MODRÉ SVĚTLO - vše, co potřebujeme vědět

MODRÉ SVĚTLO - vše, co potřebujeme vědět

Kůže je největším orgánem lidského těla. Představuje jakýsi „obal“, který náš organismus chrání. Dennodenně je vystavována nesčetnému množství vlivů. Od materiálu oblečení až po samotné ovzduší, vše, s čím kůže přijde do kontaktu, má na ni vliv. Nejrůznější vnitřní i vnější faktory mohou zásadně ovlivňovat nejen pocit pohody a celkový vzhled, ale také rychlost jejího stárnutí, úroveň hydratace, náchylnost k poškození i alergické reakce. O tom, jak zdraví naší pokožky ovlivňuje například strava, pohyb či používaná kosmetika a prodyšnost materiálů převládajících v našem šatníku, už co to víme. Také víme, že na kůži ovlivňují i různé druhy záření a že na ni při vystavování se sluníčku potřebujeme dávat obzvlášť pozor. Přemýšleli jste ale někdy i nad tím, jak na naši kůži ovlivňuje modré světlo a zda je tento vliv pozitivní, nebo je naopak třeba se před ním chránit? Podívejme se na problematiku „modré světlo a lidská kůže“ společně, přímo v následujícím článku.

Co je modré světlo? Kde se můžeme s modrým světlem setkat? Dá se modrému světlu vyhnout?


Světlo obecně rozdělujeme na viditelné a neviditelné spektrum. Právě neviditelné spektrum, které zahrnuje i světlo v ultrafialovém pásmu. UV záření, a infračerveném pásmu, tzv. IR záření, je známo také tím, že dokáže poškodit tkáně lidského organismu. Před těmito typy záření, které na nás zcela přirozeně ovlivňují ze sluníčka, se chráníme ochranným faktorem. Bez SPF je naše pokožka náchylná ke spálení a nezvratné změny, které toto záření může způsobit – včetně ztráty vláhy a podstatně rychlejšího stárnutí kůže.

Kromě toho jsou na účinky tohoto světla náchylné například i naše oči. Právě proto není vhodné dívat se do slunce a dbát na ochranu očí i kvalitními slunečními brýlemi se spolehlivým UV filtrem. Konkrétní typy záření nás totiž na nějakou dobu dokáží „oslepit“ a následně pozorujeme před očima jakoby vypálená místa. Tento stav sice za krátce pomine, avšak v případě, že bychom se do silného zdroje tohoto světla dívali dlouhodobě, je docela možné, že naše oko v důsledku poškození sítnice jeho vlivem nadobro oslepne.
 
Právě za tímto možným poškozením se ukrývá modrofialové nebo zkráceně modré světlo, které je součástí okrajového spektra slunečního záření. Modré světlo tedy není žádnou novinkou, člověk byl vlivu modrého světla vystavován odjakživa. V posledních letech se o modrém světle však mluví víc právě proto, že jsme modrému světlu vystavováni podstatně víc, než naši předkové. Jak je to možné, když nad námi svítí stejné sluníčko? Slunce totiž není jediným zdrojem modrého světla.

Jaké jsou další zdroje modrého světla?

Jak jsme již zmiňovali, modré světlo je přirozenou součástí spektra slunečního záření. Mimochodem, právě díky němu vidíme oblohu jako modrou ;) To ovšem neznamená, že v interiéru s modrým světlem do styku nepřicházíme – právě naopak, díky výdobytkům moderní doby jsme mnozí modrému světlu vystavováni téměř nepřetržitě. O čem mluvíme? Podívejme se na to, jaké jsou zdroje modrého světla v domácnosti:

- monitory
- televizory
- notebooky
- tablety
- mobilní telefony
- LED osvětlení
a další...
 

Jak světlo obecně ovlivňuje organismus? Může být modré světlo dobré?

