LUPY

LUPY

Malé bílé potvory? I z ovlasené části hlavy se odlupuje rohovina v malých, pouhým okem nepozorovaných šupinkách, samozřejmě za normálních okolností. Lupy jsou však způsobovány nadměrným olupováním vrchní vrstvy kožních buněk pokožky hlavy. Vznikají jen za určitých podmínek a jsou i více viditelné. Vznik lupů způsobuje kombinace několika faktorů, jako je nadměrná tvorba kožního mazu, přemnožení kvasinky jménem Malassezia furfur či individuální sklon k zánětům pokožky. Kvasinka je v malém množství přirozenou součástí mikroflóry na vlasaté části hlavy. Pokud se přemnoží, produkují velké množství látek, které slepují původně malé rohovinové šupinky do větších, pouhým okem viditelných shluků. V horších případech mohou potíže vyústit až v tzv. nádory. seboreické dermatitidy, která postihuje i další oblasti, jako je obočí, okolí nosu, zadní strana uší nebo hrudní kost. Suché lupy /lat. Seborrhoea sicca/ pokrývají ošacení jako bílé vločky, mastné /lat. Seborrhoea oleosa/ jsou žluté a pevněji přiléhavé na hlavové pokožce.

LUPY JAKO JEDEN Z NEJČASTĚJŠÍCH VLASOVÝCH PROBLÉMŮ


Každý z nás může v určitém období trpět výskytem lupů a mírné projevy se běžně objevují u každého pátého člověka. V dětství se vyskytují zřídka, nejčastěji však v období puberty a přetrvávají více či méně do středního věku. V některých případech mohou lidé trpět lupy celý život. Muži jsou náchylnější k výskytu lupů než ženy, což souvisí s hormonální činností, díky které buňky u mužů produkují více kožního mazu. Lupy se také častěji vyskytují u lidí s neurologickými či jinými onemocněními, jako je například Parkinsonova nemoc, mrtvice, infarkt nebo poruchy imunity. Výskyt lupů se zvyšuje iu zcela zdravých lidí v zimním období, neboť ochranná kožní bariéra je oslabená a do pokožky mohou snáze pronikat dráždivé látky.

Lupy způsobují mnoho problémů. Kromě nepříjemného svědění je neustálé olupování pokožky hlavy viditelným estetickým problémem a to zejména na tmavých vlasech a oblečení, také může být důvodem pocitu neatraktivity a nízkého sebevědomí. V některých případech vykazuje i zarudnutí či další viditelné příznaky zánětu pokožky. Mužů i ženy, kteří ve svém zaměstnání přicházejí do styku s lidmi, přivádějí lupy do rozpaků. Nejenže bílé šupinky lze vidět na tmavém oblečení, ale seboreický ekzém může vést ik neustálému škrábání pokožky hlavy, které si ostatní určitě všimnou. Kromě toho vede škrábání ke zvýšené tvorbě lupů, a tak vzniká začarovaný kruh.
 

JAK SE ZBAVIT LUPŮ


Prevence je základ a tak, pokud se chceme vyhnout vzniku lupů, začněme s přiměřenou vlasovou hygienou. Dnešní lidé si často myjí vlasy i vícekrát týdně, přitom určité šampony s nevhodným složením pokožku hlavy zbytečně zatěžují a vysušují. Zkusme vyměnit chemické šampony za přírodní produkty.
Nevyvážená strava může také zapříčinit změnu rovnováhy pokožky hlavy. Studie ukázaly, že strava bohatá na cukry a droždí může způsobovat vznik lupů. Pro zdravou pokožku hlavy je důležité přijímat dostatek zinku, selenu, vitamínu B a E. Ty se podílejí na zdravém růstu buněk a tedy i na zdravé pokožce hlavy.

Bohužel existují věci, které neovlivníme. Lupy jsou často příznakem jiného onemocnění, jako například psoriáza, ekzém nebo plísňová infekce. Tehdy je třeba navštívit dermatologa. Druhým faktorem je věk. Mladí lidé a osoby ve středním věku jsou ke vzniku lupů náchylnější. Zajímavostí je, že lupy trpí více muži než ženy, z důvodu činnosti mužských hormonů. Pokožka hlavy je velmi citlivá a proto neovlivňuje na ni jen to, jakým stylem žijeme, ale také různé mechanické činnosti.
 

Při mytí vlasů se snažte co nejméně drhnout pokožku. Ta by se měla jen jemně masírovat, vlasy se umyjí i při jemném pohybu. Dalším základním pravidlem zdravé vlasové pokožky je pořádně vypláchnout zbytky šamponu. Pokud si důkladně neopláchnete vlasy, šampon zůstává v pokožce a ta je opět o něco více sušší.

