OXID ZINEČNATÝ

OXID ZINEČNATÝ – ČO TO JE

V zásadě se jedná o přírodní pigmentovaný minerál ve formě jemně mletého prášku. Nejčastěji se využívá pro své výrazné bílé zbarvení, ale také pro antibakteriální či protiplísňové účinky. Oxid zinečnatý se v přírodě vyskytuje jako nerost zinkit, ale většina oxidu zinečnatého se vyrábí synteticky.


PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ OXIDU ZINOČNATÉHO

Oxid zinečnatý je tedy bílý prášek nerozpustný ve vodě, používaný mimo jiné také jako přísada do mnoha materiálů - plastů, keramiky, skla, cementu, barvy, potravin, cigaretových filtrů. Největší význam má v malířství jako pigment zinková běloba (akvarel, pastel, olejomalba). Je součástí gumárenských směsí při vulkanizaci kaučuku, speciálně odolných skel, glazur. V medicíně se používá pro své deodorizující a antibakteriální vlastnosti, pro tuto vlastnost se přidává do potravinářských obalů, gumy, bavlněného textilu.

OXID ZINEČNATÝ V KOSMETICE

Oxid zinečnatý naleznete v mnoha kosmetických přípravcích. Působí jako přírodní deodorant, využívá se jako aktivní složka přírodních opalovacích krémů, bílý pigment používaný v přírodním make-upu a v mýdle. Oxid zinečnatý byl jedním z vůbec prvních prostředků používaných v deodorantech. Nezabránil pocení, jen zápachu, proto se při výrobě antiperspirantů začaly používat hliníkové sloučeniny, které omezují přirozené procesy těla. V deodorantech má oxid zinečnatý antibakteriální účinek, zabraňuje bakteriím v množení a rozkládání potu, což je hlavní příčina nepříjemného zápachu. Oxid zinečnatý neproniká do pokožky, ale zůstává na povrchu a vytváří tak jakousi bariéru před vnějšími vlivy. Proto je ideální pro zabránění vzniku plenkových opruzenin u malých dětí, ale i ochranu poraněné či poškozené pokožky.
 
OXID ZINEČNATÝ A SPF KOSMETIKA

Oxid zinečnatý se také používá v krémech a mlékách jako aktivní složka přípravků na opalování, které jsou založeny na principu odrazu záření. Ochraňuje před spálením způsobovaným UVB zářením i nebezpečnějšími problémy způsobovanými UVA zářenímpronikajícím do naší pokožky a to díky svým schopnostem toto záření odrážet. Oxid zinečnatý je skvělá aktivní složka přírodních krémů na opalování, protože neproniká do pokožky, nedráždí a je fotostabilní.
 

ZÁZRAK JMÉNOM ZINKOVÝ KRÉM / ZINKOVÝ BALZÁM

Známý kosmetický pomocník, který se běžně najde téměř v každé domácnosti – zinková mast také obsahuje oxid zinečnatý. A to díky tomu, že je antibakteriální, potlačuje záněty a hnisání. Jeho úkolem je mimo jiné tlumit zvýšenou produkci mazových žláz, která zapříčiňuje akné. Forma zinkové masti je sice mastná, ale vyrážky vysouší a léčí. Nejlepší je aplikace na noc, ale pokud chcete silnější účinek, můžete ji používat i během dne. Krém je však třeba pořádně rozetřít, aby nezůstal bílý, což je jeho poznávací znamení. Mast jako taková je určena k péči o podrážděnou pokožku, proto s ní nemusíte čekat pouze na dobu, kdy se vám na tváři zjeví nepěkná červená tečka. Tímto produktem z lékárny můžete zabojovat i proti pokožce podrážděné umělými materiály, proti jizvičkám na těle a také proti oparům. Pomáhá zejména tehdy, je-li herpes nejbolavější a potřebujete jej uklidnit, zchladit a chránit. Na noc ho natřete zinkovou mastí a nechte působit. Urychluje jeho hojení a pomáhá také předcházet vzniku strupů a jizviček, pokud herpes zasahuje i na pokožku.
Zaujalo vás toto téma a toužíte se o něm dozvědět ještě víc?
Pro všechny poznání chtivých Soaphoristů nabízíme také výběr dalších výživných zahraničních zdrojů souvisejících s obsahem článku:
- Zinc and skin health: overview of physiology and pharmacology
- How Does Zinc Oxide Benefit Your Skin?
- Zinc Oxide: A Guardian Against Sun Damage







Podobné produkty
Podobné články
Zavřít
Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Navigace

Nastavení

Více detailů
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Vytvořte si účet pokud si chcete uložit oblíbené položky.

Přihlásit se

Vytvořte si účet, pokud si chcete používat seznamy přání.

Přihlásit se