Jak se říká, každá mince má dvě strany a výjimkou není ani světlo. Slyšeli jste už někdy o světelné terapii? Podle mnoha zdrojů a odborných výzkumů má světlo na lidský organismus velmi významný vliv. Na základě těchto studií vznikla také samotná světelná terapie, která se hojně využívá zejména v zájmu znovunastolení hormonální rovnováhy.

Proč se světlem upravují právě hormony? Například hormon melatonin je v našem těle zodpovědný za přiměřené fungování spánkových cyklů. Jeho úroveň rozhoduje o tom, zda bdíme nebo spíme, jeho nerovnováha vede k poruchám spánku a ačkoli na první pohled se zdá, že jde jen o malý problém, i taková maličkost, jakou se zdají být poruchy spánku, může z dlouhodobého hlediska vést k vyčerpanosti organismu, proměnlivosti nálad, dokonce depresím. Mimo jiné je úroveň melatoninu v organismu ve značné míře ovlivněna právě zdrojem světla, celkovým objemem a tvz. energií světla, kterou absorbujeme přes naše oči. Doporučení pro zdravý spánek hovoří nejčastěji o vyvarování se zdrojů modrého světla minimálně hodinu před spaním. Naopak, někteří odborníci doporučují vliv žlutého světla přibližně po dobu 2-3 hodin před spaním, a to ideální ze svíček.

Kromě toho se světelná energie v lidském těle podílí také na syntéze důležitých vitamínů, čímž přímo ovlivňuje také metabolismus člověka. Nemusíte si však vybírat mezi tím, jestli budete před sluníčkem svou pokožku chránit, nebo záření dovolíte vytvářet v těle vitamín D. Toto tvrzení je skutečně jen mýtus, jelikož vhodné SPF chrání pokožku, avšak rozhodně neblokuje syntézu vitamínu D!


A co modré světlo a kůže? Jaký je vliv modrého světla na kůži? Může modré světlo poškodit pleť?

Pokud se ptáte, jestli může modré světlo ovlivňovat pokožku, odpověď je jednoznačné ano. Je však důležité vědět o problematice vlivu světla jako takového na naši kůži podstatně víc. V zásadě platí staré známé tvrzení, že vlivem nadměrného vystavování kůže světelnému záření, kůže rychleji stárne.

Jaké jsou faktory, které ovlivňují rychlost stárnutí kůže? Obecně naše pokožka stárne věkem. Avšak přibývající léta nejsou přímým činitelem, kterým se může stav pokožky měnit. Mnozí lidé mají iv pokročilém věku kůži ve stavu srovnatelném s podstatně mladšími jedinci. Odmyslíme-li si vážnější zásahy či kouzla estetické medicíny, může za to většinou genetika, stejně tak je však významná celková životospráva, strava, návyky a důkladná péče pomocí kvalitních kosmetických produktů. Naopak za předčasné stárnutí pokožky může například dehydratace, špatná životospráva, nedostatečná ochrana před sluncem, zanedbaná kosmetická péče, kouření, alkohol a další návykové látky, ale a v neposlední řadě i modré světlo.

Podle odborných studií je právě modré světlo tím, které dokáže proniknout do hlubších vrstev kůže. Dokonce hlouběji, než UV záření. Naštěstí se však nespojuje se vznikem či rozvojem rakoviny kůže. Ale jak jsme již zmínili, modré světlo patří k typu záření, které dokáže poškodit tkáně lidského organismu. V rámci porovnávání zdrojů modrého světla, kterým jsme jako lidé běžně vystavováni, jednoznačně vítězí slunce, jelikož ze žádného jiného zdroje nedokážeme absorbovat srovnatelné množství modrého světla. Problematický je však v tomto případě zejména čas. Přesněji čas, po který je naše kůže zdroji modrého světla vystavována.

