VYSPI SE DO KRÁSY

VYSPI SE DO KRÁSY

Zkoušíš snad už stý pleťový krém, masku nebo tonikum, ale Tvá pleť stále odmítá spolupracovat a nevypadá zdravě? Pravidelně podstupuješ různé kosmetické procedury, na chvilku je všechno O.K., ale po pár dnech se pleť znovu vrátí do starých kolejí a projeví se různými nedokonalostmi? Trápí tě akné, dehydratovaná pleť, rané vrásky, nejednotný tón pleti či jiné kožní nedostatky, ale neumíš si s nimi poradit? Nevíš co děláš špatně, nebo co bys mohla udělat jinak?

Správná péče o pleť samozřejmě záleží i na vybraných kosmetických přípravcích, ale velký krok směrem ke krásné a zdravé pleti lze udělat i díky zdravějšímu životnímu stylu.

Které (zlo)zvyky či aktivity mohou negativně ovlivňovat zdraví a krásu pleti?

Strašákem zdravé pleti je jednoznačně kouření. Kouření zužuje malé krevní cívky ve vrstvách kůže, následkem čehož se snižuje i průtok krve v těchto cívkách. Výsledkem slabého průtoku krve je mdlá a bledá pokožka. A co víc, kouření omezuje také zásoby kyslíku a živin potřebných pro zdravou pleť. Věděla jsi, že tabák obsahuje látky, které poškozují kolagen a elastin, díky kterým je naše pleť pevná a pružná?

A to pořád není všechno! Přemýšlela jsi někdy nad mimikou, která provází kouření? Špulení rtů, mhouření očí, smršťování a natahování pleti. Ano, takhle si snadno vyděláš na časné mimické vrásky.

Velká změna k lepšímu rozhodně může přijít i při změně stravy. Nezdravá či mastná jídla mají za následek v jistých případech různé dermatitidy. Všichni občas zhřešíme, ale nadměrná konzumace cukrů podporuje tvorbu zánětlivých procesů. To může mít za následek zhoršení stavu pleti jako zarudnutí, bolestivé akné, svědění, ale také ekzémy.
 
I kravské mléko v kombinaci s jinými zpracovanými potravinami a cukrem může narušit hladinu inzulínu a vytvářet u některých hormonů nerovnováhu. Když trávíme mléko, rozkládáme bílkoviny, které obsahuje, a přeměňujeme je na hormony, které jsou velmi podobné inzulínu. Čím vyšší máme v těle hladinu inzulínu, tím jsme náchylnější k infekci, tzn. máme zároveň i větší sklony k zánětlivým projevům na pokožce – akné, ekzém, rosacea… Pokud je zánět v těle přítomen jako dlouhodobý problém, může vést dokonce k rozpadu kolagenu, rychlejšímu objevování jemných vrásek a zhoršení celkového zdraví pokožky. Mléčné výrobky ale nemusí být strašákem v každém případě.

Samozřejmě, pro lidi trpící laktózovou intolerancí je nejlepší cestou vyhnout se „klasickým“ mléčným výrobkům, nebo je nahradit dostupnými rostlinnými alternativami. Nicméně, iv případě, že naše tělo si s laktózou a dalšími látkami obsaženými v kravském mléce dokáže bez problémů poradit, neměli bychom zapomínat, že na kvalitě a původu zvolených mléčných výrobků opravdu záleží. Řekněme ne nízkokalorickým a odtučněným produktům, které se po všech těch úpravách na skutečné mléko již téměř nepodobají a upřednostněme kvalitní mléko, jogurty, sýry a jiné pochoutky pocházející od lokálních dodavatelů, které nám a našemu organismu poskytnou z mléka jen to nejlepší ve formě prospěšných bílků. , vápníku a vitamínů.
 

Pokud do stravy zároveň zařadíme i množství ovoce a zeleniny, naše pleť nám rozhodně poděkuje a obdaří nás na oplátku zářivým a zdravým vzhledem. Ovoce a zelenina obsahují množství antioxidantů a vitamínů, které napomáhají správné regeneraci buněk. Zdravé tuky obsažené například v ořeších, lněných semínkách nebo ostropestřcovém oleji pomáhají posílit buněčné membrány, tím se stávají kožní buňky odolnějšími proti poškození vnějšími vlivy. Zdravé tuky, antioxidanty a vitamíny mají za následek pevnější, jasnější a odolnější pleť, ale i vlasy. Nezapomeň však, že není „hruška jako hruška“. Znovu platí, že pokud sáhneš po poctivých produktech od lokálního dodavatele či souseda zahrádkáře, netrefíš vedle. Navíc ušetříš i nějakou tu uhlíkovou stopu. PS. nezapomeň ovoce a zeleninu před konzumací důkladně umýt.