Vlasy by se také neměly mýt v horké vodě a zásadně by se měly nechat vysušit na vzduchu. Někteří se nedokážeme vzdát vysoušeče, dejme ho však na nejnižší výkon. Příliš horký vzduch pokožku vysušuje. Nezapomínejte ani na svědění, kterému napomáháme přehnanou a nevhodně zvolenou vlasovou hygienou a kosmetikou a také škrábáním. Tím můžeme ublížit našemu zdraví ještě více a pokožka hlavy se stává náchylnější k různým bakteriálním a plísňovým onemocněním.

Pokud jsme prevenci zanedbali, lupy se odstraňují velmi obtížně. Jsou však dostupné dary přírody, které působí blahodárně na lupy. Jedním z nich je právě čajovníkový olej. Tea tree olej je velmi silné přírodní antiseptikum. Můžeme si pořídit vlasovou kosmetiku obsahující tento olej nebo si vypomoci jeho přidáním do kosmetiky. Další možností je kombinovat čajovníkový olej s nosným olejem. Nejlépe s mandlovým, jojobovým, kokosovým či olivovým olejem. Tuto kombinaci můžete použít také jako vlasový zábal.

Bílý vinný ocet zabojuje efektivně proti plísním. Obsahuje kyselinu octovou, která zabíjí plísně a kvasinky a zmírňuje svědění. Nejběžnějším způsobem je ocet použít k oplachu vlasů ve formě zředěného vodného roztoku. Nedoporučuje se však používat octový oplach více než dvakrát týdně ani samostatně ocet.

Jedlou sodu najdeme v každé kuchyni. Obyčejná jedlá soda má antiseptické a antifungicidní vlastnosti. Tuto surovinu jednoduše nanesme v přiměřeném množství na mokré vlasy a pořádně vmasírujme do pokožky. Nezapomeňme kvalitně opláchnout vlasy, aby v nich soda nezůstala. Mnohé vynalézavé hospodyňky přišly i na jiné doma vždy přítomné prostředky proti lupům. Stačí, když rozdrtíte aspirin a přidáte jej do šamponu, se kterým si myjete vlasy.

Nezapomínejme ani na všemohoucí bylinky. Například tymián má silné antiseptické a protiplísňové vlastnosti, které využívaly zejména k léčbě plísňových onemocnění a lupů. Jednoduše si připravíme tymiánový odvar, který necháme vychladnout na pokojovou teplotu a následně přelijeme vlasy, vmasírujeme do pokožky hlavy a necháme působit. Nemusíme už proplachovat vlasy. Proti lupům je vhodná i pískavice řecké seno, jejíž namočená semena rozmačkáme a vytvoříme pastu. Tu aplikujme na pokožku ve formě masky. V boji s lupy nám podají pomocnou ruku i Vám mohou pomoci i šalvěj lékařská, kapucínka, aloe vera, kopřiva dvoudomá či zelený čaj.

U bylinek můžeme dát šanci i olejům. Extra panenský olivový, mandlový, ricinový či kokosový olej výborně udržují vlhkost pokožky, promastí ji a tak zabraňují opětovnému vysoušení. Připravme si olejový zábal či masku z vaječného žloutku s přidáním pár kapek oleje.

Citrony a limety obsahují kyseliny, které jsou velmi užitečné při boji s kvasinkami a plísňovými chorobami. Vmasírujme si čerstvou citrusovou šťávu přímo do vlasů, nechte chvilku působit a vlasy propláchněme čistou vodou. Pokud jsou vaše vlasy suché, můžete citrusovou šťávu smíchat s preferovaným olejem. Nejen zatočíte s lupy, ale i navrátíte svým vlasům lesk.


Dopřejme si však výživu nejen zvenčí ale i z nitra a začněme se správně stravovat. Za tvorbou lupů často stojí i špatné stravovací návyky. Po velkém příjmu nezdravých cukrů a tuků se pokožka nadměrně promašťuje a na hlavě vytváří ráj pro vznik lupů. Pro zdravé vlasy je zapotřebí zinek, selen, ale i vitamín B a E. Do jídelníčku přidejte okurky, brambory, bílou řepu, celer či zelí. Naopak, vyhněme se silným čajům, kávě, sladkým limonádám, samotnému rafinovanému cukru a zdrojům lepku.


Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- 5 Causes Of Dandruff
- How to treat dandruff
- Preventing Hair Dandruff
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se