Pokud mluvíme o sluníčku ve zdravém poměru, řekněme, že v průměru za celý rok se mu přímo vystavujeme maximálně pár hodin denně. Důležitá je zde samozřejmě také jeho intenzita. Jinak na naši kůži působí sluníčko v zimě a jinak v létě, byť ani zubaté zimní sluníčko na lyžařském svahu se nevyplatí podcenit. Oproti tomu si můžeme spočítat, kolik času věnujeme práci za počítačem, scrollování sociálních sítí, online vzdělávání či sledování televize. Kolik procent osvětlení v našem příbytku je tvořeno LED svítidly... Samozřejmě, že veškerá tato doba, po kterou jsme přímo vystavováni modrému světlu z nejrůznějších zdrojů, se na naší pleti odráží. A přitom si to možná ani neuvědomujeme.
 

Jaký je vliv modrého světla na naši kůži?


S vlivem modrého světla na lidskou kůži se nejčastěji zmiňuje urychlování stárnutí pokožky a pleti. Modré světlo dokáže významně ovlivňovat zdraví a vitalitu citlivých tkání v lidském těle, přičemž je může také nenávratně poškodit a bohužel tkáně v naší kůži v tomto případě nejsou žádnou výjimkou. Pokožka jeho vlivem může rychleji ztrácet pevnost, pružnost. Přibývají jemné vrásky, zvyšuje se citlivost pleti a objevují se nejrůznější kožní nedokonalosti. Podle některých studií byly pozorovány dokonce lokální otoky či zvýšená pigmentace vedoucí ke vzniku méně či více výrazných pigmentových skvrn. Nic, co bychom si v zájmu udržení mladistvého, zdravého a krásně jednotného vzhledu toužili přivolat.
 

Jaké máme tedy možnosti, pokud se modrému světlu nedokážeme vyhnout, ale přece se toužíme před jeho následky chránit?

Naštěstí v dnešní době už máme možností opravdu dostatek:

- Věděli jste, že i váš chytrý telefon má pravděpodobně funkci anti blue light filtru? Možná se vám po jejím spuštění bude zpočátku zdát vyobrazení displeje příliš žluté, nicméně z dlouhodobého hlediska je to pro vás lepší.

- Rovněž existují pomůcky, které vás ochrání při práci s počítačem. Speciální filtry, které můžete nasadit přímo na monitor nebo dokonce fólie přímo na displej, nejsou dnes ničím výjimečným.

- V zájmu ochrany zraku je vhodné zainvestovat a doprat svým očím také brýle s filtrem modrého světla. Nemusí jít nutně o dioptrické brýle, váš zrak lze chránit i čočkami bez dioptrií, které budou speciálně vyrobeny pouze s anti blue light ochranou.

- Při výběru kosmetiky se soustřeďte nejen kvalitní SPF, ale také na vyšperkované skincare produkty, které vám dělají společnost každý den v roce. V ideálním případě zvolte výrobky s obsahem anti-blue light ochrany, které pomohou vaši pokožku a pleť chránit před negativními vlivy modrého světla.

 

Dokáže před vlivem modrého světla chránit i kosmetika? Jakou roli hraje skincare rutina?

Asi se shodneme, že před modrým světlem se zkrátka utéct nedá. Rozhodně je na místě zvážit výše uvedené tipy a triky, jejich účinnost však dokážeme podpořit také správnou volbou kosmetických produktů.

Prvním krokem v zájmu ochrany pokožky před modrým světlem je staré známé a tolik opakované, nesmírně důležité SPF. Denní používání dostatečně vysokého ochranného faktoru, ideální v podobě přírodních produktů s fyzikálním ochranným faktorem, dokáže předejít i poškození pokožky vlivem modrého světla. Ideální volbou je Soaphoria Superdefense denní krém s SPF20 na všechny typy pleti, který pokožku nejen chrání, ale také hydratuje a vyživuje, přičemž nezanechává mastný pocit ani bílý povlak.
 

Pro znásobení ochrany pleti před modrým světlem je ideální volbou používání produktů pleťové kosmetiky vytvořených s ohledem na možné následky modrého světla.