Zapi to!

Je to jednoduché, odpovědí může být vzácná a jednoduchá voda. A proč? Kůže je orgán. Každý orgán je tvořen buňkami a buňky jsou tvořeny z vody. Pokud své pokožce nedopřeješ potřebné množství vody, bude dehydrovaná, což se projeví suchou napnutou pokožkou či šupinkami. Suchá pokožka má nižší obranyschopnost a je náchylnější k tvorbě vrásek. Stačí, když budeš dodržovat správný pitný režim. Obecně je to 2,5 až 3 litry čisté vody denně – i zde je však třeba poslouchat vlastní tělo. Pokud si ptá víc, dopřej mu, pokud nedokáže, nenout ho. Množství přijatých tekutin se může lišit od zdravotního stavu, druhu přijaté tekutiny, jídla ale například i pohlaví. Pokud na pitný režim zapomínáš, pomohou Ti různé aplikace, které Ti tvou denní dávku vody určitě připomenou. Dobrou pomocnicí Ti bude i láhev, do které si naplníš stále čerstvou a chutnou řidičku a budeš ji nosit všude sebou. Nejen, že je to praktické, ale jelikož se vyhneš plýtvání PET lahvemi, i prudce ekologické. Hydrataci pleti můžeš poskytnout také prostřednictvím pleťových krémů, které ve složení obsahují vodu, kyselinu hyaluronovou nebo jiné hydratační látky. Ty se o pleť postarají ale jen zvenčí.

Zahoď starosti.

Ano, i stres může mít za důsledek různé kožní komplikace. Stres totiž vytváří v těle hormony, jako je kortizol, který podporuje nadměrnou tvorbu olejů. Pravidelný stres se tedy postará o nechtěnou mastnější pleť a následně také o sklony k akné či dalším nepříjemným dermatitidám. Stres může způsobovat i zhoršení atopického ekzému, růžovky, psoriázy nebo i vyvolat nepříjemné opary. Najdi si tak každý den pro sebe alespoň 30 minut. Malá drobnost jako klidná procházka, lehká jóga, koupel či malý domácí wellness v podobě pleťové masky dokáže z těla otřást celodenní stres a odplavit toxiny.

Vyspi se do krásy!

Ano snadno se to napíše a ještě snáze řekne, ale také kvalitní spánek dokáže pleť ve velké míře ovlivnit. Během spánku naše tělo, včetně naší pokožky, odpočívá. Pokud nedostaneme dost odpočinku, naše pokožka se nemůže správně regenerovat a chránit před poškozením a zánětem. Nedostatek spánku snižuje bariérovou funkci kůže, což vede k rychlejší ztrátě vody, a jak jsme si již přečetli, dehydratovaná pokožka může být sušší. Nedostatek spánku může snižovat také hladinu růstového hormonu, který lidské tělo vylučuje během prvních pár hodin spánku. V důsledku toho se může také rozkládat kolagen a elastická tkáň, což může mít za výsledek ochablou pokožku a vrásky. Nejzřetelnější příznaky nedostatku spánku jsou například zarudlé oči a kruhy pod očima. Přestože tmavé kruhy mohou být částečně zapříčiněny genetikou, deprivace spánku je může zhoršit, protože může způsobit shromažďování krve v cévách pod očima. Tato nahromaděná tekutina se na pokožce může projevit také ve formě nepříjemných a nevzhledných otoků. Pokud máš lehký spánek, vygoogli si například různé cviky či triky jak lépe usnout.

Zjistili jsme spolu...

že ke zdravé pleti vede zdravé tělo bez toxinů. Ke zbavení se toxinů tělu pomůžeme například i aktivním životem a sportem. Dbej také na to, aby bylo Tvé povlečení na polštáři stále čisté a nejlépe ušité z přírodních materiálů jako bavlna či len. Nezapomínej svou pleť čistit a hydratovat, čas od času jí dopřej extra péči jako masku či masáž svým oblíbeným olejíčkem. Dopřej si čas pro sebe a dej svému tělu a pokožce jen to nejlepší.

 

 
Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Why do We Need Sleep?
- Factors Affecting Sleep and Sleep Quality
- How to Fall Asleep Fast
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se