HYDRATAČNÍ FAKTOR LIDSKÉ KŮŽE

HYDRATAČNÍ FAKTOR LIDSKÉ KŮŽE

Schopnost udržovat vodu ve vrstvách kůže významně ovlivňuje hydrofilní materiál schopný absorbovat vlhkost. Nazývá se přirozeným hydratačním faktorem /angl. Natural Moisturizing Factor, dále jen NMF/ a u zdravé kůže by měl tvořit 10% hmotnosti korneocytu a 20 až 30% suché hmoty rohoviny. Složky NMF ve svých molekulách absorbují vodu z atmosféry a kombinují ji s vlastní vlhkostí. Pokožka si uchovává svoji pružnost, pevnost a vláčnost, pokud rohovinová vrstva dokáže udržet 15 až 30 % vody.

Na produkci NMFa celkové bariérové schopnosti rohoviny se významně podílí bílkovina jménem filaggrín, která vzniká zejména ve zrnité vrstvě kůže. V dolních vrstvách rohoviny se filaggrin váže na keratin a podporuje jeho stmelování. V horních vrstvách rohoviny je tato bílkovina komponentně rozložena na aminokyseliny, které tvoří asi 40% NMF a na derivát aminokyselin, tzn. na kyselinu pyrrolidonkarboxylovou /PCA, asi 12% NMF/.

Tyto látky jsou důležité nejen pro hydrataci pokožky, ale hrají podstatnou roli také při udržování kyselého pH jejího povrchu. Množství bílkoviny je většinou geneticky podmíněno. Z tohoto důvodu nedostatek funkčního filaggrinu může podmiňovat vznik a výskyt mnoha kožních defektů jako je i extrémní suchost, ekzémů, alergií, ztráty vlasů a jiné. Dalšími složkami NMF jsou kyselina mléčná a laktáty (asi 12%), urea (7%), cukry (zejména glukóza, 9%), chloridy, fosforečnany a citráty sodné, draselné, vápenaté a manganaté (18%), kyselina urokan močová, močovina, glokosamin a keratin (1,5%). Nedávno se prokázalo, že v rohovině zdravé pokožky se nachází také sodná sůl kyseliny hyaluronové, která se velmi významně podílí na vazbě vody.
 
K hydrataci rohovinové vrstvy přispívá také voda z potu vylučovaného na povrch pokožky. Pot proniká do mezibuněčného prostoru mezi korneocyty a tak zvlhčuje rohovinu zevnitř. Přímo na patách však potní žlázy chybí, proto bývají přesušené.

Lipidové vrstvy obklopující korneocyty do jisté míry zabraňují vymývání NMF z jejich nitra. Při delším a opakovaném kontaktu pokožky s vodou a alkalickými prostředky však dochází ke ztrátě složek NMF a schopnosti rohoviny vázat vodu. Pokud obsah vody poklesne pod 10%, pokožka přestává být hladkou a vláčnou a naopak, stává se dehydratovanou. Syndrhttps://www.soaphoria.cz/cs/blog/141_je-vase-pokozka-sucha-nebo-jen-dehydratovana.htmlom dehydratované kůže se objevuje stále častěji. Zatímco před dvěma desetiletími byl typický pro ženy ve věku mezi 50 a 60, v současnosti jím trpí téměř všechny ve věku 45 let a stále více mladých lidí. Nejčastějšími příčinami jsou například nedostatek kožní tukové vrstvy, ale také celková dehydratace, nedostatek zdravých tuků a vitamínů ve stravě, kožní a jiná onemocnění.


Dále přispívají k němu i externí vlivy jako chladné a větrné počasí, nadměrné opalování, pobyt v klimatizovaných místnostech, nadměrná hygiena či nesprávně zvolená kosmetika a používání nešetrných přípravků s vysokým obsahem alkoholu, kouření, nedostatečný přísun tekutin, užívání diuretik, syntetické materiály, nadměrná hygiena. konzumace odvodňujících potravin.


 

Dehydratace bývá často doprovázena suchostí a přecitlivělostí. Pokožka zhrubne a se stává náchylnější k popraskání. Suchá kůže však přináší kromě nepříjemných pocitů také zvýšené riziko některých onemocnění. Je to tedy významný rizikový faktor i ze zdravotního hlediska. Postiženému hrozí aktivizace dosud latentních dermatóz, bakteriální záněty, plísňová onemocnění, virové infekce a zároveň se zvyšuje citlivost a dráždivost pokožky.

Chceme-li své pokožce pomoci, musíme především dodržovat pitný režim. Voda vyživuje kůži, zvlhčuje ji zevnitř a pomáhá odstraňovat odpadní látky buněčného metabolismu. Kůži dodává vlhkost i strava s dostatkem ovoce a zeleniny. Zatímco pitné vody si můžete dopřát, kolik chcete, jinak už to je s hygienou a naší denní rutinou.



Pokud naše pokožka trpí extrémní suchostí, místo koupání si raději dopřejme kratší sprchu. Dejte pozor i na teplotu vody, příliš teplá voda může více negativně ovlivnit projevy suchosti. Před ponořením do vany, přidejte do vody vhodné kosmetické výrobky, které zabraňují opětovnému vysušování pokožky. Nejlepší je po koupání se neutírat, jen se postavit na ručník, a nechat vodu stéct a tělo oschnout. Ještě vlhkou pokožku je vodní natrieř krémem, olejem a jiným vyživujícím přípravkem, aby nedošlo k popraskání svrchní vrstvy kůže. Nelze se však natírat čímkoli, je třeba si zvolit takový přípravek, který obsahuje chybějící látky.
Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se