat čajovníkový olej
Lidé si mohou na akné aplikovat výtažek z čajovníku v krémech, gelech nebo esenciálních olejích. Výzkum z roku 2016 však poukazuje na to, že olej z čajovníku může u některých jedinců způsobit alergické reakce, a navrhuje, aby lidé používali produkty s obsahem oleje z čajovníku pod 5% koncentrací důvěryhodného zdroje, aby se vyhnuli podráždění pokožky.
2. Jojobový olej
Jojobový olej je přírodní voskovitá látka extrahovaná ze semen jojobového keře. Voskové látky v jojobovém oleji mohou pomoci opravit poškozenou pokožku, což může také pomoci urychlit hojení ran včetně akné. Některé ze sloučenin v jojobovém oleji mohou pomoci snížit zánět kůže, a tím snížit zarudnutí a otok kolem pupínků, bílých teček a jiných zanícených lézí.
Ve studii z roku 2012 vědci poskytli 133 lidem jílové obličejové masky, které obsahovaly jojobový olej. Po 6 týdnech používání masek dvakrát až třikrát týdně lidé zaznamenali 54% zlepšení akné.
Jak používat jojobový olej
Zkuste smíchat jojobový olej s gelem, krémem nebo jílovou pleťovou maskou a aplikujte jej na akné. V opačném případě naneste několik kapek jojobového oleje na vatový tampon a jemně jím potřete zánětlivá ložiska.
3. Aloe vera
Aloe vera je přirozené antibakteriální a protizánětlivé, což znamená, že může snížit výskyt akné a dokonce i zabránit vzniku akné. Aloe vera obsahuje molekuly cukru, aminokyseliny a zinek, díky čemuž je vynikajícím zvlhčovačem a ochranou pokožky. Je vhodný zejména pro lidi, kteří mají suchou kůži z jiných přípravků proti akné.
Ve studii z roku 2021 vědci zjistili, že výskyt hrbolků, lézí a suché pokožky se snížil i při jednoduchém použití aloe vera v podobě masky.
Jak používat gel z aloe vera
Vyčistěte si pleť, zejména oblasti zasažené akné a poté naneste tenkou vrstvu krému nebo gelu z aloe vera. Postup opakujte dvakrát denně.
4. Med
Po tisíce let med léčil kožní onemocnění, neboť obsahuje mnoho antioxidantů, které mohou pomoci vyčistit ucpané póry.
Jak používat med
Pomocí čistého prstu nebo vatového tamponu vetřete trochu medu do pupínků. V opačném případě přidejte med do pleťové nebo tělové masky.
5. Zinek
Díky svým protizánětlivým vlastnostem je zinek často propagován jako metoda ke snížení akné a zarudnutí. Lepší výsledky však může člověk očekávat při aplikaci doplňku přímo na pokožku formou kosmetiky než příjmem výživových doplňků. Důvodem je, že když se zinek užívá perorálně, část doplňku se rozloží v procesu trávení a může ztratit účinnost.
Jak používat zinek
Vyberte si kvalitní kosmetiku s obsahem zinku. Regenerační balzám či zinkový krém vás svojí účinností jistě přesvědčí.
6. Zelený čaj
Zelený čaj obsahuje vysoké koncentrace skupiny polyfenolových antioxidantů zvaných katechiny. Někteří lidé s akné mají v pórech příliš mnoho mazu nebo tělu vlastních olejů a nemají dostatek antioxidantů. Antioxidanty pomáhají tělu rozkládat chemikálie a odpadní látky, které mohou poškodit zdravé buňky. Zelený čaj také obsahuje sloučeniny, které mohou pomoci:
     snížit produkci kožního mazu
     snížit výskyt bakterie P. acnes
     snížit zánět
Jak používat zelený čaj
Každý může pít zelený čaj nebo si dát extrakt ze zeleného čaje na kůži. Jedna studie z roku 2017 dokonce zjistila 79–89% snížení výskytu bílých a černých teček po používání polyfenolového extraktu zeleného čaje po dobu 8 týdnů.




7. Echinacea
Echinacea, nádherná a majestátně kvetoucí bylinka, může obsahovat sloučeniny, které pomáhají ničit viry a bakterie, včetně P. acnes. Mnoho lidí věří, že echinacea může posílit imunitní systém a snížit zánět, aby bojovala nebo předcházela infekcím, včetně nachlazení a chřipky. I když existují určité důkazy, že echinacea může pomoci zastavit šíření P. acnes a zvrátit zánět způsobený bakteriemi, současný výzkum je minimální.
Jak používat echinaceu
Můžete aplikovat echinaceové krémy na místa s akné nebo užívat doplňky s echinaceou.
8. Rozmarýn
Extrakt z rozmarýnu nebo Rosmarinus officinalis obsahuje chemikálie a sloučeniny s antioxidačními, antibakteriálními a protizánětlivými vlastnostmi. Výzkum z roku 2016 naznačil, že extrakt z rozmarýnu může snížit zánět způsobený bakterií P. acnes, která způsobuje akné.
Jak používat rozmarýn
Zvolte si rozmarýn ve formě hydrolátu a používejte jej namísto pleťového tonika, nebo přidejte pár kapek rozmarýnové silice do vašeho oblíbeného pleťového oleje.
9. Kokosový olej
Stejně jako některá jiná uvedená přírodní léčiva, kokosový olej obsahuje protizánětlivé a antibakteriální sloučeniny. Tyto vlastnosti znamenají, že kokosový olej může pomoci odstranit bakterie způsobující akné a snížit zarudnutí a otok pupínků. Díky svým zklidňujícím a hydratačním účinkům může kokosový olej pomoci urychlit hojení otevřených vředů po akné.
Jak používat kokosový olej
Zkuste vetřít čistý, panenský kokosový olej přímo do oblasti s akné.










Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Natural and alternative ways of treating acne
- simple home remedies to get rid of pimples
- 7 Easy Home Remedies for Acne





Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se