Vybrat si můžete například

CBD apothecary Rebalanzační pleťový gelkrém 300mg CBD,

Vitamínový krém překrásné pleti s anti-blue light ochranou nebo

Rozjasňující elixír šťastné pleti s Oligo HA a anti-blue light ochranou Botanica Slavica Premium.

Každý ze zmíněných výrobků obsahuje kromě cenného anti-blue light komplexu, jehož prvořadým úkolem je chránit pleť před nepříznivými vlivy modrého světla, navíc i celou řadu úžasných přírodních aktivních látek, které pleti dodávají hydrataci a výživu potřebnou pro zachování pevnosti její struktury.
 

Jako poslední, avšak rozhodně ne nejméně důležitou (dalo by se říci, že právě naopak) součást kosmetické péče, je třeba zdůraznit prevenci. V případě stárnutí pleti či tvorby pigmentových skvrn, na které se modré světlo podílí, neexistuje nic účinnějšího než důsledná prevence. V rámci preventivních opatření zařaďme do své rutiny nejen denní krém s SPF, ale také drobné rituály soustřeďující se především na tři kroky: důkladné čištění, jemnou tonizaci a účinnou hydrataci a výživu. Právě tyto tři kroky jsou pomyslným tajemstvím ke zdravé, čisté a krásně mladistvé pleti, proto se je rozhodně nevyplatí zanedbávat.

BONUS: Pleťové prohřešky, kterých se nejčastěji dopouštíme před spaním!

Kromě vystavování se vlivu modrého světla, které si zahrává s hladinou melatoninu v organismu a podporuje rychlejší stárnutí či náchylnost k podráždění pleti, se krátce před spánkem dopouštíme hned několika dalších prohřešků, které naší pleti neprospívají. Zde jsou některé z nich:

- Nedostatečné nebo zcela vynechané večerní čištění pleti

Nezáleží na tom, zda se líčíte nebo ne, ani na tom, zda jste celý den doma, nebo pracujete v uhelném dole. Pleť bychom měli čistit každý večer (a nejen večer). Zbavíme se tak zbytků make-upu, nánosů prachu, nadměrného mazu... Uvolníme póry a necháme pokožku dýchat, díky čemuž bude méně náchylná na tvorbu vyrážek či skrytých zánětů.

- Příliš časté používání pleťového peelingu

Tak jako zanedbávaná, ani přehnaná péče nevede k pozitivním výsledkům. Zvláště v případě pleťového peelingu (jakéhokoli, ne jen mechanického) platí pravidlo, že méně je více. Pleťové peelingy pomáhají pleti zbavit se odumřelých kožních buněk, pokud je však nanášíme příliš často, zbavujeme se tak i zdravých nových buněk a tím pleť zbytečně dráždíme, což samozřejmě vede k řadě dalších problémů.

- Absence vyživujícího krému ve večerní rutině

Kdy je lepší čas na pořádku dávku výživy, ne-li před spaním? Během noci má naše pleť naprosto nerušený čas a prostor na regeneraci. Nezapomínejme proto po důkladném vyčištění na pleť aplikovat výživné krémy, které zajistí nejen dávku hydratace, ale i pořádnou zásobu vitamínů a aktivních látek prospěšných pro celkové zdraví a zářivý vzhled pleti.

- Neustálé dotýkání se pleti prsty

Pokud se ani vy neumíte vzdát hlazení ošetřené pleti, měli byste vědět, že tímto jednáním můžete zcela zmařit veškerou snahu věnovanou skincare. Samozřejmě, že ruce si večer myjeme a jsou tedy čisté, ovšem to platí jen na pár vteřin. Jakmile si ruce otřeme do ručníku, dostávají se na ně bakterie z tkaniny. Na pleť není vhodné sahat ani nakrémovanýma rukama. Po důkladné péči, jejíž pleti před spaním dopřejeme, potřebuje zkrátka odpočinek.
Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Blue light: what we do and don’t know about the damage it causes our skin
- Seeing Blue: How Blue Light Can Affect Your Health
- What are the Benefits of Blue Light?
Podobné produkty
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se